Resepi Laksa Menggunakan Tin Sardin

Selalunya Lisa nak buat laksa memang akan menggunakan ikan kembung atau ikan sardin dan kemudiannya akan keluarkan isi dari ikan tersebut. Tapi disebabkan sekarang ni Lisa tinggal di negara Qatar di mana ikan kembung atau ikan sardin agak sukar didapati dan maka terjadilah jarinya menggoolge resepi laksa yang menggunakan ikan dalam tin sardin.

Sebenarnya, boleh terfikir nak menggunakan ikan dalam tin sardin sebab teringat kakak Lisa pernah cakap kalau malas nak kupas isi ikan tu, beli je tin sardin. Senang, mudah dan cepat.

Waktu Lisa decide nak buat laksa sebenarnya banyak barang yang tak cukup antaranya ikan kembung, bunga kantan, asam keping dan mee laksa. So, kami decide nak pergi ke mall beli barang-barang tersebut.

Balik je dari mall, rupanya Lisa tersalah beli mee laksa tu, sepatutnya mee laksa adalah rice sticks tapi terbeli cornstarch stick. Aduh!!!

Ni barang yang Lisa ganti bahannya di mana fungsi lebih kurang.

Ikan kembung digantikan dengan tin ikan sardin
Bunga kantan dah cari tapi tak jumpa so tak payah letak
Asam keping tak jumpa so ganti dengan asam jawa
Mee laksa beras ganti dengan mee tepung jagung

Ha!!!Nampak tak, skill creative aku makin berkembang pesat bila duduk di negara orang ni.

Kesimpulannya Resepi Laksa Menggunakan Tin Sardin adalah seperti berikut:

Setengah bungkus cornstarch sticks
Garam
Gula
5 cawan air
Daun Kesum
1 cawan asam jawa

Bahan Kuah:
Setengah inci belacan
1 labu bawang
8 keping cili kering yang telah direndam dalam air panas
1 cawan air kosong
1 tin sardin (sosnya ambil sedikit sahaja)

Bahan Hiasan
Bawang merah dipotong dadu
Telur direbus dan dipotong 2 atau 4 bahagian
Timun dipotong mancis

Cara-cara
1. Rebus mee laksa sehingga kembang dan toskan.
2. Blend semua bahan kuah sehingga hancur dan pekat.
3 Masukkan bahan blend dalam periuk dan tambahkan 5 cawan air.
4. Masukkan asam jawa, daun kesum, garam dan gula secukup rasa.
5. Bila dah menggelegak dan rasa pun sedap yang korang nak maka boleh tutup api dan hidang untuk keluarga dan diri sendiri.



Mudahkan cara aku masak ni. So korang pun boleh buat dirumah. Jimat, cepat, senang dan mudah.




21 comments:

  1. Ehh betul gak sardin dlm tin..Sal pun tak penah terfikir..now I can do it..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhh!!!u must try...heheh..its so yummy...n simple

      Delete
  2. ciktom xpernah lagi buat laksa...biasa beli je..maybe next time blh cuba resepi ni buat sendiri..nmpk simple & mudah je..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup cik tom..kena try buat sebab agak simple je resepi ni..hehe

      Delete
  3. Yum,laksa memang favourite food ni. Selalu beli untuk buka puasa. Tak pernah try buat lagi,macam senang juga rupanya buat sendiri ni

    ReplyDelete
  4. Laksa selalu beli je. Tak pernah buat. Kali ni boleh cuba....

    ReplyDelete
  5. Wahh macam manalah agaknya rasanya. Tapi memang kreatif betul lah! Haha

    ReplyDelete
  6. nampak mcm sedap.. mcm mana rasanya dia tu eh nak gak try

    ReplyDelete
  7. Sebenarnya dah lama buat. Cuma tak pernah beritahu orang lain, sebab ada orang yang skeptikal dengan tin sardin. Terima kasih kerana sudi share. Kini tak perlu malu lagi membuat laksa menggunakan tin sardin.

    ReplyDelete
  8. Huish..tgk gmbr nampak sedp..tapi tak tau rasa dia..hehehe

    ReplyDelete
  9. Macam mana rasanya? Lebih kurang dgn laksa biasa ke? Bagus la kreatif dengan bahan pun limited

    ReplyDelete
  10. boleh juga cuba guna ikan sardin dalam tin untuk buat kuah laksa.. macam sedap je kan :)

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  11. lagi sedap dan senang kan..kena cuba satu hari ni

    ReplyDelete
  12. Tak terpikir pulak..mudah je.. mohon share resepi ye..

    ReplyDelete
  13. Eee memang sedap kan guna sardin tapi sardin pun dah mahal sekarang eh geram.. asam laksa pun gunakan sardin sebagai asas

    ReplyDelete
  14. wow thanks for the recepe i nak try jugak! lain kali mungkin boleh try yang laksa menggunakan ikan salmon huhu!

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  15. Salam singgah dan follow :)

    http://www.akuseorangtraveler.com/

    ReplyDelete
  16. As salam. Susah gak nak cari bahan2 memasak bila dok luar negara kan? Tp pn pandai improvise segala bahan yg ada. Bijak! Tentu sedap gak kan? Abam Kie follows you back here...

    ReplyDelete
  17. Tak pernah terfikir pun nak guna ikan sardin.. thank you sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are welcome gja..hehe..ni kes bidan terjun je..

      Delete
  18. Tak pernah berfikir juga nak guna sardin dalam tin. Nak cuba juga la nanti buat laksa guna sardin tin. Alhamdulillah tq for sharing this Lisa :)

    ReplyDelete