Pengalaman Bersalin Ameer Fareeq

Assalamualikum w.b.t

Alhamdulillah masih diberi nikmat udara untuk bernafas di pagi hari ini.

Dah masuk hari ke-12 Ameer Fareeq dilahirkan. I still can't believe when I wake up everyday, a small baby sleep beside me. Sometimes his crying and his eh eh eh wake me up at the early morning. Pernah ada 1 pagi ni ,aku mungkin mamai sekejap, bila tengok di sbelah boleh pulak kan aku cakap "eh,apa ni?".. Then i remind myself, anak ko la lisa oi... hahah... mamai can be everywhere and anytime.

Flashback: 12 days back

Setelah lebih dari bersalin overdue, di mana jangkaan untuk aku bersalin sudah pun terlebih tarikh but Ameer Fareeq still not deliver. Risau subhanallah,tak tahu nak cakap macam mana. Pagi tu, husband dah siap-siap nak pergi kerja, tapi sempat dia cakap "i macam tak da mood la nak pergi kerja,asyik ingat baby kita je"

Me too

Aku pergi toilet sebelum sediakan sarapan. Tengok opppssss.... darah banyak gila keluar. Panic. Aku terus jerit kat husband pasal bleeding tu. Kami pun terus kelam kabut siap-siap dah nak pergi hospital, tapi panic punya pasal tak tahu nak pergi hospital mana. Tiba-tiba angah and ude call, dorang suggest kan pergi hospital sg.buloh. So, kitaorang decide pergi sana. Aku pula buat perangai mengada-ngada kata nak sarapan nasi lemak pulak pagi tu, atas alasan waktu pantang tak dapat makan dah. So, sebelum pergi hospital sempat melantak nasi lemak. hehehe....

Sakit kat perut makin kerap, orang kata itu namanya contraction. Actually, aku tak tahu meaning of ocntraction. Sebab aku rasa sakit ni, sakit like period je. Aku tengok husband aku bawa kereta macam kelam kabut je, panic kot. Yup, he is. Mana taknya, kitaorang dalam shah alam sahaja dah setengah jam sebab husband asyik salah jalan, panic punya pasal. Aku yang tengah sakit-sakit ni pun kena la juga tunjuk jalan kat dia. Kasihan tengok dia, nak ikutkan hati, aku nak pejam je mata dan buka mata dah sampai. tapi tak boleh.

Alhamdulillah traffic berjalan lancar...yahooo...almaklum cuti sekolah, kalau tak jangan harap beb nak sampai dari shah alam ke sg.buloh below 1 hour. Jamnesss yang sangat heavy. Sampai je hospital sg.buloh, kitaorang cari tempat untuk wad bersalin. Tiba-tiba husband aku boleh buat lawak

"sayang tu tempat turunkan pesawat"

Dalam otak aku, pe kejadah pesawat nak mendarat dalam hospital,biar betul. Aku tengok signboard tersebut rupanya 'TEMPAT TURUNKAN PESAKIT/PELAWAT'. untung dapat husband yang terlebih kreatif. tengah sakit-sakit,sempat aku gelak pulakkan. Perkataan pesawat hasil gabungan Pesakit+Pelawat.

Done. After settle register, aku diminta untuk buat CTG dan cek bukaan dah berapa cm. That time, dah 3cm, doctor suruh tunggu after 7 hours, sebab normally anak first 1cm for 1 hour. Pukul 8malam, baru doctor cek balik bukaan, and now dah 6cm dah. Sakit yang aku alami makin kerap. 20minit sekali then 10 minit sekali.

Malam tu, husband belikan charkeow teow, tapi aku tak lalu nak makan. Dia buatkan shake herbalife choc untuk aku dan bekalkan kurma.

Pukul 3 dan 5 pagi, aku dah start pecah ketuban. Sakit makin lagi terok. Dalam otak aku, dah set kata nak beranak lepas subuh,sebab dah tak tahan menanggung sakit. Pukul 6.45, sakit yang macam rasa nak uk,uk... terus aku panggil nurse. Nurse cek bukaan dah 10cm dan baby memang ready nak keluar dah.

Sepanjang aku sakit,mulut ni tak putus sebut dan berzikir






Katil aku ditolak masuk dalam labour room. waktu tu perasaan takut memang dah hilang,yang tinggal hanya perasaan tak sabar nak keluarkan baby Fareeq ni. 5 orang nurse kerumuni aku. Bagi kata-kata seamangat waja. Dah sejam tapi baby still tak nak keluar dan aku teran macam tak tahu nak describe camna...  keadaan jantung baby makin lemah.

"Puan, kepala baby nak keluar dah,teran kuat dan panjang lagi puan"

Waktu tu, aku sebenarnya dah tak berdaya, sebab dah sejam aku cuba teran tapi baby still tak nak keluar lagi. i almost give up. Peluh dah memercik banyak dah. Macam mandi peluh je.

"Puan, kepala baby dah masuk balik, puan kena kuat teran lagi...kalau tak kami terpaksa guna forceps atau pilihan terakhir kena czer"

Aku dah start nangis like crazy. Macam tsunami.

"Puan jangan nangis, puan bakal jadi ibu dah puan.. Cuba lagi puan..cuba lagi.."

Aku terdengar salah seorang daripada mereka nak panggil doctor untuk lihat keadaan aku, dan kalau terpaksa aku memang akan kena czer. Aku tak nak okeh. Set mind dari awal pregannt aku nak normal.

"Nurse tolong ambil kurma dan air zam-zam dalam bag saya." Tengah sakit-sakit sempat lagi buli nurse kat situ. Macam-macam ragam je aku ni.

Nurse yang pakai baju putih pun bagi aku makan kurma dan air zam-zam. tiba-tiba aku teringat kisah maryam. Apabila maryam sedang sakit melahirkan anaknya, Jibril menyerunya untuk menggoyangkan pohon kurma yang disandarnya dan gugurlah buar kurma tersebut dan ada sebatang air sungai mengalir di bawahnya untuk diminum.

InsyaALLAH aku berpegang kepada kisah maryam. Subhanallah.

Tiba-tiba sakit yang amat sangat datang balik. Aku jerit.

"Ahhhhh"

"Puan kepala baby dah nak keluar, puan teran sikit je lagi"

"Fareeq cepatla keluar syg,mama tak tahan dah ni..tolong mama" slumber badak aku jerit macam tu. Nurse tengok aku pelik je,sempat lagi cakap dengan baby.

Dengan kuasa ALLAH dan keajaibannya, aku tak teran terok sangat pun,tiba-tiba terasa kepala baby keluar dan ada air yang banyak keluar. Tapi aku tak dengar tangisan bayi. Ada seorang nurse terus tunjukkan makhluk kecil bernama Ameer Fareeq diletakkan di atas perut aku,

"Puan, baby boy ke girl?"

Aku senyum dan sambil rasa nak menangis.

Suara aku makin hilang, aku just sempat berbisik " Boy". Dan aku tengok baby dah buka mata dan terus tenung aku.

Nurse senyum dan terus bawa Ameer Fareeq keluar untuk dibersihkan.

Husband aku masuk dalam labour room untuk lihat keadaan baby dan aku serta untuk mengazankan baby. Dia juga sempat buat tahnik. Alhamdulillah, akhirnya penantian kami selama 9 bulan terjawab sudah.


Alhamdulillah,inilah anak yang aku kandung 9 bulan...yang kemana-mana aku bawa pergi....

Semoga AMEER FAREEQ menjadi anak yg soleh dan hamba ALLAH yang patuh dan taat akan perintahNya.

Mama and papa love u sayang!!!!

1 comment:

  1. Tahniah..... slmt berpantang... btw, singgah sini.... slm kenal...

    ReplyDelete