Pengalaman Bercuti di Perth: Day 1

Assalamualaikum w.b.t
Apa khabar orang Malaysia?
Mesti semua dalam keadaan yang positif.

Semalam Lisa baru je touch down dari Perth, Australia.
Alhamdulillah, pengalaman yang paling tidak boleh dilupakan.
Almaklum buat backpack dengan suami dan anak,

Sebelum ni biasa backpack sorang2 je, so ini dikira pengalaman baru dan yang pertama travel dengan mereka.
Subhanallah memang best.

Sebelm Lisa cerita lebih details tentang
*budget ke australia untuk kami bertiga
*tempat menarik dilawati
*perkara wajib perlu dibuat apabila datang ke Perth,
*tips melancong ke perth
better Lisa cerita sikit macam mana kitaorang boleh plan nak ke Perth.

Actually, kitaorang memang berimpian nak pergi jalan-jalan ke Pulau Lombok dan Pulau Bali tapi waktu kami tengah tengok promotion AirAsia, harga tiket ke Lombok dan ke Perth beza dalam Rm20.
So, kitaorang decide better pergi ke Perth.

Sebab Lisa memang nak sangat travel ke negara orang putih.

Alhamdulillah dengan rezeki hasil Lisa jadi Coach Herbalife dengan membantu ramai orang untuk turunkan berat badan,akhirnya dapat sponsor my husband dan anak untuk backpack ke luar negara. 

Maka bermulalah sesi research about this country.

2 months before we fly, we do so much research tentang tempat best untuk dilawati, accomodation, transportation, do and don'ts in Perth.

Kami banyak tanya kawan-kawan,blogger dan ada juga kami join group facebook Tips Cuti-cuti Perth. Lisa advice for those yang nak pergi Perth bettter join this group bcoz you will get so much information about the travel.


Preparation backpack ke Perth

1. Booking Flight Ticket ke Perth waktu tengah promosi. Kami booking di AirAsia.com

2. Dapatkan visa Australia serendah RM20 di Visa Australia

3. Korang kena tau purpose datang ke Perth ni untuk apa. Maksud Lisa what is your passion, either nak shopping ke, atau suka melawat tempat-tempat yang cantik,atau suka pergi tempat sejarah ke,atau suka santai2. Macam Lisa dan husband, interest kami memang nak pergi tempat yang cantik dan rare di mana tak sama macam Malaysia dan kitaorang ni jenis food hunter. Bab shopping, yang tu perkara ke10.. Sebab tu kami tak berapa alllocate money for shopping, kami lebih spend untuk melawat tempat menarik.

4.Selepas dah tau nak pergi tempat mana, kemudian korang dah boleh plan dari segi accomodation. We use Air Bnb  service. Memang best and affordable. Kebetulan kami dapat host yang baik dan muslim. Dari segi nak masak memang tak de masalah.

Bila korang klik di sini : Air Bnb 


Dan korang perlu register atau sign up before made a booking. Kalau tak, tak boleh nk proceed utk booking section!

Lepas register korang boleh refer to this LINK utk senang cari unit.

5. Then, Lisa advice better buat booking Car Rental sebelum fly to Perth. Sebab kat sana memang ramai pelancong datang. If korang walk in je, takut kereta dah habis. Using public transport boleh tapi untuk melawat Perth City je, if korang nak melawat tempat jauh2 better guna car rental. Kami guna service Bays water Car Rental. Memang affordable dan selesa. Recommended.

6. Buat ittenery yang proper and details supaya korang tak blur nanti.

7.Study Do and Dont in Perth. Wajib tau sebab nanti tak pasal-pasal percutian korang jadi incredible hulk.

8. Ok, Korang dah boleh fly to Perth dah. Have a safe journey.

Day 1 in Perth City, Australia.

Dalam flight, alhamdulillah Fareeq sangat behave cuma nya ada 2 atau 3 kali dia menangis sebab nak susu. Perjalanan ambil masa dalam 5 jam. dan kami bertolak pukul 12 malam. 

Bila sampai je di bahagian imegresen, hati ni terus berdebar mana taknya, akan ada anjing yang buat check up dekat kita. Sebab dorang nak dapat detect ada tak kita bawa makanan mentah contohnya daging. Tiba-tiba Lisa terpikir yang kitaorang ada bawa peket Ibrahim's yang daging lembu masak kari, chicken kurma. hopefully lepas.

Ni antara makanan yang kami bawa ke Perth. 
Shake herbalife memang wajib dibawa, sebab sarapan pagi tak perlu susah nak cari di luar. Senang je 2 atau 3 minit sudah pun siap sarapan pagi. Teh Herbalife pun wajib dibawa, sebab sepanjang backpack ni sure banyak jalan, jika tiada tenaga yang cukup maka korang memang akan cepat penat. Teh sangat sangat membantu kami untuk bekalkan tenaga dan bakar lemak.


Husband dah pesan awal-awal, jantung ni jangan berdegup takut nanti anjing tu dapat detect. So, Lisa memang berlagak cool giler walaupun takut.

Anjing tu siap hidu-hidu lagi dekat stroller Fareeq. Dan Fareeq boleh buat senyum kambing plak kat anjing tu, mama yang risau giler.

Alhamdulillah, semua makanan yang kitaorang bawa semuanya lepas dari imegresen.

 Akhirnya dapat juga kaki ni melangkah di bumi ALLAH bernama Australia. Subhanallah, tak tau nak cakap happy macam mana. So, sampai je di Airport kami terus beli tiket di Optus. Husband beli pakej yang seminggu, mudah untuk kami surf internet.


Baru bangun tidur terus je posing macam tu.


Buka je entrance airport, terus angin sejuk menyapa kulit. Wah syoknyeeeee....Feel fresh and cool.




Fareeq tengah main sementara tunggu Bus


Now, kami ambil bus transperth untuk terus pergi ke rumah, Adelaide Terrace. Per person 4.5 AUD.

Kat sini nak masuk rumah semuanya ada system

Pemandangan dari rumah kami

Lisa tengok dan boleh buat kesimpulan, mostly rumah di sini memang akan ada beranda. Syok beb, santai-santai waktu petang.

Ruangan dapur di rumah host kami. Simple je rumahnya tapi kemas dan cantik

Sampai je di rumah, kami disambut baik dengan tuan rumah dan paling best bila tuan rumah kata, ada Parcel sampai atas nama Lisa. Wah macam dapat hadiah je. Alhamdulillah shake Herbalife dari AUSTRALIA, iaitu Choclate Mint Shake dah sampai. Yeay!!!! Korang wajib rasa shake herbalife Australia ni, memang sedap macam nak nangis. 

Lisa minta kawan yang duduk di Australia tolong poskan. Sebenarnya, boleh je nak minta Herbalife poskan tapi Lisa baru order 3 hari sebelum, so memang tak dapat at least perlu seminggu sebelum baru boleh Herbalife Australia poskan.

Sebab tu Lisa suka makan Herbalife, travel ke mana-mana pun boleh beli shake Herbalife untuk sarapan pagi.

shake chocolate mint



Selepas check in, kami ambil free CAT Bus depan rumah. Dan jalan-jalan sekitar Perth City. 

Sebelum kami berjalan lebih jauh, kami tanya di Transperth Centre untuk tau pakej transportation.


Kami melawat Elizabeth Quay

Jangan lupa singgah di Bell Tower

Awan dan laut kebiruan 

Dah puas berjalan di area Elizabeth Quay, kami terus ke Corica Pastry dengan menaiki Free CAT bus.



Bus di Perth memang mesra stroller dan OKU. Sebab dorang siap ada system bridge yang menyambungkan Bus dengan atas jalan. So senang untuk kitaorang tolak stroller. tak perlu angkat naik bus pun.


Apple strudle. Puas makan. Untuk 3 hingga 4 orang makan



Kami singgah di Corica pastry untuk merasakan kesedapan pastry ni. Terbaik dari ladang.

Tak tahu nak makan kat mana, tepi jalan pun still ok.

Area sini seperti tak da orang je. Memang lengang. Walaupun di sini masih di kira Pert City.


Kami pergi ke Fremantle untuk shopping souvenirs dengan menaiki train yang terletak di Underground Perth City.
Perjalanan mengambil masa dalm 1 jam lebih. Tapi kami sangat enjoy dengan scenery sepanjang perjalanan. 

Di Fremantle ni boleh dapatkan souvenirs yang agak murah dan berbaloi. 

Siapa yang crazy cheese, this place is special for you.





Fish and chip di Kailis. Sedap gilesss. Datang sini, wajib try ni.

Nak order fish and chip ni pun ada system juga. Korang akan diberi satu phone dan nanti bila order dah siap, ia akan berbunyi. So, boleh pergi ambil order korang.


Sangat santai di kawasan ni. Sambil makan fish and chip dapat tengok seagull beterbangan serta merasai angin sejuk.




Pemandangan taman dia memang cantik

Fareeq kemain suka main kejar-kejar dengan seagull.

Jalan-jalan di bangunan lama Fremantle.




Posing jap sebelum pulang ke rumah.

Seriously, sangat penat untuk ittenary first day. Tapi kami tak risau sebab kami ambil teh herbalife supaya lebih bertenaga esok harinya.

Bersambuung for next dayv......more adventure,......



Anda mahu: 

TURUN BERAT BADAN 5-30KG??


HUBUNGI LISA SEKARANG!!!



0129232202



Apa yang anda dapat apabila memulakan program ini?


*Pelan pemakanan 
*Senaman dan home workout guideline
*Personal coach
*Tips-tips kesihatan dan fitness
*Tips mempercepatkan lagi untuk reach your health and fitness goal.
*Analisa lemak dan umur dalaman






72 comments:

  1. assalam..utk penginapan brapa cost semlm?if ada link penginapan tersebut g bagus.

    ReplyDelete
  2. Boleh bg add wktu stay kt perth tu x and ctc person yg muslim tu..Tq

    ReplyDelete
  3. bape rm penginapan bg satu malam.. bole bg contact person x.. tq

    ReplyDelete
  4. Salam..u stay kat rumah sama ke tru out duk kat sana 5 hari tu? Tk

    ReplyDelete
  5. Boleh tahu nama apartment yg awk stay di sana?

    ReplyDelete
  6. Boleh tahu nama apartment yg awk stay di sana?

    ReplyDelete
  7. saya reply di emel awk semua ye. thanx . maaf tak perasan comment di blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole tau u tinggal di apartment mane?

      Delete
    2. salam...boleh saya tau contact person apartmen muslim di perth n rate/nite

      Delete
  8. feverito@gmail.com ..email saya itenary boleh..tq ye

    ReplyDelete
  9. Salam Puan..pls email sy itenary Dan total cost Puan kat sana..sy plan nk bwk 3 org anak..mohdnasri_husin@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
  10. Puan, email kos hotel and total
    Puan spend kat sana.. azrah_0403@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. salam puan boleh bagi itenary dan total cost puan kat sana email nfaizafadil@gmail.com
    sy n husband n 2 kids dlm plan nak g jln2.. thanks sbb blog puan bg info2 di sana..

    ReplyDelete
  13. Salam puan.. blh email itenary and budget costing.. mmg bercadang nk bercuti disana..

    ReplyDelete
  14. Sorry.. my email : mamadamia11@gmail.com
    Tq so much

    ReplyDelete
  15. Sorry.. my email : mamadamia11@gmail.com
    Tq so much

    ReplyDelete
  16. hi, boleh share otenary,budjet dan hotel wanhasma2012@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Pls share itinerary,budget n dll
    nur_amanina11@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Salam puan.. blh email itenary and budget costing.. mmg bercadang nk bercuti disana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam pn owner blog ni boleh pm saya itenary dgn budget di sana

      Delete
  19. as salam puan... boleh tau nama apartment muslim tu ?

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum, boleh tak email pada saya itenary dan cost ke sana. Email saya , ajun_86@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum, boleh tak email pada saya itenary dan cost ke sana..sy plan nk g taun depan dlm penghujng bln 8... Email saya , saadah_citra@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. *Sorry Participate Sale*

      BOOM SALE ..Just For The Month Of September

      Pakej Perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel, & Pengangkutan)...Murah sampe pengsan...

      syarat dan Syarat

      * Jumlah harga Seorang Adalah:

      Rm 395/orang jika 2 orang
      Rm 330/orang jika 3 orang
      Rm 285/orang jika 4 orang
      Rm 250/orang jika 5 orang
      Rm 235/orang jika 6 orang

      -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam

      -Termasuk sarapan pagi ala bufet.

      # Hotel berbintang 2 #

      -Hotel Dpalma
      -Hotel Hyper In
      -Raffles Home

      > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

      > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenary.

      Sila Tuan/Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

      Tempaan :

      Call +6287824600700

      WhatsApp +6281220375375

      www.bogalakontour.com
      www.sewakeretamurahbandung.com

      Delete
    2. *Sorry Participate Sale*

      BOOM SALE ..Just For The Month Of September

      Pakej Perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel, & Pengangkutan)...Murah sampe pengsan...

      syarat dan Syarat

      * Jumlah harga Seorang Adalah:

      Rm 395/orang jika 2 orang
      Rm 330/orang jika 3 orang
      Rm 285/orang jika 4 orang
      Rm 250/orang jika 5 orang
      Rm 235/orang jika 6 orang

      -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam

      -Termasuk sarapan pagi ala bufet.

      # Hotel berbintang 2 #

      -Hotel Dpalma
      -Hotel Hyper In
      -Raffles Home

      > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

      > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenary.

      Sila Tuan/Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

      Tempaan :

      Call +6287824600700

      WhatsApp +6281220375375

      www.bogalakontour.com
      www.sewakeretamurahbandung.com

      Delete
  22. Salam sis, boleh share itinery dan kos2? email ke ai.qissz@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Salam sis, boleh share full itinerary sis ke perth? Saya nak pergi by next year. Thank you

    Shazril.sallehuddin@gmail.com

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Hai sis,kalau tak keberatan blg share itenary ke Perth? afifahrosman4s2@gmail.com

    Thanks in advance :)

    ReplyDelete
  26. Hai sis,kalau tak keberatan blg share itenary ke Perth? afifahrosman4s2@gmail.com

    Thanks in advance :)

    ReplyDelete
  27. Hai sisi, kalau tak keberatan blh share itenary ke petrh? afifahrosman4s2@gmail.com

    Thanks in advance :)

    ReplyDelete
  28. Assalam sis..boleh share itenary ke Perth ke roslina2826@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Assalam sis..boleh share itenary ke Perth ke roslina2826@gmail.com

    ReplyDelete
  30. Assalam sis..boleh share itenary dan bajet ke Perth ke syima80@gmail.com

    ReplyDelete
  31. SALAM SIS... BOLEH SHARE TEMPAT PENGINAPAN DI PERTH ? email saya adhlin_izzati@ymail.com

    ReplyDelete
  32. Assalam sis..boleh share itenary dan bajet ke Perth,saya plan nak bercuti dengan anak2 n my family farhana240387@gmail.com

    ReplyDelete
  33. puan boleh ke tlg emel pd sy contact apartment muslim di perth...tq in advance..
    asyraf_ablatif@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  34. boleh tlg emel itinery + bujet + details (include accommodation) kat emel. Terima kasih email: icad_7@yahoo.com

    ReplyDelete
  35. salam sis... boleh x share kan itenary and budget ke perth. tq. email azizisharom@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Salam sis boleh x share itenary dan budget ke astalavista7331@yahoo.c9m..tq

    ReplyDelete
  37. salam, boleh puan emel penginapan dan cost public transport di perth ke nisa2.othman@gmail.com

    tq puan...

    ReplyDelete
  38. Salam puan . bole email penginapan, itenary n total cost?
    Farahhazrinazainuddin@gmail.com

    ReplyDelete
  39. salam.. bole email itenary di nobli_nassir@yahoo.com.. tqsm :)

    ReplyDelete
  40. salam puan, boleh share full itinerary ke perth. sy nak pergi next year tq :)

    hairulkrol@gmail.com

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. Hi Ms, Pls email accommodation & itenary details.

    umaa_sangari89@yahoo.com

    TQ..

    ReplyDelete
  43. Assalam.boleh share iternary ,cost n contact Muslim accommodation. Insyaallah akan ksana Nov ni.hburung@gmail.com

    ReplyDelete
  44. Salam Puan,
    sy nk tau sal budget dan penginapan dekat perth..
    sya_happiness@yahoo.com
    Thanks.

    ReplyDelete
  45. nak tnya perlu ke bawa carseat utk anak umur 4,5 n 7thn

    ReplyDelete
  46. nak tnya perlu ke bawa carseat utk anak umur 4,5 n 7thn

    ReplyDelete
  47. asmkm.. blh bg cntct prsn owner muslim tu.. n cost per nte.. mba8528@yahoo.com.my.. bercuti ke perth nov ni

    ReplyDelete
  48. asmkm.. blh bg cntct prsn owner muslim tu.. n cost per nte.. mba8528@yahoo.com.my.. bercuti ke perth nov ni

    ReplyDelete
  49. Assalam kak.
    Bole email kat sy contact person n iternary akak sepanjang di perth?
    Tia ��

    1309janna@gmail.com

    ReplyDelete
  50. Salam bole sy taw name apartment tu ape and cntct person utk apartment yg awk duduk.. tq in advance

    azriazhar20@yahoo.com

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum. boleh email saya penginapan dan itinerary sepanjang di sana..

    tazzi_rey037@yahoo.com

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum, boleh tak email pada saya itenary dan cost ke sana..saya nak ke sana bulan 5 tahun 2017..Email saya ,saleezameg@gmail.com

    ReplyDelete
  53. Nak jugak pls kak. Email na626051@gmail.com terima kasih kak. Moga dirahmati Allah

    ReplyDelete
  54. assalamualaikum...asyik sungguh membaca pengalaman puan.
    boleh email saya penginapan dan itinerary sepanjang di sana..
    jafanitaj@gmail.com

    terima kasih ye

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum Puan saya dari Brunei dan plan nak pergi bercuti ke perth. Boleh puan share saya itinerary, cost dan accomodation puan selama di Perth ke email saya norizzah.bmcd@gmail.com

    Terima kasih Puan

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum Puan saya dari Brunei dan plan nak pergi bercuti ke perth. Boleh puan share saya itinerary, cost dan accomodation puan selama di Perth ke email saya norizzah.bmcd@gmail.com

    Terima kasih Puan

    ReplyDelete
  57. salam akak, im going to perth this coming 24feb, so may i have ur itenerary? it would be big help for me. email: amaruddinsohaimi@gmail.com . thanks

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum Akak, boleh sharekan budget ke sana dan alamat penginapan selama akak di Perth. Email saya : intan.nurnina@gmail.com.

    thanks :)

    ReplyDelete
  59. Hi

    Masa aku nak ke perth hari tu aku survey2 berbulan2 apa pakej yg ada ..siapa tour operator. Pastu rata rata aku tgk ada 2 company otai la yg sebenarnya da lama bertapak di perth

    Mahira dan jutawan. Aku survey2 bincang aku pilih mahira pasal group aku ramai. 17 org dan homestay yg mahira punya besar dan boleh muat kami semua. Rumah sebelah menyebelah. Rupanya depa ada 7 holiday bungalow. MashaAllah. So kami tak mo le pening2 apa semua kami ambil ground arrangement dia 5h4m rm1900 je. Memang worth it. Murah tp service 1st class. Rumah mcm hotel. Mmg gempak dan puas hati la

    Ni aku tlg sampai kan je pasal aku pun byk baca review org. Jadi skrg aku nak la contribute juga review supaya traveller lain pun dpt share experience.aku. ok

    Korang contact la mahira travels. Dia ada opis di kl. Aku pergi ari tu. Staff ramai.. cun cun pulak tu hikhikhik cun dan ramah

    Mahira travel and tours 0362765610

    ReplyDelete

  60. *JOM KE SABAH 2017*

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM250 sehari
    b) Toyota Innova RM230 sehari
    c) Toyota Avanza RM170
    d) Nissan Grand Livina RM180
    e) Proton Exora RM160
    f) Produa Alza RM150
    g) Toyota Vios RM180
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM160
    m) Toyota Land Cruser Super King RM900
    n) BMW X5 RM900
    o) FJ Cruiser RM500

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila megambil kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm300 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM25.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tidak termasuk Jetty Fee dan Island Fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    *0129600702 (Whatsapp/Call)*
    0163751978 Call


    ReplyDelete
  61. Assalam Puan lisa. boleh share tak psal appartment kat sana. emel sy joeayu1986@gmail.com. TQ in advance

    ReplyDelete
  62. Salam sis.. boleh share ittenary ngan food list.. lailyalili@gmail.com

    ReplyDelete
  63. salam boleh email about apartment di perth. thnks ya
    sara.hashim04@gmail.com

    ReplyDelete
  64. sis,, nak jugak bajet, itinerary, appartment and food list... tq :)

    ReplyDelete