Showing posts with label turun berat. Show all posts
Showing posts with label turun berat. Show all posts
21:32

Cabaran Turun KG 30 Hari

by , in
Apa syarat yang perlu korang ikut?


  • BMI melebihi 23
  • Ada penimbang digital(nak pinjam pun boleh)
  • Ada whatssap di handphone untuk coaching 
  • Paling penting SERIUS

Apa yang korang dapat?

  • 30 hari pelan pemakanan dan resepi sihat mengikut keperluan badan korang
  • Home workout dan exercise disediakan
  • Pesonal coach. Supaya korang ada tempat untuk dirujuk.
  • Monitoring dan support group. Supaya anda termotivasi dan akan meneruskan cabaran ini.

Anda boleh pilih terus tunggu dan lihat perubahan orang lain selepas 30 hari atau anda sendiri yang mengalami perubahannya. Boleh hubungi coach Lisa untuk pendaftaran.

Thank you. 
22:36

Kenapa perlu ambil teh herbalife tetapi tidak nescafe atau teh biasa?

by , in
Bila cakap tentang teh atau nescafe sudah terbayang dalam fikiran kita tentang kewangian baunya atau aromanya yang lazat. Kalau musim hujan sedap juga pekena teh atau nescafe panas dan kalau musim panas pasti teh atau nescafe sejuk ais dijadikan pilihan. Ya memang sedap di tekak dan aromanya di hidung tapi adakah ia baik untuk sistem dalam badan kita? Ada yang baik dan buruknya. Mungkin kita boleh nak ambil teh atau nescafe ini tapi bukanlah selalu.

Makanya bagaimana nak menggantikan minuman ini?




Melalui pengalaman saya sendiri, teh herbalife boleh menggantikannya dan dijadikan sebagai minum petang atau minuman harian kita. Tapi kenapa? Kerana fungsinya


  •  Anti-oksida (kita perlukan akti-oksida bagi melindungi sel-sel daripada radikal bebas,ia juga baik untuk anti-penuaan serta baik untuk kesihatan kulit)
  • Membantu bakar lemak dalam badan
  • Cleansing
  • Detox
  • Energy- beri tenaga kepada badan kita.



Jika anda yang bekerja di ofis atau tiada masa untuk bersenam keluarkan peluh, saya sangat menggalakkan anda untuk mengambil teh herbalife sebagai 'exercise tea'. Buatlah secara suam-suam, pasti anda tidak akan lupakan pengalaman minum teh herbalife.


Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis,merawat atau mengubati mana-mana penyakit


Hanya sekadar berkongsi dengan teman-teman pembaca setia. Kepada yang berminat untuk mengetahui program pengurusan berat badan yang lisa tawarkan boleh hubungi Lisa 019-3749822. 

Thank you

21:29

Pakej Herbalife

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Ramai yang tanya Lisa pasal pakej herbalife serta program yang ditawarkan oleh herbalife yang Lisa coach. Ini adalah antara senarai program herbalife dan setiap program mempunyai pakej yang berbeza dan produk juga ada yang berbeza.

  • Turun Berat Badan
  • Naikkan Berat Badan
  • Tingkatkan stamina sukan
  • Sarapan yang berkhasiat
  • Cantikkan kulit wajah


Lisa akan coach orang yang serius sahaja dan Lisa akan tawarkan

- Meal plan mengikut keperluan badan anda
-Magic Number
-Coaching dan follow up( Online juga diterima)
- Support group whassap
-Fun Fitness
-Tips sihat dan cergas




Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan pakej herbalife serta harga terkini boleh hubungi Lisa di talian 019-3749822. 



16:55

Penggemar kek juga boleh turun berat

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Salam hari isnin yang penuh barakah ini. korang yang singgah baca entry ni mesti adalah penggemar kek tegar tapi pada masa yang sama nak turun berat. Aku pun adalah penggemar kek yang sangat tegar. Aku suka kek yang decoration yang cute2. Rasa geram je nak makan. Sebelum tu, what's your favourite cake?

Red velvet? Rainbow cakes? Cupcakes? Brownies? what else? kek cheese leleh? choc cakes? Hehehe... Semua jenis kek aku suka kecuali kek pandan dan kek buah. Kalau tak percaya, boleh tanya suami aku atau adik beradik aku, betapa tegarnya aku terhadap cakes.






wah semuanya nampak terliur je... me too...




Actually, nak berkongsi satu rahsia dengan korang walaupun kita ni adalah persatuan penggemar kek sedunia, namun kita juga boleh turun berat dengan cara yang mudah. Yang penting kena tahu caranya bukan main hentam kromo je.

Firstly, korang kena tahu berapa kalori setiap kek yang korang nak makan. Normally, 1 slice of cakes is around 250-350 kalori. wah banyak giles kan?

Bila dah tahu, then kita plan nak makan cakes tu bila. contohnya birthday anak kita atau time birthday party kawan. Macam tak bestkan kalau time birthday, orang lain makan kek dan kita pula just tengok je. Bila orang lain tanya kenapa tak makan, and kita kata diet. Fuh!!!Menguji minda dan nafsu. So enjoy the moments. Kalau dah tahu, birthday date and time tu bila, then korang dah boleh plan untuk meal plan for that day. Yang penting tahu magic number korang berapa, baru senang nak kira.

Kadang-kadang tak perlu tunggu birthday party pun, tapi perasan tak sekarang banyak boutique cafe tumbuh bagai cendawan. Dah la aku ni memang jenis suka window shopping kat boutique2 tu, pastu kalau kita beli baju, bila bayar kat kaunter nanti confirm adik2 counter tanya " tak nak beli kek kak? yang rainbow kek tu sedap". Terus aku lemah dengan pujukan adik-adik ni.

Frankly, aku cakap sepanjang 4 bulan aku buat program lose weight dengan herbalife memang aku belasah je kek. Tapi jangan la pulak hari-hari makan kek, nanti tak pasal2 sugar level kita naik. Kalau 3 kali sebulan dapat makan kek, kira ok what? Yang penting jangan tinggalkan favourite food kita. Yang bestnya, bila aku makan herbalife, at least aku tahu calorie intake aku setiap hari berapa.



Jika korang nak tahu magic number badan korang atau details untuk turun berat tanpa tinggalkan makanan kesukaan korang boleh contact Lisa 019-3749822. Serious people only.
11:32

Emotional Hunger vs physical Hunger

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Pernah tak korang craving nak makan pizza? Cheese cake? Cheese tart? Rainbow cake?

Something sweet.

Atau pun craving nak makan fast food even sebenarnya sejam yang lalu baru sahaja makan nasi.

Mari kita cek ouself either we actually emotional hunger or physical hunger




Aku pun pernah alaminya. Sometimes it happen when we feel stress on something happen to ourlife maybe work overload, family,relationship n so on. and we think the best solution is EAT.

Macam mana cara nak atasinya. Simple. Control ourself first. Ingat balik why we need to lose weight. Do you think,after u eat, all this problem  will solve? Cool down. Take a deep breath.

Tengok picture2 artis or people yang you inspire with their body n lifestyle. so that, ur 'WHY' will become bigger rather than your problem.

Make yourself as busy as you can. So you will forget to eat unhealthy food.

Setakat ni, tu sahaja yg boleh aku kongsi bersama. See you next time.

  Ahli Bebas Herbalife & jurulatih kesihatan
             Coach Lisa 0193749822
10:44

Coach Lisa 019-3749822: Tahu Kalori untuk turunkan berat badan

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Kenapa kita perlu tahu kalori untuk turunkan berat badan?

Sebab nya kalori adalah unit untuk ukuran tenaga. Tubuh badan manusia perlukan kalori untuk menjana tenaga. Jika kita mengambil lebihan kalori( apa yang kita makan), maka ia kan menjadi lebihan lemak yang tersimpan dalam badan dan ia boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Bagaimana mahu kira kalori kita?

Senang sahaja pergi ke KLIK DI SINI .

Adakah anda sudah dapat jumlah kalori anda?

Jika sudah, kita boleh plan apa meal plan yang kita boleh ambil untuk seharian. Berikut sebagai rujukan untuk kalori bagi pemakanan orang malaysia.







Maka elakkan berdiet dengan cara skip makan. Kita boleh makan tapi mengikut jumlah kalori keperluan badan masing-masing. Tukar persepsi dan gaya hidup kita. Ambillah makanan yang mempunyai cukup nutrien. Sekiranya anda ingin memastikan diet untuk menurunkan berat badan tanpa mengabaikan nutrien dan memastikan jumllah kalori yg diambil tidak berlebihan, anda mempunyai pilihan untuk mengambil 'meal replacement' bagi memastikan perut anda kenyang dan masih bertenaga. Sebagai jurulatih kesihatan dan kecantikan saya mencadangkan shake herbalife sebagai 'replacement meal'  yang HALAL dan mudah untuk diminum serta mempunyai perisa yang sedap. Saya sudah makan herbalife selama 3 tahun. tidak pernah jemu untuk mengambil shake herbalife ini sebagai sarapan pagi


Ahli Bebas Herbalife & Jurulatih Kesihatan Anda
Lisa 019-3749822
Amer 013-9152257




12:35

info sihat:kenapa susah nak turun berat?

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Ha mesti semua ternganga kan bila aku keluarkan entry ni. Oke tutup mulut nanti lalat masuk. Heheh..

Ini aku cerita pun mengikut pengalaman aku sendiri. Kenapa la susah sangat nak turun berat  badan bila gunakan herbalife ni?

Adakah salah product?
Adakah salah coach?
Atau adakah salah keluarga atau kawan-kawan yang sering ajak kita keluar makan?

Jom muhasabah diri kita sendiri, dulu aku siap kutuk bagai kat coach await la aku tak turun berat tapi sebenarnya........

Ha nak tahu, senang je kenapa kita susah sangat nak turun berat.

1) Tidak menggunakan kuantiti product yang cukup.

Contohnya, shake herbalife adalah makanan gantian untuk pagi dan malam bagi orang yang nak turun berat dengan segera dan selamat. Tapi kalau kita kadang-kadang ambil shake, kadang-kadang tak ambil, rasa-rasanya berat kita akan tu
run tak?

2)Tidak cukup minum air

Kalau kita tak ambil herbalife sekali pun, kita mesti cukup minum air. Kalau tak,memang susah nak turun berat. Sebab ada yang cakap kat aku, minum herbalife kena banyak minum air ye? Setiap badan kita wajib la sekurang-kurangnya minum air 2 litre sehari bersamaan 8 gelas air mineral, lagi banyak lagi bagus. Bukannya 2 litre air sirap tau. Bayangkan, saluran longkang banyak sampah sarap, kalau kita jirus air guna paip kecil dan paip bomba,rasa-rasanya paip yg mana akan boleh menggerakkan sampah sarap sertsebut? Sampah sarap diibaratkan lemak dalam badan kita. Kuantiti air yg kita minum diibaratkan jenis paip tersebut.

Ini sekadar fakta mengenai air:

Secara puratanya, badan seorang dewasa mengandungi hampir 70 % air. Di antaranya bahagian badan yang paling banyak mengandungi air adalah :

* 95% air terkandung di bahagian Otak manusia.
* 90% air berada dalam peparu
* 82% air terkandung di dalam darah

Walau bagaimanapun dianggarkan sebanyak 2.5 liter air yang terkandung di dalam badan akan hilang akibat daripada perkara-perkara seperti berikut:

* 1.5 liter melalui pembuangan air kencing
* 0.7 liter melalui perpeluhan dan penafasan
* 0.2 liter melalui proses respirasi
* 0.1 liter melalui sejatan daripada permukaan kulit.

Kehilangan air ataupun kekurangan air yang tinggi di dalam badan akan menyebabkan berlakunya kekurangan kepada badan anda. Kehilangan yang berlaku ini mestilah digantikan segera sistem badan dapat beroperasi dengan baik.


3) Terlalu besar portions makanan kita.


Contoh yang senang, makan tengahri sepatutnya kuantiti nasi sebesar genggam tangan kita atau lebih kurang 2 senduk tapi kita ambil kuantiti nasi sampai membumbung. So,itu dikira portions yang banyak. Mungkin kita cakap, 'saya ambil nasi sekali sehari je,kenapa tak turun berat pun?'. Sebabnya, sekali kita ambil dalam kuantiti yang besar. Petua dari coach aku, ambil pinggan yang kecil sahaja, so kita akan nampak nasi kita sudah banyak sebab dah penuhi ruangan, tapi kalau kita ambil pinggan besar mesti kita pun nak penuhi ruangan kosong, so portion tu besar jadinya. Dapat imagine tak apa yang aku nak sampaikan... hahahah...dah berbelit pula aku cakapkan. Kalau tak faham boleh call aku.







P/S: lagi bagus turun berat bukan setakat bergantung kepada pemakanan harian, tapi ditambah lagi dengan senaman ringkas. Dapat 3 kali seminggu pun dah cukup. Ingat ye 80% nutrition dan 20% adalah exercise.

Ini antara orang yang aku coach dan teman-teman seperjuangan yang serius nak ubah diri dan kesihatan mereka.
Testimoni SEBELUM dan SELEPAS menggunakan HERBALIFE


"Keputusan adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza"


"Keputusan adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza"


"Keputusan adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza"



Ahli Bebas Herbalife & Jurulatih Kesihatan Anda
Lisa 019-3749822
Amer 013-9152257
11:47

Hari ke 2

by , in
Assalamualaikum w.b.t



Hari ke 2

Pagi-shake

Resepi
2scoop shake choc
2scoop protin
200ml water
200ml soya milk corn
(If nak tambah ice cube lagi sedap sebab rasa mcm chatime punya je tapi kes aku versi ibu breastfeed,so aku berpantang tak minum ais selama setahun)

Lunch-nasi 2 senduk, lauk grilled chicken, tomyam

Tea time- aku makan choclate kisses(dun worry aku dah google berapa kalori...still in my calory limit)

Dinner- shake, resepi plain je

Hari ke 2 ni, aku ada spend dalam 10 to 15 minutes exercise, slowly dulu sebab aku pun baru lepas deliver baby so kena la jaga sikit
14:20

Cabaran 60 Hari Turun Berat

by , in
Assalamualaikum w.b.t


Pagi semalam timbang berat, mak ai....mata jadi juling jap... inilah berat aku sebelum aku ambil shake herbalife iaitu 57kg. Body fat 34%. Semangat nak turun berat badan amatlah membuak-buak, tambahan pula bila tengok Scha awal, che ta , fasha sandha semua badan gorgeous beb lepas deliver baby. Aku nak jadi macam dorang juga. Hehehe... retis sangat.

Maka dengan ini bermula lah, perjalanan aku untuk turun berat. Target aku adalah 7-8kg turun dalam masa 60 hari. InsyaALLAH semoga segala usaha ku ini diberkati. Dengan niat kena betul okeh. Turun berat atau nak badan cantik bukan untuk show off kat orang tapi kerana ALLLAH, sebab badan ni amanah yang ALLAH bagi untuk kita jaga dengan baik, niat kedua,untuk suami dan niat yang ketiga kerana nak sihat,supaya bila tua nanti tak da masalah kesihatan.

Aku terasa sangat sihat itu mmg mahal. HEALTH IS WEALTH. Mana taknya, 2 bulan aku terdampar kat rumah menanggung sakit sebelum deliver baby Fareeq. Sakit orang pregnant. Kaki susah nak gerak, sampaikan husband terpaksa papah. Alhamdulillah, dapat melalui saat-saat tersebut dengan baik.

Makanan yang aku makan untuk turun berat adalah versi ibu yang breastfeed ye. To all anak dara sekalian yang nak turun berat ikut cara akak nih pun boleh,cuma lalu atau tak ye. Hehehe


Hari Pertama

Pagi- Shake Herbalife,aloe vera herbalife

Tengahari- Ikan dowry grilled, nasi 2 senduk, sayur kobis and carrot masak air
(mak aku cakap slowly nak makan macam-macam atau yang pedas, sebab nanti effect kat baby,so aku pun still guna cara makan berpantang tapi ada juga tambah serbuk oregano kat grill ikan tu)
Tea mix Herbalife, buat suam2 1 litre

Dowry grilled



Sayur kobis dan carrot masak air


Petang-Minum air 1 litre dan roti sekeping

Malam- shake herbalife




Seminggu sebelum aku deliver. Berat 68kg ni.


Selepas berpantang, berat mencecah 57kg.



Ahli Bebas Herbalife & Jurulatih Kesihatan Anda
Lisa 019-3749822
Amer 013-9152257




16:52

Raya, Me n Herbalife!!!!

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Salam Syawal dan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir n Batin

Pejam celik dah pun 5 syawal dah. Tak sangka masa cepat betul berlalu.Bermaksud ni raya ak yg ke-24..wah gitu!!!so tak la nampak tua sangat kan..masih muda uolsss...tapi mungkinkah ni raya ak yang terakhir atas status bujang????persoalannya!!!!!buzzzz....okeh lupakan,saja nak buat havoc sikit...ala2 Melodi raya gitu!!!

Raya kali ni bermakna buat ak, sebab family makin berkembang dengan pesatnya,almaklum abah n mak dah pun ada 5 org anak dan 5 org cucu. Sama tapi tak serupakan. Masing-masing sudah mendirikan rumah tangga kecuali, hamba yg hina ini. Lagi best, ak bersyukur sgt2 sebab dapat bagi duit raya kat semua anak sedara ku nih, almaklum first time beb. So,agak teruja sikit sebenarnya. Pastu, sampul raya pula ditaja oleh Herbalife. Dan duit raya pun sepenuhnya,hasil titik peluh ak dlm Herbalife juga. Best kan!!!


Ha!!!Dah besarkan keluarga ak!!!yipppppeeeee

Ni la kali pertama ak beraya dengan Herbalife bermaksud, pagi2 lagi orang lain dah terkam rendang dan ketupat dan lomang yang ak pulak pi layan Aloe Vera, tea mix dan shake. Ha!!!amacam lain daripada yg lain kan... adik beradik ak tenguk senyum je...yang mak abah siap kata lagi "abah n mak nak juga aloe vera"...fuh!!!syok tau kalau kita ajak sekeluarga jadi sihat...akhirnya,berjaya juga mengherbalifekn mak ayah ak nih. tapi ayah ak terlebih kreatif,aloe vera campur dgn potongan tembikai. Layannn...sebab abah cakap sedap...before abah laung azan maghrib waktu bulan ramadhan mesti abah pekena aloe vera dulu...ehehe...comey je ayah ak ni!!!


Lepas pekena rendang n lomang, ni la fav ak!!!huhuhuh

Waktu bulan ramadhan,ak turun berat sampai 4 kilo dan body fat 3% turun. wah!!!teruja!!! Risau juga bila syawal menjelma takut2 naik mendadak. tapi betul la cakap orang yg dah makan herbalife bertahun2, dorang kata kalau kita konsisten je mkn herbalife insyaALLAH tak naik pun berat waktu syawal. third day syawal, ak timbang semua adik beradik termasuk mak abah...yg bestnya, berat ak masih maintain waktu bulan ramadhan...hua....seronok banget nih...walaupun malam raya ak pekena Dominos...ahahha..kantoi...dun worry tea mix n omega n tc formula kan ada!!!

Pengalaman yg menyeronokkan!!!!!


Bila jumpa kawan2 lama dan reunion,semua dh kecoh ak buat Herbalife. Glamour uolsss... ada juga yang tanya, 

"best ke buat Herbalife?"

ak jawab "Best"

Tak tahu nak explain lebih lanjut, sebab tu je yang ak feel. Nak tahu tahap best nya, kena rasai sendiri. then, u can feel what i've feel!!! wah cam titanic pulak, u jump i jump!!!


my bff since skolah menengah lagi!!! miss u a lot asiah!!!


kek lapis all the way frrom Sarawak!!!pilih je nak flavour ape!!


Pergi beraya pun, ak pakai button!!!stylo beb!!!


Konvoi raya 2013!!!ocemmmm


me n frenza!!!keep smiling!!!!


Dunia ini kita yang punya!!!!



Happy betul raya ak kali ni!!!

Anyway, di kesempatan ini ak nak hulur sepuluh jari tanda kemaafan kepada semua..kalau tersilap kata tersalah perbuatan harap dimaafkan. InsyaALLAh silaturrahim yg kita jalinkan akn hingga ke syurga!!amin...


SESIAPA YANG NAK TURUN ATAU NAIK BERAT BADAN ATAU MAHUKAN IMPROVE KESIHATAN DAN KULIT SERTA EXTRA INCOME SILA HUBUNGI SY 019-3749822. BOLEH WHASSAP,MSG DAN CALL. FB : KHALISAH HAZRINA




23:25

Diet Puasa Di Bulan Ramadhan

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Salam 1 Ramadhan

Di sini ak just nak share dengan semua tentang apa yang ak tahu drpd pembacaan,pengalaman dan ilmu yg dituntut. Jika ada silap boleh perbetulkan la ye.

Ramai yang berazam nak turunkan berat badan tapi tak tahu cara macam mana. kat sini ada beberapa tips yg boleh korang aplikasikan.

Tips:

1. Waktu puasa mesti kita rasa kurang bertenaga so kita kena makan untuk sahur dan berbuka makanan yg boleh membekalkan tenaga sepanjang hari dan sihat.

Protin: Diambil untuk build n maintain muscle supaya bila korg turun berat tak lah nampak sgt skinny. contohnya -ikan,ayam(bahagian dada),daging.

Karbohidrat: Ambil whole carbs not white carbs sebab whole carbs membantu fat loss dan longer to digest. Contohnya: beras perang,oat,whole grain bread. white carbs cthnye nasi putih,roti putih.

Fat:Ambil healthy fat contohnya olive oil,fish oil

Sayur dan Buah: Contohnya:carrot,broccoli,apple,orange.


2. Drink enough water. Every 25kg needs 1litre water. So if ur weight is 100kg then u need 4litre water. Waktu sahur,minum 1.5 litre n another 2.5litre drink waktu berbuka. PLEASE!!!PLEASE!!!JANGAN KURANG MINUM AIR nanti byk side effect to our body.


3. Jom bersenam!!!Luangkan masa korang 30 hingga 45 minit untuk exercise. Kalau dapat buat cardio or strenght training lagi bagus. Tapi sesapa yg suka men game eh bukannya game kat Tab or handset tp game cthnya skuash,badminton,tenis lagi best n fun.

4. Waktu nk berbuka, jangan hari2 pergi bazar...kalau tak, sure tergoda...so tetapkan hari bila yg anda boleh pergi sana supaya korg dapat control nafsu makan tu. Sebenarnya lagi bagus,berbuka di masjid sebab maknan yg diberi sederhana je kuantitinya kpd semua. Jimat!!!ehhehe...

5. Kalau korg serius n badly nk sihat n kurus,lagi bagus ada Food Log. InsyaALLAH,konsistensi n disiplin mesti ada.

Setakat ni,yang ni je yg ak boleh kongsi dan selebihnya boleh google ye...ehehhe...actually dh mengantuk sangat dan esok pagi nak bangun awal almaklum nk sediakn sahur... my recipe for tomorrow

400ml aloe vera
400ml tea mix
400ml shake tropical fruit
1.5 litre air kosong.

Selamat Berpuasa Semua!!!!!

SESIAPA YANG NAK TURUN/NAIK ATAU MAINTAIN BERAT ATAU MAHUKAN EXTRA INCOME DI BULAN RAMADHAN SILA PM OR WHASSAP SY 019-3749822.