Showing posts with label tips diet sihat. Show all posts
Showing posts with label tips diet sihat. Show all posts
10:44

Coach Lisa 019-3749822: Tahu Kalori untuk turunkan berat badan

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Kenapa kita perlu tahu kalori untuk turunkan berat badan?

Sebab nya kalori adalah unit untuk ukuran tenaga. Tubuh badan manusia perlukan kalori untuk menjana tenaga. Jika kita mengambil lebihan kalori( apa yang kita makan), maka ia kan menjadi lebihan lemak yang tersimpan dalam badan dan ia boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Bagaimana mahu kira kalori kita?

Senang sahaja pergi ke KLIK DI SINI .

Adakah anda sudah dapat jumlah kalori anda?

Jika sudah, kita boleh plan apa meal plan yang kita boleh ambil untuk seharian. Berikut sebagai rujukan untuk kalori bagi pemakanan orang malaysia.







Maka elakkan berdiet dengan cara skip makan. Kita boleh makan tapi mengikut jumlah kalori keperluan badan masing-masing. Tukar persepsi dan gaya hidup kita. Ambillah makanan yang mempunyai cukup nutrien. Sekiranya anda ingin memastikan diet untuk menurunkan berat badan tanpa mengabaikan nutrien dan memastikan jumllah kalori yg diambil tidak berlebihan, anda mempunyai pilihan untuk mengambil 'meal replacement' bagi memastikan perut anda kenyang dan masih bertenaga. Sebagai jurulatih kesihatan dan kecantikan saya mencadangkan shake herbalife sebagai 'replacement meal'  yang HALAL dan mudah untuk diminum serta mempunyai perisa yang sedap. Saya sudah makan herbalife selama 3 tahun. tidak pernah jemu untuk mengambil shake herbalife ini sebagai sarapan pagi


Ahli Bebas Herbalife & Jurulatih Kesihatan Anda
Lisa 019-3749822
Amer 013-9152257




21:49

Aku Nak Kurus Gila

by , in
Assalamualaikum w.b.t



Esok 27 Rejab 1435 bersamaan Israk Mikraj, antara sejarah terbesar dalam agama Islam. Subhanallah... selami dan fahamilah.

Bila ada masa, kadang-kadang tangan aku gatal juga tengok Facebook dan status-status yang teman FB pos di wall diaorang. Ada yang kelakar, ada yang tak habis-habis promote produk yang diaorang jual(contohnya aku..hahha..tapi boleh dimaafkan sebab at least tak post gambar produk Herbalife sangat pun), ada juga yang story bout how happy or sad their life, macam-macam lagi lah tapi aku sangat tertarik dengan beberapa post ni tentang teman FB aku yang mengamalkan beberapa jenis diet dan mengambil pil kurus hanya semata-mata obses untuk kurus.


Semasa di Kelab Rasa Sayang, aku selalu tekankan kepada ahli kelab tentang nak kurus kena ada ilmu, bukan semat-mata tengok internet atau media masa dan percaya seratus peratus dan terus amalkan tanpa ada ilmu di dada. Alasan, maklumat di hujung jari. Seperti aku 2 tahun lepas. 

Terlalu nak kurus, aku siap search internet dan terus amalkan. ini adalah antara DIET yang pernah aku amalkan sepanjang zaman kegemukan:

1. DIET ATKINS

Aku boleh bertahan amalkan diet ni lebih kurang sebulan lebih, that time serius menjadi sebab aku turun 4kg dan kawan-kawan siap puji lagi sebab nampak aku turun berat tapi paling tak best kawan aku cakap, muka nampak pucat dan cekung. Sangat-sangat tak sihat. Dan rupanya bila amalkan diet ni, bila kita rendahkan sangat karbohidrat menyebabkan ia memaksa badan untuk buang air dengan  banyak. Dan kita turun berat sebab otot mengecut, bukan lemak dibuang. Tanya diri kita balik, sampai bila kita boleh bertahan gaya hidup seperti ini...

2. PIL KURUS

Aku ada juga ambil pil kurus. Bukan 1 or 2, berlambak beb. Termasuk FAT BURNER, yang ada Gym jual. What happen to my body??? Tangan shaking, jantung berdegup kencang. Waktu macam ingat nak mati je, serius takut gila, rupanya kalau kita makan fat burner kita kena banyak exercise dan ambil air dalam kuantiti yang banyak. Kbetulan, waktu ambil tu aku tengah study so seriously tiada masa nak exercise(alasan terbaik sebagai student, benda tidur dan layan cerita korea di bilik).

3. TEH 

Ada juga aku ambil teh, ha ambik kau...aku cirit 3 Hari 3 Malam. Perut kempis beb, tapi macam nak pengsan asyik keluar masuk toilet, kadang-kadang pernah juga muntah. Orang cakap nak kurus kena berkorban, so aku ingat this is my the best sacrifice ever in my life to lose weight. I'M WRONG yow....mitos semat-mata.

4. GEL ATAU LENDIR.

Disebabkan orang kata aloe vera bagus untuk penghadaman, aku dengan rela hatinya beli aloe vera yang macam bentuk gel, agak berlendir. Tapi aku telan juga. Tak sampai satu botol, seriously tak tahan then aku stop. Loya betul tekak aku masa tu. Bila aku start program Herbalife, coach aku cakap ada aloe vera, aku macam trauma tapi bila aku tengok rupanya cecair bukan lendir seperti aku minum  sebelum ni, so tekak aku rasa happy.

5. LOTION HALIA PANAS.

Hahaha...aku nak gelak dulu...sebab aku buat projek menyapu satu badan lotion ni bersama dengan akak aku. Bersemangat betul, siap balut badan dengan plastik pembalut buah. Lepas tu, berpeluh habis. Nak buat hari-hari penat weh, banyak lagi kerja lain yg aku kena buat. So I give up.

Sebenarnya, banyak lagi cara yang aku amalkan untuk kurus contohnya NO RICE DIET, DIET IKUT DARAH, EXERCISE 3 JAM SEHARI


tapi semuanya tak menjadi. Mungkin amalkan menjadi cuma aku diri sendiri ni yang mudah putus asa. Alhamdulillah, Allah makbulkan doa aku sehingga aku jumpa cara pemakanan dan gaya hidup sihat yang betul dan boleh diterima akal,

Bila orang tanya, sampai bila nak bergantung dengan SHAKE HERBALIFE. Then, i ask them, sampai bila nak bergantung nasi, lepas tu dah start ada kencing manis dan masalah kesihatan dan bila masuk hospital nak bergantung dengan siapa?( ni ayat abang Bob, sifu aku dalam Herbalfe).


Keapada yang berpegang teguh untuk mengamalkan diet masing-masing, sila teruskan, tujuan aku tulis entry ni bukan nak kutuk atau blame amalan yg korang dah buat, tapi aku tekankan BIAR ADA ILMU UNTUK TURUN BERAT, SALAH CARA BADAN BINASA, HIDUP MERANA. (dah macam Karam sigh walia je)


Hari ni aku happy sangat sebab ada ahli kelab hari ni dah turun 200gm dan body fat 4% turun dalam masa 5 hari. Muka abang Ahmad dan Kak siti happy gilosss. I know that feeling coz aku pernah alaminya juga. Kak siti pula kata, seluar dah start longgar dan dia pun dah reti minum air 3 litre.




INGIN MENCARI JURULATIH KESIHATAN DAN KECANTIKAN, HUBUNGI SAYA

LISA 019-3749822