Showing posts with label lifestyle. Show all posts
Showing posts with label lifestyle. Show all posts
20:26

4 Website Barang Baby Murah dan Permainan Kanak-kanak

by , in

Pada zaman sekarang, ramai ibu bapa yang sibuk dengan kerjaya mereka serta kehidupan harian tetapi pada masa yang sama tidak sabar untuk menimang cahaya mata yang bakal dilahirkan. Masa inilah online shopping untuk beli barangan baby sangat penting dan ada juga ibu bapa yang suka membeli permainan kanak-kanak melalui online shopping. Lisa juga merupakan saah seorang dalam golongan ibu bapa yang sukakan online shopping kerana ia adalah effortless dan tidak ambil banyak masa untuk membeli barangan baby dan permainan kanak-kanak.

Di sini Lisa nak kongsikan dengan ibu-ibu di mana website yang menjadi kesukaan Lisa dan kawan-kawan yang lain sebabnya service yang bagus dan kualiti barangan yang kita dapat adalah baik. Lagipun website-website ini banyak buat promosi ketika perayaan mahupun tarikh sambutan sesuatu event seperti promosi merdeka, promosi hujung tahun dan sebagainya.


5 Website Barang Baby Murah dan Permainan Kanak-kanak


LAZADA

LAZADA

Website Lazada ni ibarat kedai sebelah rumah kami sahaja sebabnya Lisa dan suami memang suka beli barang di Lazada. Tambahan pula untuk barangan Fareeq, dari dia baby sampailah sekarang ada sahaja mama dan papa nak beli di situ. Lagi pun service penghantarannya adalah cepat dan teratur.



11Street

11STREET

Website 11street merupakan online shopping kami yang kedua sebabnya harga yang ditawarkan untuk keperluan anak-anak agak rendah berbanding website yang lain dan lagi yang menyeronokkan bila ada promosi harga untuk barangan pilihan adalah Rm11 dan ke bawah.

EZbuy

EZBUY

Mungkin ada yang masih tidak familiar dengan website ez buy ni dan ada juga yang sudah jatuh cinta dengan website shopping yang terkenal dengan tagline nya iaitu buy global, locally. Sebabnya anda boleh beli barangan dari amazon, USA, China, Taiwan hanya melalui satu website ini sahaja. Barangan baby yang murah serta permainan kanak-kanak juga banyak dijual di sini. Educational and learning toys juga ada dijual.

Motherhood

MOTHER

Tagline untuk motherhood adalah one stop centre untuk ibu-ibu membeli barangan baby, kanak-kanak serta keperluan ketika mengandung. Banyak sangat pilihan dalam website motherhood ni. Anda pasti akan rambang mata dan harga yang ditawarkan sangat berbaloi dan agak rendah apabila ada promosi seperti hari raya, hujung tahun, awal tahun, christmast dan sebagainya. 

Kini ibu-ibu dah boleh buat pilihan bijak untuk membeli barangan baby murah serta permainan kanak-kanak. 









02:21

Resepi Laksa Menggunakan Tin Sardin

by , in
Selalunya Lisa nak buat laksa memang akan menggunakan ikan kembung atau ikan sardin dan kemudiannya akan keluarkan isi dari ikan tersebut. Tapi disebabkan sekarang ni Lisa tinggal di negara Qatar di mana ikan kembung atau ikan sardin agak sukar didapati dan maka terjadilah jarinya menggoolge resepi laksa yang menggunakan ikan dalam tin sardin.

Sebenarnya, boleh terfikir nak menggunakan ikan dalam tin sardin sebab teringat kakak Lisa pernah cakap kalau malas nak kupas isi ikan tu, beli je tin sardin. Senang, mudah dan cepat.

Waktu Lisa decide nak buat laksa sebenarnya banyak barang yang tak cukup antaranya ikan kembung, bunga kantan, asam keping dan mee laksa. So, kami decide nak pergi ke mall beli barang-barang tersebut.

Balik je dari mall, rupanya Lisa tersalah beli mee laksa tu, sepatutnya mee laksa adalah rice sticks tapi terbeli cornstarch stick. Aduh!!!

Ni barang yang Lisa ganti bahannya di mana fungsi lebih kurang.

Ikan kembung digantikan dengan tin ikan sardin
Bunga kantan dah cari tapi tak jumpa so tak payah letak
Asam keping tak jumpa so ganti dengan asam jawa
Mee laksa beras ganti dengan mee tepung jagung

Ha!!!Nampak tak, skill creative aku makin berkembang pesat bila duduk di negara orang ni.

Kesimpulannya Resepi Laksa Menggunakan Tin Sardin adalah seperti berikut:

Setengah bungkus cornstarch sticks
Garam
Gula
5 cawan air
Daun Kesum
1 cawan asam jawa

Bahan Kuah:
Setengah inci belacan
1 labu bawang
8 keping cili kering yang telah direndam dalam air panas
1 cawan air kosong
1 tin sardin (sosnya ambil sedikit sahaja)

Bahan Hiasan
Bawang merah dipotong dadu
Telur direbus dan dipotong 2 atau 4 bahagian
Timun dipotong mancis

Cara-cara
1. Rebus mee laksa sehingga kembang dan toskan.
2. Blend semua bahan kuah sehingga hancur dan pekat.
3 Masukkan bahan blend dalam periuk dan tambahkan 5 cawan air.
4. Masukkan asam jawa, daun kesum, garam dan gula secukup rasa.
5. Bila dah menggelegak dan rasa pun sedap yang korang nak maka boleh tutup api dan hidang untuk keluarga dan diri sendiri.



Mudahkan cara aku masak ni. So korang pun boleh buat dirumah. Jimat, cepat, senang dan mudah.




20:13

Tradisi Perkahwinan Orang Jawa di Banting

by , in
Follow my blog with Bloglovin

Tujuan utama dua minggu lepas kami balik ke Malaysia untuk menghadiri majlis perkahwinan adik ipar Lisa di Banting, Selangor dan untuk melepaskan rindu dekat orang yang tersayang, sudah pasti mak dan abah serta mak abah mertua. Fareeq pun rindu sangat dengan mak ngah dan mak cu dia. Sepanjang kami di Qatar, Fareeq tak habis-habis sebut nak jumpa mak cu dan mak ngah. 




Sebelum balik Malaysia, husband Lisa dah siap pesan kat Lisa tentang bila kami balik je kampung kena siap sedia fizikal dan mental sebab banyak kerja yang perlu kami buat untuk persiapan majlis kahwin adik ipar ni. Husband Lisa adalah keturunan jawa di bahagian Banting, Selangor. Dia boleh cakap jawa sepenuhnya. Kadang-kadang bila suami cakap jawa dengan mak abah mertua memang Lisa tak faham sangat mula-mula kahwin dulu tapi bila dah lama dah boleh faham sikit cuma nak cakap tu masih tak reti lagi. 

Muka yang masih jetlag lagi. Pukul 9 pagi Jumaat dah start buat persiapan untuk ahli sinoman nak memasak.


Barng-barang untuk memasak dah disediakan.

Buah kelapa yang bakal diparut untuk dimasukkan dalam masakan. Semua buah kelapa ni, mak abah mertua yang tanam.

Sesi memotong ayam dan daging dijalankan.

Sebelum hari majlis perkahwinan, jiran-jiran dan sedara mara akan hantar dan beri barang mentah seperti minyak, bawang, rempah ratus, beras dan kerepek kepada mak abah mertua untuk digunakan pada hari majlis. Selalunya, 2 minggu sebelum dorang dah start hantar barang dah. 

Untuk pengetahuan anda, tradisi perkahwinan orang jawa di bahagian sini adalah perkahwinan tersebut diadakan 3 hari 2 malam. Kami start masak waktu pagi jumaat untuk sediakan makanan kepada ahli merewang(sinoman dalam bahasa jawa) untuk makan tengahari. Pembahagian tugas memasak sepanjang 3 hari ni diberikan. Petang jumaat masak untuk makanan bagi majlis tahlil dan orang surau waktu jumaat malam. Masakannya seperti mee goreng dan kuih muih serta ahli surau akan bawa balik makanan dalam dulang iaitu nasi ambang. 



Nasi ambang dalam dulang dibahagikan untuk ahli surau yang hadir.


Sabtu pagi ahli sinoman dan sedara mara akan datang untuk masak tenghari dan makan malam sebab majlis untuk tetamu bermula petang sabtu. Tetamu yang tidak dapat hadir waktu majlis hari ahad boleh hadir pada hari sabtu. Seawal 8 pagi kami dah start masak secara berjemaah. 

Khemah siap dipasang.


Pagi ahad juga sama seperti pagi sabtu, seawal 8 pagi kami mula masak untuk tetamu yang akan datang pada tengahari hari ahad. Majlis belah jawa memang meriah. Dari A sampai Z semuanya kami buat sendiri cuma khemah, pelamin, barangan dan peralatan masak kami ambil dari orang luar. 
Untuk menu 3 hari ni, mak mertua Lisa memang dah siap listkan dan tampal di ruangan masak di belakang rumah supaya ketua ahli sinoman akan noted untuk nak masak apa dan bahan yang digunakan.

Waktu Lisa kahwin dengan husband dulu, tradisi perkahwinan ni memang Lisa rasa baru dalam hidup sebab keluarga belah Lisa semuanya kami bagi kat orang luar termasuk catering, pelamin, doorgift dan lain-lain lagi. Dan majlis perkahwinan hanya sehari dan hanya waktu makan tengahari sahaja. Sedara mara datang semasa majlis sahaja kemudian mereka pulang. Tetapi di sini jauh beza dengan cara perkahwinan belah Lisa.

Hari jumaat, sedara mara dah start datang dan berkumpul untuk bantu keluarga belah husband. Mak-mak sedara ada yang tidur di rumah mak abah mertua. Sepanjang 3 hari ni, rumah mak abah mertua memang meriah dan ditambah dengan keriuhan suara kanak-kanak. Tapi paling kuat suara Fareeq. Dia happy sangat sebab kat sini ramai kawan.

Doorgift pop corn dah dihantar. Total 2000 unit untuk para tetamu yang hadir.

Sesi memasak di bahagian belakang rumah.

Orang sinoman dah datang untuk memasak beramai-ramai



Kerepek yang diberi oleh jiran-jiran dan saudara mara


Nama makanan ni adalah Katewol. Ni antara makanan tradisional orang jawa. Cara nak buatnya agak remeh tapi sedap. Mak sedara husband suruh Lisa rasa makanan ni, mula-mula macam tak nak rasa tapi bila mak sedara kata at least merasa. So bila Lisa rasa makanan ni terus fall in love.

Antara bahan yang digunakan adalah tepung ubi, gula, parutan kelapa dan garam. 


Jumaat malam ada sesi berinai. Aku pon join dua kaki. Cantik adik ni buat.

Sesi masukkan bunga telur.


Petang sabtu, selamat adik ipar dinikahkan. Alhamdulillah.

Antara kuih muih yang dihidangkan


Makanan yang dihidangkan ketika majlis sabtu dan ahad. 

Kelebihan bila masak secara sinoman ni, makanan memang banyak dan siap boleh bungkus beri kat ahli sinoman dan saudara mara. Tapi bila guna catering, makanan kena dicatu sebab takut terkurang dari jumlah tetamu. 

Disebabkan Lisa memang suka makan, so kali ni memang makan dengan gembiranya. Makanan semua sedap-sedap. Hehehe...

Kompang dipalu pengantin baru.



Alhamdulillah mak abah dan adik beradik Lisa pun datang ke majlis perkahwinan adik ipar ni.


Alhamdulillah selesai sudah majlis kahwin adik ipar. Akhirnya, dia bertemu dengan jejaka pilihan hati. Semoga bahagia hingga ke syurga.

Untuk pengetahuan korang, majlis perkahwinan ni tidak berhenti bila tetamu semua dah balik sebab malam ahad akan ada sesi mengira duit salam kaut. Bermaksud duit yang diberi oleh tetamu yang hadir.

Bila semua duit dah dijumlahkan, maka sesi untuk membayar semua perbelanjaan yang dibelanjakan ketika majlis. Sebab itulah, bagusnya salam kaut ni seolah-olah meringankan beban tuan rumah. Yang ringan sama dijinjing, yang berat sama dipikul.

Mak mertua kata, salam kaut ni ibarat duit kutu. Contohnya kali ni kita buat majlis orang bagi duit kat kita dalam sampul nanti majlis kahwin anak orang tu kita bagi balik jumlah duit tersebut atau nak bagi lebih pun boleh. Sebab itulah setiap sampul akan ada tulis nama oleh pemberinya.

Indah betul tradisi perkahwinan orang jawa ni. 












10:56

Perjalanan Herbalife Saya di Shah Alam.

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Happy morning semua!!!

Apakah sarapan pagi anda tadi? 

Soalan cepu emas kan?? Jangan risau apa yang anda beri pada badan anda setiap pagi itu yang akan menentukan badan anda 3 tahun akan datang.

Hari ni, tiba-tiba nak story tentang bagaimana saya bermula membuat bisnes Herbalife Di Shah Alam. Mengapa Shah Alam? Mengapa tidak di Perak, negeri kelahiran saya.

Sebenarnya begini ceritanya, semasa di Shah Alam, saya study di uitm shah alam dan mengambil bidang perakaunan. Pada masa itu, saya rasakan diri saya sangat gemuk kerana nak berlari 5km pun rasa sangat mengah, so saya mencari program turun berat badan. Dan saya telah mengamalkan banyak sangat cara untuk kurus antaranya mengamalkan diet atkis, diet ikut darah, diet bihun sup, diet makan buah sahaja dan banyak lagi.

Sehinggalah saya berjumpa coach Herbalife di tasik seksyen 7 shah alam. Dia membawa saya ke kelab nutrisi nya dan perkenalkan saya 3 jenis minuman yang boleh membantu saya untuk turun kan berat badan. Saya rasa bersyukur sangat sebab ALLAH pertemukan saya dengan coach Herbalife tersebut.

Alhamdulillah , apabila saya konsisten minum di kelab nutrisi yang terletak di shah alam, saya dapat turunkan berat sebanyak 8kg. Dan bermulalah perjalanan saya menjadi coach herbalife di shah alam. Sehingga kini saya masih di shah alam dan melakukan bisnes herbalife di shah alam.

Kebetulan, husband saya pun sangat berkenan dengan shah alam kerana banyak kemudahan di sini. Dan yang paling bestnya sekarang banyak butik-butik terkenal terletak di shah alam area seksyen 7 dan seksyen 16 iaitu alam avenue.

So nak shopping pun senang. Antara butik-butik yang terkenal adalah Calaqisha, SincerelyByUs, Bella Ammara, Fatin Suhana, Jakel, Gulatis, Fellina  Boutique dan sebagainya.

Kebanyakan client herbalife saya juga tinggal di area shah alam, petaling jaya, puchong dan klang.

Saya sudah buat herbalife di shah alam sebenarnya sudah lebih 3 tahun. Alhamdulillah rasa happy sangat bila berjumpa client di kelab nutrisi saya di shah alam bila mereka dapat result turun berat dan tenaga mereka pun makin meningkat.

Rasanya itu sahaja perkongsian saya dalam perjalanan herbalife saya di shah alam.

Dan jika anda mahu berjumpa dengan saya di area shah alam pun boleh, kerana saya dah jadi seperti penduduk tetap di shah alam ni.

See u soon.


Saya selepas turun 8kg


Menghadiri Training Herbalife di Singapore


KLIK DI SINI untur mendaftar MISI KURUS 21 HARI


13:35

6 Cara Romantik Menyambut Anniversary Perkahwinan

by , in

Kalau cerita pasal romantik memang Lisa no.1 suka. Mungkin sebab dari kecil dah terbiasa dengan cerita dongeng cinderella,snow white and macam2 lagi lah. Dan Lisa jenis yang suka baca novel sejak dari sekolah rendah sampailah zaman universiti. Tapi sejak masuk herbalife ni, Lisa lebih suka baca buku motivation and self-development. Zaman novel dah pun berakhir sebab Lisa sendiri dah ada cerita novel Cinta so tak perlu nak baca cerita orang lain dah.

Kat sini, Lisa nak share cara dan tips untuk menyambut anniversary perkahwinan. Sebenarnya, setiap hari kita perlu romantik dan tak semestinya kena setahun sekali je sambutan ni. Cuma ada setengah pendapat kata, sambutan ni dibuat bagi memperingati saat2 debaran diri dilamar dan melamar.

1) Buat surprise dengan cara Air Tangan Sendiri
Maksudnya, korang boleh buat surprise untuk pasangan dengan cara masak sendiri, hias meja bagi romantik sendiri dan semuanya sendiri. Ini dibuat especially kat rumah sendiri. Kepada lelaki yang tak pernah masak, why not this time korang cuba masak sendiri. Buat ala-ala western pun ok juga. Sometimes, we don need tempat mahal2 untuk celebrate but our effort tu pasangan kita lagi suka.






2)Ajak pasangan Celebrate di Hotel atau Restoran
Kalau boleh, korang pilih lah hotel atau restoran yang ala-ala romantika de amour. Baru la terasa sikit kehangatan cinta suami isteri. Ada juga hotel/restoran yang menyediakan perkhidamatan untuk sambutan anniversary ni, so korang boleh pilih what types yang korang nak. Boleh lihat di sini

3)Bawa pergi bercuti@honeymoon
Walaupun, sambutan anniversary ni yang ke 10 tahun tapi tak salah kalau kita pergi bercuti berdua je bersama pasangan. Lagi best, all accomodation, transport and everything pasal nak bercuti korang dah sediakan just minta pasangan free kan masa tu je supaya dia pun dah ready nak bercuti cumanya tempat untuk bercuti dirahsiakan. Lagi syok, on that time korang bagi pasport kat pasangan, wah lagi power tu. Rupanya nak bercuti ke Paris. Kota Cinta gituh. Korang boleh booking di sini, di sini dan di sini.



4) Hadiahkan pasangan yang dia nak sangat2 tapi tak pernah dapat
Dua atau tiga bulan sebelum sambutan anniversary tu, apa kata korang tanya2 la apa pasangan kita ni nak sangat2. Dan korang boleh belikan waktu anniversary nanti, mesti pasangan kita lebih sayang dan cintakan kita.

5)Ayat jiwang dan romantik
Karanglah sajak atau syair yang romantik buat pasangan kita. Lagi best sajak tersebut berkenaan cerita cinta korang. Dan bacakan kepada dia. Nampak macam klasik tapi itu membuatkan hati pasangan kita makin cair dan bertambah sayang.


6)Buat Surprise dengan Upah Orang
Maksudnya, zaman sekarang Lisa tengok banyak sangat servis yang boleh buat surprise kepada pasangan dengan cara hantar bunga atau hadiah di pejabat. Dan ada juga servis untuk menghias tempat sambutan bagi romantik. Cara ni juga, korang boleh buat untuk sambutan anniversary nanti. Korang boleh pergi intstagram yang menyediakan servis ni. Memang berlambak ada.




Rasanya itu sahaja yang Lisa dapat kongsi idea dengan pembaca. Kalau korang ada cadangan atau pandangan boleh drop di comment ni.

Pengalaman Lisa dalam melayari bahtera perkahwinan yang nak masuk usia 2 tahun ni, alhamdulillah sambutan anniversary Lisa rasa happy. Sebab kami suami isteri ambil giliran untuk buat surprise. Last year giliran Lisa untuk bagi surprise kat suami.

Lisa masak sedap2( perasan je aku ni) dan hias rumah like Candle Light Dinner. Suami balik kerja memang terkejut bila tengok Lisa buat macam tu.

Inilah hasil tangan Lisa

This our second year anniversary, my husband punya turn. So, since petang dalam pukul 3, dia ajak pergi shopping dan dia tanya apa yang Lisa nak beli sangat. So Lisa ajak dia pergi mall dan tunjuk apa yang Lisa teringin nak miliki. Lepas tu, dia bawa Lisa pergi makan di Hotel Grand Dorsett, Subang Jaya. Waktu tu, ALLAH je yang tau coz seriously tak expect pun husband nak bawa pergi makan di hotel sebab ingat nak bawa pergi restoran yang biasa kami pergi.


Sebenarnya tak kisah cara macam mana sambutan anniversary kita yang penting cinta kita kepada pasangan semakin bertambah dan semakin mekar.




Semoga cinta kalian dengan pasangan semakin mekar dan dirahmati ALLAH.