Showing posts with label lifestyle. Show all posts
Showing posts with label lifestyle. Show all posts
23:33

Realiti Kos Hidup di Negara Qatar

by , in
Tiba-tiba Lisa rasa terpanggil nak bercerita tentang kos hidup di negara Qatar disebabkan ramai rakan-rakan Lisa tanya bagaimana kehidupan di sini dari segi kos hidup dan cara hidup di sini. Tidak dinafikan negara Qatar ini terkenal dengan antara negara paling kaya di dunia dan pendapatan negara juga agak tinggi berbanding di negara-negara yang lain. Tapi tahukah anda bahawa kos sara hidup di sini agak tinggi juga. Lisa akan cerita part by part supaya mudah untuk anda faham dan jika anda dapat tawaran kerja di negara Qatar, anda boleh decide sama ada untuk menerima tawaran tersebut atau tidak setelah baca entry pos Lisa ni. Lisa kongsikan apa yang kami sekeluarga alami di sini dan itu mungkin boleh beri gambaran kasar kepada anda yang mungkin berniat untuk berhijrah di sini.



Kos Hidup di Negara Qatar

Sejujurnya, Lisa katakan kos hidup di negara Qatar ini sangat tinggi dan ia lebih kurang sahaja dengan kos hidup di Dubai. Ia seperti 3 hingga 5 kali ganda kos hidup di Malaysia. Bila Lisa sudah mengembara lebih 15 buah negara, Lisa tengok negara Qatar paling tinggi bagi kos sara hidup. Contohnya seperti di bawah:

Harga makanan di negara Qatar agak tinggi sebenarnya. Barang basah dan barangan kering juga agak tinggi. Jika di Malaysia, sayur seperti sawi anda boleh dapat Rm1 hingga Rm2 seikat tetapi di sini, seikat sayur sawi adalah Rm8 dan jika beli di pasaraya seperti di carrefour, mungkin boleh cecah sehingga Rm18 seikat. Sebabnya, negara Qatar tidak dapat melakukan production sendiri bagi barang basah maka mereka terpaksa import dari negara lain dan lebih malangnya apabila berlakunya blockade di antara negara jiran. Maka barangan lebih mahal. Cuma baru-baru ini sahaja negara Qatar baru mengeluarkan sendiri beberapa jenis sayur seperti timun, cili benggala, terung. Maka harga untuk sayur ini dikira agak murah berbanding sebelumnya.

Di sini, kami membeli barangan basah yang datangnya dari pelbagai negara seperti India, Turki, Spain, Switzerland dan sebagainya. Begitu juga barangan kering, ia datang dari pelbagai negara yang mengeksport ke negara Qatar. Kadang-kadang Lisa pun pening nak beli barang basah dan barang kering di pasaraya sebab terlalu banyak pilihan dari pelbagai negara. Maknanya, Lisa terpaksa memasak mengikut try and error and learn. Contohnya kami beli sardin yang datangnya dari philipine, tapi tak kena dengan tekak. Maka minggu depan beli pula sardin dari negara Spain, kalau kena dengan tekak maka bulan seterusnya kami akan setia dengan brand dari negara tersebut dan jika tak kena dengan tekak kami, terpaksa cuba brand lain pula. Macam tu juga dengan makanan lain.

Sekali belanja barang basah dan barang kering untuk keluarga yang mempunyai 3 hingga 4 ahli dan untuk stok seminggu, boleh capai Rm200 hingga Rm400. Perbelanjaan ini seperti suku troli pasaraya. Kadang-kadang Lisa jeling juga tengok mak dan pak arab di sini berbelanja, wah sampai penuh 1 troli dan ada juga sampai 2 hingga 3 troli. Bayangkanlah berapa jumlah kos mereka berbelanja tu.

Barangan Keperluan seperti pakaian ada beberapa pilihan. Jika anda beli di shopping mall, harganya agak tinggi kerana banyak brand terkemuka masuk di shopping mall negara Qatar ini antara brand yang sering dikunjungi adalah Zara, H&M, Ted Baker, M&S,Mango, Adidas dan sebaginya lagi. Tapi jika brand ini buat sale, memang harganya akan jatuh menjunam dan boleh dapat harga yang berbaloi. Selalunya sale akan diadakan pada penghujung musim panas dan musim spring. Di dalam shopping mall juga, ada brand yang dikira middle class tapi bila Lisa tengok harganya sama atau lebih kurang dengan barangan berjenama yang lain. Pilihan yang lain adalah di luar shopping mall, ada juga deretan kedai di mana menjual pakaian lelaki dan perempuan, harganya boleh dikatakan agak murah berbanding di shopping mall cumanya tidak banyak pilihan serta ia lebih kepada fashion negara India dan Philipine. Pakaian Asia sukar untuk didapati di sini.

Bagi belanja persekolahan anak, di negara Qatar memang agak tinggi. Jika anda hantar anak di sekolah seperti British, bagi yang tadika( Rm25 000-Rm32 000), bagi yang sekolah rendah (Rm35 000-Rm40 000). Ada juga pilihan untuk harga yang rendah iaitu sekolah pakistan atau india iaitu dalam lingkungan Rm 18 000 hingga Rm 25 000 setahun. Bayaran ini, ada yang perlu dibayar secara lump sum dan ada juga sekolah benarkan anda bayar mengikut semester. Bila ditanya dengan ibu bapa di sini, rata-rata ramai yang mengatakan kos education di sini sangat mahal. Lisa pernah jumpa dengan sepasang suami isteri, anak-anak mereka hanya homeschool sahaja dan anak mereka sama bijak dengan anak yang pergi sekolah. Di sini, homeschool adalah perkara biasa, ada ibu bapa yang hired teacher dari negara UK untuk ajar anak mereka secara online sahaja. Sebab itulah, Lisa masih tidak menghantar Fareeq pergi sekolah lagi, kerana kosnya yang agak tinggi lagipun di sini umur dibenarkan ke sekolah adalah 4 tahun ke atas, Fareeq pula baru 3 tahun lebih.

Baru-baru ini Lisa pulang dari London. Lisa ada berbual dengan 2 orang ibu yang sudah lama tinggal di London. Mereka kata yuran persekolahan anak di London adalah percuma. Ya ALLAH, jelous juga dengar.

Dari segi tempat tinggal/ rumah juga agak tinggi. Bagi rumah apartment, anda boleh dapat harga Rm3000 ke atas tetapi di kawasan luar bandar. Jika di tengah bandar adalah Rm 5000 hingga Rm15 000 sebulan. Harga tersebut adalah rumah apartment dan studio. Lisa bayangkan jika harga ini dibayar di Malaysia, pasti kita sudah duduk di rumah agam Aliff Syukri yang seperti istana. Tapi itulah realitinya di sini. Jika ada rakan-rakan kami kata, tinggal di luar negara pasti hidup mewah, sebenarnya tidak sama sekali sangkaan mereka.

Kami di sini hidup sangat jimat cermat. Lisa yang dulunya tak suka memasak dan boleh dikatakan hari-hari kami makan/ beli di luar tetapi di sini, tiba-tiba jadi suka masak. Bila masak boleh jimat banyak. Ya lah, jika makan di restoran di negara Qatar ini, untuk sepinggan adalah dalam lingkungan Rm20 hingga Rm60. Makanan tersebut seperti mee goreng, nasi goreng. Lebih baik masak berbanding makan di luar. Bila kami travel ke Turki pada 8 bulan lepas, Lisa tengok harga makanan 1 pinggan Rm7, rasa bahagia sangat. Rasa syukur tu berlipat ganda.

Baiklah, setakat ni sahaja perkongsian Lisa. InsyaALLAH akan disambung lagi pada masa akan datang.






23:29

Part 1: Bagaimana maksud kaya dunia di Negara Qatar?

by , in
Sebenarnya macam tak layak je untuk lisa cerita tentang tajuk kaya ni almaklum bukanlah dalam kategori orang kaya seperti Dato Datin di luar sana atau business owner yang ada rumah gah dan dalam akaun bank berjuta-juta tapi disebabkan lisa ni ada blog di mana inilah tempat nak membebel panjang dan menceritakan perkara yang suka tengok dan apa yang lisa alami dalam hidup sendiri.

Lisa terpanggil untuk buat tajuk ni dan menceritakan lebih terperinci sebab Lisa nak beritahu kepada semua bahawa penceritaan dan keindahan ini hanyalah di dunia sahaja dan ia hanya pinjaman semata-mata. Jika orang di luar sana mengatakan anda perlu kaya, ya betul kita semua perlu kaya tetapi dalam menuju jalan kekayaan tu banyak rintangan dan cabaran yang Allah sediakan. Dan perlu ingat bahawa orang kaya itu tidak semestinya berjaya dan orang miskin itu bermaksud gagal sebab setiap perjalanan hidup kita berbeza dan dari lahir ALLAH dah sediakan dah jalan tersebut. Kaya itu ujian dan miskin itu ujian serta yang sederhana itu ujian.

Membebel panjang pulak aku ni.

Let's get back to this subject!!

Sebelum lisa nak cerita bagaimana tentang kekayaan penduduk Qatar ni, Lisa nak kita faham bahawa Qatar ni adalah pemegang takhta The World's Richest Country by GDP per capita dan purchasing power is very high. Dan mereka ada the world high class airlines iaitu Qatar Airways. Supaya bila kita faham perkara ni, kita tak terkejut melihat lifestyle mereka ni seperti mana yang bakal lisa ceritakan.

Setiap anak ada seorang nanny
First time, suami lisa bawa pergi ke Mall of Qatar(the largest mall in Qatar) lisa rasa teruja bila tengok keluarga Qatari ni pergi ke shopping mall siap bawa nanny/bibik sekali. Nanny ni yang akan bawa barang mereka dan mengendong anak ke sana sini. Jika ada 3 orang anak maka akan ada 3 orang nanny di belakang mereka. Nanny akan pakai pakaian uniform. Jika anak pergi main playground, nanny pun akan join skali masuk dalam playground tu. Jika anak main ice skating, nanny pun kena main ice skating sekali. Jika mereka melancong ke luar negara, nanny pun akan ikut sekali.  Jika bos mereka makan di high class restaurant maka mereka pun akan sertai sekali makan di sana. Amacam best tak jadi nanny pak arab ni? So jangan tanya kenapa bibik kat malaysia selalu lari dari rumah. Dan pernah keluar dalam iklan facebook gaji yang ditawarkan kepada nanny adalah RM10,000-Rm15,000.

Lisa pernah berbual dengan seorang nanny, dia kata nanny yang jaga anak dikhaskan untuk menjaga anak sahaja dan tukang kebun kerjanya hanya dikebun luar rumah sahaja dan tukang masak adalah kerjanya memasak sahaja. Mereka tidak akan beri banyak kerja untuk seorang individu.

Dan untuk pengetahuan anda, wanita di sini tidak digalakkan bekerja, so menjadi tanda tanya dalam diri lisa, habis tu suri rumah atau mak-mak di sini buat apa je di rumah sebab kerja menjaga anak, memasak,mengemas semuanya bibik yang buat.

Kebanyakan nanny di sini terdiri daripada orang philipine, India dan Indonesia.

Bila lisa tengok setiap anak ada seorang nanny, dalam hati ni, kalau nak beranak 10 pun tak kisah...hahhaha!!!!(namanya gelak berangan)

Kebanyakkannya memang seorang anak akan ada seorang nanny. tapi ada juga keluarga yang mempunyai bibik dalam sekurang-kurangnya seorang bibik walaupun tiada seorang nanny untuk seorang anak. Ok la tu kan, bersyukur sangat dah kalau macam tu.


Kereta Mewah
Di Qatar, kebanyakkan kereta seperti Toyota, Honda, Hyundai,Nissan dan Kia dijadikan teksi dan Uber. Ada juga expat yang pakai kereta seperti brand di atas sebab harga kereta brand tersebut jauh lebih murah dari Malaysia. Contohnya kereta Honda City, di Malaysia harga dalam lingkungan Rm70,000 hingga Rm90,000 tetapi di sini korang boleh dapat separuh dari harga di Malaysia.

Sejujurnya lisa bukanlah peminat kereta mewah malah nak tau nama dan jenis kereta pun lisa tak berminat tapi sejak datang Qatar ni, dah hari-hari kereta mewah lalu depan mata sampaikan dah boleh tau nama kereta mewah ni contohnya yang biasa penduduk Qatar pakai adalah jenis SUV bagi yang bekeluarga dan bagi yang remaja akan pakai sport car. Antara brand car yang biasa lisa nampak depan mata ialah Hummer, Dodge, Rolls-Royce, Bently, Land Rover, Porche, Ford Mustang dan banyak lagi. Dari jauh dah nampak kereta gah ni. Ada yang bawa sediri kereta tersebut dan tak kurang juga ada driver yang bawakan.

Pernah ada sekali tu Lisa lalu depan rumah di area Qatar ni, ternampak lebih dari 5 buah kereta mewah yang ada untuk satu rumah.

Banyak kali lisa terserempak juga dengan majlis kahwin mak dan pak Arab ni yang diadakan di Hotel berdekatan dengan rumah, dan lisa ternampak kereta yang bawa pengantin adalah Limosin yang ada berapa belas tah pintu dan depan belakang diiringi kereta mewah. Dasyat betul dorang ni.


Shopping Barangan High End 
Kalau sebut barangan high end bagi wanita pasti dah tergambar dalam fikiran kita handbag yang tinggi kualitinya, kasut yang cantik dan bergaya, pakaian yang berjenama serta barangan kosmetik dari jenama yang terkemuka di dunia. Sudah pasti harganya jauh lebih tinggi dari yang biasa.

Jika datang Qatar, shopping mall ni ibarat rumah kedua bagi Qatari. Mana tidaknya, kiri kanan depan belakang shopping mall dan outlet atau kedai yang menyewa dalam shopping mall tersebut bukanlah jenama biasa-biasa tetapi high end brand. Contohnya di Villagio, bila anda masuk di lorong seperti istana terdapat sederet outlet/boutique barangan high end dan anda pasti jadi rambang mata.

Lisa pernah terfikir, boleh ke brand ni nak survive untuk bayar sewa dan kaut untung? Tapi bila kami jalan di sini dalam setengah jam, baru kami faham bagaimana boutique ini boleh jadi kaya raya, mana tidaknya Qatari yang datang bukan beli 1 atau 2 barang mewah tetapi beli memang sekali banyak. Kadang-kadang kasihan tengok bibik sampai tak cukup tangan bawa paper bag yang tulis jenama mewah ni. Lisa rasa sekali dorang shopping bukan setakat Rm10,000 atau Rm20,000 tetapi sekali belanja boleh cecah Rm100,000 untuk barangan jenama mewah ini.

Pernah sekali Lisa nampak ada beberapa budak perempuan dalam lingkungan umur 14 atau 15 tahun pergi shopping barangan mewah untuk beli handbag. Kalau budak-budak beli handbag dalam Rm10,000, then mak dorang beli handbag berapa ringgit la agaknya.

Bersambung....








20:26

4 Website Barang Baby Murah dan Permainan Kanak-kanak

by , in

Pada zaman sekarang, ramai ibu bapa yang sibuk dengan kerjaya mereka serta kehidupan harian tetapi pada masa yang sama tidak sabar untuk menimang cahaya mata yang bakal dilahirkan. Masa inilah online shopping untuk beli barangan baby sangat penting dan ada juga ibu bapa yang suka membeli permainan kanak-kanak melalui online shopping. Lisa juga merupakan saah seorang dalam golongan ibu bapa yang sukakan online shopping kerana ia adalah effortless dan tidak ambil banyak masa untuk membeli barangan baby dan permainan kanak-kanak.

Di sini Lisa nak kongsikan dengan ibu-ibu di mana website yang menjadi kesukaan Lisa dan kawan-kawan yang lain sebabnya service yang bagus dan kualiti barangan yang kita dapat adalah baik. Lagipun website-website ini banyak buat promosi ketika perayaan mahupun tarikh sambutan sesuatu event seperti promosi merdeka, promosi hujung tahun dan sebagainya.


5 Website Barang Baby Murah dan Permainan Kanak-kanak


LAZADA

LAZADA

Website Lazada ni ibarat kedai sebelah rumah kami sahaja sebabnya Lisa dan suami memang suka beli barang di Lazada. Tambahan pula untuk barangan Fareeq, dari dia baby sampailah sekarang ada sahaja mama dan papa nak beli di situ. Lagi pun service penghantarannya adalah cepat dan teratur.



11Street

11STREET

Website 11street merupakan online shopping kami yang kedua sebabnya harga yang ditawarkan untuk keperluan anak-anak agak rendah berbanding website yang lain dan lagi yang menyeronokkan bila ada promosi harga untuk barangan pilihan adalah Rm11 dan ke bawah.

EZbuy

EZBUY

Mungkin ada yang masih tidak familiar dengan website ez buy ni dan ada juga yang sudah jatuh cinta dengan website shopping yang terkenal dengan tagline nya iaitu buy global, locally. Sebabnya anda boleh beli barangan dari amazon, USA, China, Taiwan hanya melalui satu website ini sahaja. Barangan baby yang murah serta permainan kanak-kanak juga banyak dijual di sini. Educational and learning toys juga ada dijual.

Motherhood

MOTHER

Tagline untuk motherhood adalah one stop centre untuk ibu-ibu membeli barangan baby, kanak-kanak serta keperluan ketika mengandung. Banyak sangat pilihan dalam website motherhood ni. Anda pasti akan rambang mata dan harga yang ditawarkan sangat berbaloi dan agak rendah apabila ada promosi seperti hari raya, hujung tahun, awal tahun, christmast dan sebagainya. 

Kini ibu-ibu dah boleh buat pilihan bijak untuk membeli barangan baby murah serta permainan kanak-kanak. 









02:21

Resepi Laksa Menggunakan Tin Sardin

by , in
Selalunya Lisa nak buat laksa memang akan menggunakan ikan kembung atau ikan sardin dan kemudiannya akan keluarkan isi dari ikan tersebut. Tapi disebabkan sekarang ni Lisa tinggal di negara Qatar di mana ikan kembung atau ikan sardin agak sukar didapati dan maka terjadilah jarinya menggoolge resepi laksa yang menggunakan ikan dalam tin sardin.

Sebenarnya, boleh terfikir nak menggunakan ikan dalam tin sardin sebab teringat kakak Lisa pernah cakap kalau malas nak kupas isi ikan tu, beli je tin sardin. Senang, mudah dan cepat.

Waktu Lisa decide nak buat laksa sebenarnya banyak barang yang tak cukup antaranya ikan kembung, bunga kantan, asam keping dan mee laksa. So, kami decide nak pergi ke mall beli barang-barang tersebut.

Balik je dari mall, rupanya Lisa tersalah beli mee laksa tu, sepatutnya mee laksa adalah rice sticks tapi terbeli cornstarch stick. Aduh!!!

Ni barang yang Lisa ganti bahannya di mana fungsi lebih kurang.

Ikan kembung digantikan dengan tin ikan sardin
Bunga kantan dah cari tapi tak jumpa so tak payah letak
Asam keping tak jumpa so ganti dengan asam jawa
Mee laksa beras ganti dengan mee tepung jagung

Ha!!!Nampak tak, skill creative aku makin berkembang pesat bila duduk di negara orang ni.

Kesimpulannya Resepi Laksa Menggunakan Tin Sardin adalah seperti berikut:

Setengah bungkus cornstarch sticks
Garam
Gula
5 cawan air
Daun Kesum
1 cawan asam jawa

Bahan Kuah:
Setengah inci belacan
1 labu bawang
8 keping cili kering yang telah direndam dalam air panas
1 cawan air kosong
1 tin sardin (sosnya ambil sedikit sahaja)

Bahan Hiasan
Bawang merah dipotong dadu
Telur direbus dan dipotong 2 atau 4 bahagian
Timun dipotong mancis

Cara-cara
1. Rebus mee laksa sehingga kembang dan toskan.
2. Blend semua bahan kuah sehingga hancur dan pekat.
3 Masukkan bahan blend dalam periuk dan tambahkan 5 cawan air.
4. Masukkan asam jawa, daun kesum, garam dan gula secukup rasa.
5. Bila dah menggelegak dan rasa pun sedap yang korang nak maka boleh tutup api dan hidang untuk keluarga dan diri sendiri.



Mudahkan cara aku masak ni. So korang pun boleh buat dirumah. Jimat, cepat, senang dan mudah.




20:13

Tradisi Perkahwinan Orang Jawa di Banting

by , in
Follow my blog with Bloglovin

Tujuan utama dua minggu lepas kami balik ke Malaysia untuk menghadiri majlis perkahwinan adik ipar Lisa di Banting, Selangor dan untuk melepaskan rindu dekat orang yang tersayang, sudah pasti mak dan abah serta mak abah mertua. Fareeq pun rindu sangat dengan mak ngah dan mak cu dia. Sepanjang kami di Qatar, Fareeq tak habis-habis sebut nak jumpa mak cu dan mak ngah. 




Sebelum balik Malaysia, husband Lisa dah siap pesan kat Lisa tentang bila kami balik je kampung kena siap sedia fizikal dan mental sebab banyak kerja yang perlu kami buat untuk persiapan majlis kahwin adik ipar ni. Husband Lisa adalah keturunan jawa di bahagian Banting, Selangor. Dia boleh cakap jawa sepenuhnya. Kadang-kadang bila suami cakap jawa dengan mak abah mertua memang Lisa tak faham sangat mula-mula kahwin dulu tapi bila dah lama dah boleh faham sikit cuma nak cakap tu masih tak reti lagi. 

Muka yang masih jetlag lagi. Pukul 9 pagi Jumaat dah start buat persiapan untuk ahli sinoman nak memasak.


Barng-barang untuk memasak dah disediakan.

Buah kelapa yang bakal diparut untuk dimasukkan dalam masakan. Semua buah kelapa ni, mak abah mertua yang tanam.

Sesi memotong ayam dan daging dijalankan.

Sebelum hari majlis perkahwinan, jiran-jiran dan sedara mara akan hantar dan beri barang mentah seperti minyak, bawang, rempah ratus, beras dan kerepek kepada mak abah mertua untuk digunakan pada hari majlis. Selalunya, 2 minggu sebelum dorang dah start hantar barang dah. 

Untuk pengetahuan anda, tradisi perkahwinan orang jawa di bahagian sini adalah perkahwinan tersebut diadakan 3 hari 2 malam. Kami start masak waktu pagi jumaat untuk sediakan makanan kepada ahli merewang(sinoman dalam bahasa jawa) untuk makan tengahari. Pembahagian tugas memasak sepanjang 3 hari ni diberikan. Petang jumaat masak untuk makanan bagi majlis tahlil dan orang surau waktu jumaat malam. Masakannya seperti mee goreng dan kuih muih serta ahli surau akan bawa balik makanan dalam dulang iaitu nasi ambang. 



Nasi ambang dalam dulang dibahagikan untuk ahli surau yang hadir.


Sabtu pagi ahli sinoman dan sedara mara akan datang untuk masak tenghari dan makan malam sebab majlis untuk tetamu bermula petang sabtu. Tetamu yang tidak dapat hadir waktu majlis hari ahad boleh hadir pada hari sabtu. Seawal 8 pagi kami dah start masak secara berjemaah. 

Khemah siap dipasang.


Pagi ahad juga sama seperti pagi sabtu, seawal 8 pagi kami mula masak untuk tetamu yang akan datang pada tengahari hari ahad. Majlis belah jawa memang meriah. Dari A sampai Z semuanya kami buat sendiri cuma khemah, pelamin, barangan dan peralatan masak kami ambil dari orang luar. 
Untuk menu 3 hari ni, mak mertua Lisa memang dah siap listkan dan tampal di ruangan masak di belakang rumah supaya ketua ahli sinoman akan noted untuk nak masak apa dan bahan yang digunakan.

Waktu Lisa kahwin dengan husband dulu, tradisi perkahwinan ni memang Lisa rasa baru dalam hidup sebab keluarga belah Lisa semuanya kami bagi kat orang luar termasuk catering, pelamin, doorgift dan lain-lain lagi. Dan majlis perkahwinan hanya sehari dan hanya waktu makan tengahari sahaja. Sedara mara datang semasa majlis sahaja kemudian mereka pulang. Tetapi di sini jauh beza dengan cara perkahwinan belah Lisa.

Hari jumaat, sedara mara dah start datang dan berkumpul untuk bantu keluarga belah husband. Mak-mak sedara ada yang tidur di rumah mak abah mertua. Sepanjang 3 hari ni, rumah mak abah mertua memang meriah dan ditambah dengan keriuhan suara kanak-kanak. Tapi paling kuat suara Fareeq. Dia happy sangat sebab kat sini ramai kawan.

Doorgift pop corn dah dihantar. Total 2000 unit untuk para tetamu yang hadir.

Sesi memasak di bahagian belakang rumah.

Orang sinoman dah datang untuk memasak beramai-ramai



Kerepek yang diberi oleh jiran-jiran dan saudara mara


Nama makanan ni adalah Katewol. Ni antara makanan tradisional orang jawa. Cara nak buatnya agak remeh tapi sedap. Mak sedara husband suruh Lisa rasa makanan ni, mula-mula macam tak nak rasa tapi bila mak sedara kata at least merasa. So bila Lisa rasa makanan ni terus fall in love.

Antara bahan yang digunakan adalah tepung ubi, gula, parutan kelapa dan garam. 


Jumaat malam ada sesi berinai. Aku pon join dua kaki. Cantik adik ni buat.

Sesi masukkan bunga telur.


Petang sabtu, selamat adik ipar dinikahkan. Alhamdulillah.

Antara kuih muih yang dihidangkan


Makanan yang dihidangkan ketika majlis sabtu dan ahad. 

Kelebihan bila masak secara sinoman ni, makanan memang banyak dan siap boleh bungkus beri kat ahli sinoman dan saudara mara. Tapi bila guna catering, makanan kena dicatu sebab takut terkurang dari jumlah tetamu. 

Disebabkan Lisa memang suka makan, so kali ni memang makan dengan gembiranya. Makanan semua sedap-sedap. Hehehe...

Kompang dipalu pengantin baru.



Alhamdulillah mak abah dan adik beradik Lisa pun datang ke majlis perkahwinan adik ipar ni.


Alhamdulillah selesai sudah majlis kahwin adik ipar. Akhirnya, dia bertemu dengan jejaka pilihan hati. Semoga bahagia hingga ke syurga.

Untuk pengetahuan korang, majlis perkahwinan ni tidak berhenti bila tetamu semua dah balik sebab malam ahad akan ada sesi mengira duit salam kaut. Bermaksud duit yang diberi oleh tetamu yang hadir.

Bila semua duit dah dijumlahkan, maka sesi untuk membayar semua perbelanjaan yang dibelanjakan ketika majlis. Sebab itulah, bagusnya salam kaut ni seolah-olah meringankan beban tuan rumah. Yang ringan sama dijinjing, yang berat sama dipikul.

Mak mertua kata, salam kaut ni ibarat duit kutu. Contohnya kali ni kita buat majlis orang bagi duit kat kita dalam sampul nanti majlis kahwin anak orang tu kita bagi balik jumlah duit tersebut atau nak bagi lebih pun boleh. Sebab itulah setiap sampul akan ada tulis nama oleh pemberinya.

Indah betul tradisi perkahwinan orang jawa ni. 












10:56

Perjalanan Herbalife Saya di Shah Alam.

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Happy morning semua!!!

Apakah sarapan pagi anda tadi? 

Soalan cepu emas kan?? Jangan risau apa yang anda beri pada badan anda setiap pagi itu yang akan menentukan badan anda 3 tahun akan datang.

Hari ni, tiba-tiba nak story tentang bagaimana saya bermula membuat bisnes Herbalife Di Shah Alam. Mengapa Shah Alam? Mengapa tidak di Perak, negeri kelahiran saya.

Sebenarnya begini ceritanya, semasa di Shah Alam, saya study di uitm shah alam dan mengambil bidang perakaunan. Pada masa itu, saya rasakan diri saya sangat gemuk kerana nak berlari 5km pun rasa sangat mengah, so saya mencari program turun berat badan. Dan saya telah mengamalkan banyak sangat cara untuk kurus antaranya mengamalkan diet atkis, diet ikut darah, diet bihun sup, diet makan buah sahaja dan banyak lagi.

Sehinggalah saya berjumpa coach Herbalife di tasik seksyen 7 shah alam. Dia membawa saya ke kelab nutrisi nya dan perkenalkan saya 3 jenis minuman yang boleh membantu saya untuk turun kan berat badan. Saya rasa bersyukur sangat sebab ALLAH pertemukan saya dengan coach Herbalife tersebut.

Alhamdulillah , apabila saya konsisten minum di kelab nutrisi yang terletak di shah alam, saya dapat turunkan berat sebanyak 8kg. Dan bermulalah perjalanan saya menjadi coach herbalife di shah alam. Sehingga kini saya masih di shah alam dan melakukan bisnes herbalife di shah alam.

Kebetulan, husband saya pun sangat berkenan dengan shah alam kerana banyak kemudahan di sini. Dan yang paling bestnya sekarang banyak butik-butik terkenal terletak di shah alam area seksyen 7 dan seksyen 16 iaitu alam avenue.

So nak shopping pun senang. Antara butik-butik yang terkenal adalah Calaqisha, SincerelyByUs, Bella Ammara, Fatin Suhana, Jakel, Gulatis, Fellina  Boutique dan sebagainya.

Kebanyakan client herbalife saya juga tinggal di area shah alam, petaling jaya, puchong dan klang.

Saya sudah buat herbalife di shah alam sebenarnya sudah lebih 3 tahun. Alhamdulillah rasa happy sangat bila berjumpa client di kelab nutrisi saya di shah alam bila mereka dapat result turun berat dan tenaga mereka pun makin meningkat.

Rasanya itu sahaja perkongsian saya dalam perjalanan herbalife saya di shah alam.

Dan jika anda mahu berjumpa dengan saya di area shah alam pun boleh, kerana saya dah jadi seperti penduduk tetap di shah alam ni.

See u soon.


Saya selepas turun 8kg


Menghadiri Training Herbalife di Singapore


KLIK DI SINI untur mendaftar MISI KURUS 21 HARI


13:35

6 Cara Romantik Menyambut Anniversary Perkahwinan

by , in

Kalau cerita pasal romantik memang Lisa no.1 suka. Mungkin sebab dari kecil dah terbiasa dengan cerita dongeng cinderella,snow white and macam2 lagi lah. Dan Lisa jenis yang suka baca novel sejak dari sekolah rendah sampailah zaman universiti. Tapi sejak masuk herbalife ni, Lisa lebih suka baca buku motivation and self-development. Zaman novel dah pun berakhir sebab Lisa sendiri dah ada cerita novel Cinta so tak perlu nak baca cerita orang lain dah.

Kat sini, Lisa nak share cara dan tips untuk menyambut anniversary perkahwinan. Sebenarnya, setiap hari kita perlu romantik dan tak semestinya kena setahun sekali je sambutan ni. Cuma ada setengah pendapat kata, sambutan ni dibuat bagi memperingati saat2 debaran diri dilamar dan melamar.

1) Buat surprise dengan cara Air Tangan Sendiri
Maksudnya, korang boleh buat surprise untuk pasangan dengan cara masak sendiri, hias meja bagi romantik sendiri dan semuanya sendiri. Ini dibuat especially kat rumah sendiri. Kepada lelaki yang tak pernah masak, why not this time korang cuba masak sendiri. Buat ala-ala western pun ok juga. Sometimes, we don need tempat mahal2 untuk celebrate but our effort tu pasangan kita lagi suka.






2)Ajak pasangan Celebrate di Hotel atau Restoran
Kalau boleh, korang pilih lah hotel atau restoran yang ala-ala romantika de amour. Baru la terasa sikit kehangatan cinta suami isteri. Ada juga hotel/restoran yang menyediakan perkhidamatan untuk sambutan anniversary ni, so korang boleh pilih what types yang korang nak. Boleh lihat di sini

3)Bawa pergi bercuti@honeymoon
Walaupun, sambutan anniversary ni yang ke 10 tahun tapi tak salah kalau kita pergi bercuti berdua je bersama pasangan. Lagi best, all accomodation, transport and everything pasal nak bercuti korang dah sediakan just minta pasangan free kan masa tu je supaya dia pun dah ready nak bercuti cumanya tempat untuk bercuti dirahsiakan. Lagi syok, on that time korang bagi pasport kat pasangan, wah lagi power tu. Rupanya nak bercuti ke Paris. Kota Cinta gituh. Korang boleh booking di sini, di sini dan di sini.



4) Hadiahkan pasangan yang dia nak sangat2 tapi tak pernah dapat
Dua atau tiga bulan sebelum sambutan anniversary tu, apa kata korang tanya2 la apa pasangan kita ni nak sangat2. Dan korang boleh belikan waktu anniversary nanti, mesti pasangan kita lebih sayang dan cintakan kita. Kalau pasangan kita suka fashion boleh lihat di Fashion Valet, Zalora dan atau pun boleh juga lihat di Lazada dan Shopee . Lagi banyak pilihan hadiah yang menarik untuk dihadiahkan kepada pasangan kita.

5)Ayat jiwang dan romantik
Karanglah sajak atau syair yang romantik buat pasangan kita. Lagi best sajak tersebut berkenaan cerita cinta korang. Dan bacakan kepada dia. Nampak macam klasik tapi itu membuatkan hati pasangan kita makin cair dan bertambah sayang.


6)Buat Surprise dengan Upah Orang
Maksudnya, zaman sekarang Lisa tengok banyak sangat servis yang boleh buat surprise kepada pasangan dengan cara hantar bunga atau hadiah di pejabat. Dan ada juga servis untuk menghias tempat sambutan bagi romantik. Cara ni juga, korang boleh buat untuk sambutan anniversary nanti. Korang boleh pergi intstagram yang menyediakan servis ni. Memang berlambak ada. Antaranya di Giftr menawarkan penghantaran hadiah dan bunga kepada pasangan anda.




Rasanya itu sahaja yang Lisa dapat kongsi idea dengan pembaca. Kalau korang ada cadangan atau pandangan boleh drop di comment ni.

Pengalaman Lisa dalam melayari bahtera perkahwinan yang nak masuk usia 2 tahun ni, alhamdulillah sambutan anniversary Lisa rasa happy. Sebab kami suami isteri ambil giliran untuk buat surprise. Last year giliran Lisa untuk bagi surprise kat suami.

Lisa masak sedap2( perasan je aku ni) dan hias rumah like Candle Light Dinner. Suami balik kerja memang terkejut bila tengok Lisa buat macam tu.

Inilah hasil tangan Lisa

This our second year anniversary, my husband punya turn. So, since petang dalam pukul 3, dia ajak pergi shopping dan dia tanya apa yang Lisa nak beli sangat. So Lisa ajak dia pergi mall dan tunjuk apa yang Lisa teringin nak miliki. Lepas tu, dia bawa Lisa pergi makan di Hotel Grand Dorsett, Subang Jaya. Waktu tu, ALLAH je yang tau coz seriously tak expect pun husband nak bawa pergi makan di hotel sebab ingat nak bawa pergi restoran yang biasa kami pergi.


Sebenarnya tak kisah cara macam mana sambutan anniversary kita yang penting cinta kita kepada pasangan semakin bertambah dan semakin mekar.




Semoga cinta kalian dengan pasangan semakin mekar dan dirahmati ALLAH.