Showing posts with label life in qatar. Show all posts
Showing posts with label life in qatar. Show all posts
14:41

Percutian Sehari di Padang Pasir Masaieed, Qatar

by , in
Sebenarnya lagi seminggu dah nak balik Malaysia, so dalam hati lebih excited nak jumpa orang yang tersayang dan rindu dengan makanan di Malaysia. Tapi tak sangka seminggu sebelum tu, husband tanya nak sertai  tak group kawan-kawan kerja dia pergi Desert Trip ke Sand Dunes Qatar, Mesaieed. Kami discuss dan buat decision nak join group tersebut sebab bila dah masuk musim sejuk, baru best nak ke kawasan desert/ padang pasir kalau tak ,panas terik habis hangus kulit ku. Dan lagi best bila pergi ramai-ramai macam buat family day secara tak rasmi.

Kami gerak dari Ezdan Hotel pada pukul 7 pagi dan perjalanan ambil masa sejam ke Mesaieed.

Rupanya Mesaieed ni ada dua bahagian iaitu bahagian pertama padang pasir / sand dune. Di sini korang boleh tengok bukit bukau padang pasir. Tiada tumbuhan mahupun saluran air. Hanya semata-mata pasir sahaja.

Bila Lisa berada di tengah padang pasir ni tetiba teringat kisah-kisah nabi kita. Bagaimana nabi-nabi boleh berjalan beribu kilo meter dengan keadaan yang panas terik dan tiada sumber air pun. Teringat juga kisah Maryam dengan nabi Isa. Subahanallah rasa pertolongan ALLAH kepada nabi sangat dekat.

Tak dapat nak bayangkan nabi-nabi dan sahabat boleh hidup di tengah padang pasir.

Hebat kuasa ALLAH.

Aktiviti yang boleh dilakukan di padang pasir di sini antaranya berkhemah, riding camel, ATV dan naik 4x4. Tapi hati-hati sebab padang pasir ni boleh menyebabkan kereta atau ATV kita tersangkut. So, make sure nak naik kereta dan ATV kena ada kawan, supaya kawan tu boleh tolak kenderaan korang yang tersangkut tu.

Macam kitaorang dah kena banyak kali. Huaaa.... sabar je lah!!!

Bahagian kedua adalah Sealine Beach di mana pantai ni terletak betul-betul sebelah padang pasir. Dan ia mengadap Arabian Gulf. Antara aktiviti yang boleh dilakukan di sini adalah berkelah. Air lautnya sangat bersih dan suasana di sini pun sangat nyaman.

Nak berkelah satu keluarga pun best.

Sebelum bertolak ke Desert Trip, kami singgah dulu pekena breakfast Indian Dish di MRA Restaurant, Doha.


Ni antara ahli group yang join Desert Trip.



Food Truck pun ada juga di sini tapi makanan tak banyak sangat pilihan.



Ni kami baru sampai di Sand Dune yang menghadap Sealine Beach. 


Happy Fareeq and Papa naik unta. Ni kali kedua dorang dapat naik unta. Kali pertama waktu kami travel ke Turki. Tapi unta di Turki rendah sikit berbanding unta di Qatar. Tinggi dan gayat beb.


Tiba-tiba aku terjoin group lain pulak untuk naik unta. Sepatutnya, naik dengan papa and Fareeq sekali tapi takut lebih muatan nanti unta tak boleh nak bangun pulak. Hehehe...


Mampu posing tepi unta je. Nak menghadap unta rasa ngeri pulak. Please be nice to me, oh camel.


Amboi santai hang no!!!


Bila dah sampai di area sand dune, korang akan nampak sederet khemah yang menawarkan sewa ATV dan kenderaan bermotor. Boleh pilih mengikut jenis ATV yang korang suka dan harga juga pun boleh dibandingkan.



Fareeq and his girlfriend, Piya memang sukar dipisahkan.


Husband ak tengah briefing dengan kawan-kawan dia cara menggunakan ATV. Tapi sebenarnya dia pun first time naik ATV ni. Heheh... tak pe yang penting confident level tu.


Muka happy sebelum ATV kitaorang sangkut dalam pasir. 


Dah lama tak bawa motor, tetiba rasa pelik pulak nak bawa ATV ni. Tapi nak ikutkan senang juga sebab ada 4 tayar, insyaALLAH tak jatuh. Heheh


Jenis macam kereta pun ada juga kalau korang nak naik. Tapi ni lebih sesuai untuk keluarga besar dan harganya lebih mahal dari sewa ATV.


Lepas puas main dan jalan-jalan di sand dune, kami gerak ke sealine beach untuk berkelah dan makan-makan sebelum bergerak balik ke Doha.

Pantai di sini sangatlah bersih dan bila musim sejuk baru ramai orang Qatar dan expat berkelah di sini. Jika musim panas tiada siapa nak berkelah sebab panas padang pasir memang hangat macam menggigit daging je.

Kami bawa bekalan dari rumah dan masing-masing masak untuk dimakan di sini.

Di Malaysia, tepi pantai selalunya ada pokok kelapa tapi kat sini nak carik pokok pun susah so memang berkelah di tengah-tengah padang pasir.


Kami sempat singgah di Souq Wakrah. Struktur bangunan di sini adalah sangat unik dan ia mengetengahkan Arabian style. Bila korang jalan di sini seperti korang berada di zaman negara Arab dahulu kala. Tapi bangunan di sini lebih berbentuk kemodenan berbanding di Souq Wakif.

Fareeq jatuh waktu main lari-lari kat sini, super excited kot!!





Souq Wakrah ni terletak betul-betul sebelah pantai dan terdapat sederet restoran yang menghadap pantai ni. Sangat santai dan nyaman.

Kami sempat dinner di sini di samping menikmati keindahan pantai serta pemandangan laut yang cantik.


Really enjoy this moment.


New experience for us.










17:14

Bila Artis Sinetron Dipanggil Bibik...

by , in
Siapa kawan facebook Lisa dan perasan post Lisa last two week tentang diri ni disangkakan nanny kepada Fareeq. Kisahnya bermula bila Lisa turun playground dengan memakai pakaian Tshirt besar dan tudung sarung je sambil temankan anak bujang nak main di playground.

Tengah Fareeq main buaian, tiba-tiba dia boleh tertido dalam buaian tu.


Sambil Lisa ayunkan buaian tersebut, ada seorang minah Kenya with kid datang mendekati Lisa. Sambil, dia ayunkan that kid, dia berbual dengan Lisa. Tapi soalan first dia memang tak boleh bla...Hahhaha



'Are you his nanny?'
Mula-mula rasa nak hempuk je dia tuh, tapi Lisa terus je jawab
'No, I'm his mother' Nada Lisa tiada nada marah pun masih cool lagi.
'Oh sorry, I'm his nanny' Dia tunjuk diri dia dan budak tu. Kiranya, budak tu anak asuhan dia.

Dia terus tunduk malu. Dan kebetulan memang nak balik dah sebab kasihan tengok Fareeq, tidur dalam keadaan tak selesa. Lisa terus angkat dia dan bawa balik.

Lisa mengadu kat husband tentang kejadian tersebut. You know what my husband reply. Here!!!




Lepas kejadian hari tu, bila si minah Kenya tu jumpa Lisa dia buat muka malu dan memang tak nak tegur dah. Lagipun, trend di sini yang selalu bawa budak-budak ke playground adalah nanny/bibik, jarang sangat nak jumpa parents bawa anak-anak main playground. May be their parents so busy with their life.

Actually, Lisa tak kisah dan tak marah sangat pun orang nak panggil kita kuli ke atau bibik ke because people always said about their first impression. So, tak perlu pun nak marah bila orang tengok kita di tahap mana. At least, bila kita face that situation, I aware how small I am. Always jadi hamba Allah. Siapa kita nak bergelar Tuan sedangkan milik bumi ini Allah punya.

Down to earth. Humble.

For your information, kebanyakan bibik/nanny di negara Qatar consist of people from Asian such as Indonesian and Philipine. No wonder la, bila dia tengok Lisa ni macam bibik almaklum muka Asia kan. Pekerja dan buruh di sini also dari Indonesia and Philipine. Kebanyakan yang jadi Tuan di sini adalah orang Arab, orang Putih dan orang dari negara Europe. Tapi Ada juga orang Asia kerja pangkat tinggi tapi tak seramai golongan di atas.

Sampai satu tahap, Lisa rasa bila tinggal di Qatar bukannya perlu belajar bahasa Arab tetapi bahasa English and Philipine sebabnya kami banyak deal dengan orang mereka. Cashier, cleaner, promoter,driver semuanya dari philipine and India.

Kesimpulannya, setiap apa yang berlaku dalam hidup kita pasti ada hikmahnya. Hikmah dari situasi tersebut, sabar itu indah. Humble. Kita ni orang biasa-biasa saja. Kita hamba ALLAH, pemilik Alam semesta.






19:17

Pasar Malam di Kota Doha, Qatar

by , in
Bila Lisa dapat notification dari dalam group Malaysian in Qatar mengenai pasar malam bakal diadakan di kedutaan Malaysia, masa tu rasa nak melompat sampai ke langit.

Frankly speaking, i really2 miss malaysian food even i cook Malaysian food everyday but it's not the same with air tangan kita dengan air tangan mak cik pak cik akak abang yang jual pasar malam.

Sometimes, the food sell in the night market its better taste than my cooking. Almaklum Lisa bukan power sangat bab memasak. Waktu kami tinggal di Malaysia, bila Lisa malas masak so i just start engine and terus pergi beli makanan.

For those Malaysian who stay in Qatar, for your information our embassy organize night market every Friday of first week of every month. There are a few stall which selling malaysian traditional food such as nasi kerabu, nasi lemak, satay, kuih muih and etc.

Gerai jual satay di Kedutaan Malaysia di Qatar



Bila dah lama tak pekena makanan Malaysia, rasa semua makanan nak beli tapi itu hanyalah nafsu semata-mata. Nasib baiklah, husband di sebelah control my craving untuk beli and Fareeq pula sibuk main kejar sana sini. So focus nak membeli makanan tu dah kurang sikit.

Tapi seriously, rasa happy bila all malaysian here berkumpul and at least boleh kenal each other.

Suasana meriah di kawasan kedutaan




Di sini, bukan sahaja menjual makanan tetapi ada juga yang jual keperluan masakan di mana di Qatar ni tidak dijual seperti kicap kipas udang, paste tom yam, perencah adabi masakan, mee kuning dan sebagainya.

Semasa membeli di sini, ada juga jumpa rakan-rakan yang Lisa pernah bertemu semasa usrah yang diadakan oleh Malaysian juga. They are very nice persons. Baru jumpa sekali dua, tapi macam rasa dah kenal lama.

Sebenarnya ramai juga rakyat Malaysia dah bermastautin di sini. Ada seorang Tuan Haji yang kami jumpa, beliau dah tinggal di Qatar sejak 1999 means that almost 18 years he was here. Tapi sekarang semua family dia dah balik Malaysia, sebab beliau pun tinggal beberapa tahun je lagi nak pencen. Anak-anak pun dah besar. Macam sirih pulang ke ganggang. Hehhe...

Kebanyakan mereka di sini sudah tinggal lebih 5 tahun di Kota Doha. Kalau nak cerita tentang pengalaman hidup di negara orang, 3 hari pun belum tentu cukup.

Jika korang baru berpindah ke Qatar, jangan lupa ya singgah di pasar malam Qatar di kedutaan Malaysia.

See ya!!!








19:34

Musim Panas di Doha, Qatar

by , in
Cerita tentang suhu, memang mula-mula Lisa rasa culture shock when i know the temperature is high which is around 46c. Rasa nak pengsan.

Sebelum fly ke Qatar, husband dah siap-siap pesan untuk get ready dengan cuaca di sini. Bila entrance door buka je untuk kami pergi menaiki teksi, terus angin panas menyambar muka. That time rasa bahang sangat-sangat. Cepat-cepat husband bawa masuk Fareeq dalam kereta sebab dia memang tak boleh kena panas macam putera lilin pulak anak aku sorang ni.



Sampai je di hotel, Waktu Fareeq keluar dari teksi terus dia menjerit

"Mama panas, mama panas"

Lisa cepat-cepat dukung dia bawa masuk lobi hotel. Ya ALLAH tuhan je yang tahu betapa panas nya bumi gersang ni. Tak dapat nak bayangkan penduduk di sini hidup macam mana. But new chapter of my diary will start here. So apa yang mereka lalui, i'll gonna thru.

Bila dah suhu tinggi, memang tidak digalakkan keluar rumah. Dan Lisa tengok dan perhatikan mereka di sini lebih senang duduk dalam rumah sahaja ketika siang tapi belah malam barulah semua keluarga akan keluar untuk menikmati udara luar.

Kiranya malam adalah quality time mereka di luar. Walaupun pada waktu malam suhu masih tinggi tapi tidaklah setinggi ketika waktu siang. Masih lagi boleh bertahan. Almost 2 weeks, Lisa n Fareeq was here fareeq nampak nya macam dah makin boleh biasakan diri dengan cuaca dan suhu di sini. Kalau di Malaysia, panas sikit pun dia dah bising, tapi kat sini even panas terik dia dah boleh bertahan.

Alhamdulillah. Macam pepatah kata alah bisa tegal biasa. Eh betul ke pepatah yang aku cakap ni. If salah sila betulkan ye...heheh

Bila suhu di luar tinggi, maka dalam rumah memang sentiasa pasang aircond je. Mungkin di sini mereka dah biasa dengan keadaan ini maka pasang aircond 24 jam pun air cond tak meletop pun. Canggih kot teknologi dorang ni.

Bulan depan dijangka suhu akan meningkat 50 darjah. Huaaaa....lagi la tak boleh keluar rumah. Kalau bulan ni, masih boleh lagi bawa Fareeq keluar main dalam 10 hingga 15 minit tapi bulan depan belum tentu lagi.



Syukurlah anda yang berada di Malaysia, suhu di Malaysia masih boleh dikira sederhana. Nak keluar rumah sesuka hati pun tak pa. Nak berjalan atau berjogging sejam dua jam pun tak pa.



Sebab itulah, kita kena sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada, syukur dengan di mana kita berada. If we keep complaining, minta dijauhkan dari menjadi kufur nikmat.

InsyaALLAH, semoga kepanasan yang ALLAH bagi pinjam di dunia ni beri sedikit gambaran neraka ALLAH tu macam mana. Semoga diri ini dapat muhasabah.

Audit diri.




17:11

Perjalanan ke Kota Doha,Qatar

by , in
Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke 6 Lisa dan Fareeq tiba di kota Doha. Tak sangka masa cepat sangat berlalu. Walaupun hari ni hari Ahad but today is working day here. Harap bersabarlah wahai hati tika di Malaysia, hari sabtu ahad paling dinantikan sebab Papa Fareeq cuti dan we have time to spend together. But here totally different. hari cuti adalah on Friday only. 6 days working day.

Entry kali ni, Lisa nak story mory dengan pembaca setia blog ini tentang my journey along the way from Malaysia to Qatar. Actually, its not easy journey like my smiling to the camera. Like macam tiada apa berlaku. Huhu....

Disebaliknya, Allah je yang tahu.



Flight from KLIA pukul 8.50 and gate start open on 7.30pm. Alhamdulillah, syukur bila keluarga mertua hantar Fareeq n Lisa ke airport dan abah Lisa akan jumpa di Klia terus. Sampai je di airport, Lisa terus cari kaunter Qatar Airways dan masa ni kaunter sudah dibuka.

Masa nak check in luggage, adik kaunter tu kata 2 beg besar ni lebih almost 10kg dan dia boleh bantu Lisa untuk check in kan tapi masalahnya, Lisa ada beg lagi satu yang beratnya dalam 10kg juga. Means that almost 20kg excess... adik kaunter surrender nak tolong untuk check in. Kalau kena bayar, every 1kg is 10 usd kalau tak silap. Adeh macam mana ni?

Tapi adik kaunter tu cuba juga untuk tolong so he suggest why not beg 10kg tu Lisa bawa thru hand carry....alamakkkk...dengan bawa Fareeq lagi then nak bawa beg besar tu lagi. Kalau 2 kg tak pe ini 10kg habaq hang... Tapi takkan nak tinggalkan pula barang dalam tu. Semuanya penting... Bukan sehari dua nak pergi tapi berbulan bulan nih. So nak tak nak, i have to bring along that bag thru hand carry.


Learn from my mistake. Timbang berat beg awal-awal dan jangan lebih-lebihkan barang dalam beg. Bawa sekadar yang perlu sahaja. Jangan macam nak bawa 1 rumah pindah je.



Sepanjang perjalanan, alhamdulillah sangat sangat sebab banyak Allah tolong. Allah hantar orang baik kepada kami. Ada saja orang yang offer nak angkat beg 10kg tu. Hehhehe... Dari steward sampailah orang yang kami tak kenal langsung offer nak tolong kami. Ada seorang budak perempuan tu baik betul bila kata nak angkat beg kami. Bila sembang rupanya budak perempuan tersebut study in Uk and now dia seorang je yang balik UK sebab nak settlekan urusan last semester. She is so kind.


Dalam flite Fareeq tak mengamuk even buat hal. Kagum juga tengok Fareeq ni. Dia diam je. Sampaikan ada steward bagi hadiah toys untuk dia. So lagi la dia happy. Cuma after 1 hour dalam flite, Fareeq cakap dia lapar, then Lisa request to serve food untuk Fareeq earlier. Alhamdulillah stewardess pun faham budak kecik cepat lapar. Hhahaha... Lepas makan apa lagi Fareeq tidur sepanjang perjalanan. Mama pun tertidur cuma tak lena sangat sebab risau kapal terbang kadang-kadang bergegar sikit. Almaklum lately ni kan banyak betul kes kapal terbang ni.



Bila tiba di Airport Doha, Qatar kami diminta untuk melalui kastam imigresen dahulu kemudian baru boleh collect luggage. Orang kata, kat imegresen selalu ada masalah tapi waktu sampai je di imigeresen entah kenapa Fareeq boleh mengamuk dan jerit  maybe sebab dia dah start penat. Sampaikan pegawai imigresen pun tak tanya pa pe dan cepat-cepat lepaskan kami. Bahgian laluan beg pun, pegawai tersebut cepat-cepat buat kerja sebab Fareeq dah meraung. Bayangkan 2 tangan ni nak tampung Fareeq dan nak angkut beg 10kg, but Allah Maha Berkuasa. Pegawai imigresen suruh Lisa settlekan beg dan dia yang jaga Fareeq.


Fareeq dan Pak arab dah jadi kawan baik dah.

Waktu tiba di Qatar, husband dah siap pesan untuk terus buka roaming supaya mudah untuk berhubung. So alahmdulillah dapat terus contact husband dan akan jumpa di gate arrival. Akhirnya, bertemu kembali ayeeq dan papa setelah beberapa bulan tak jumpa.





Maka bermulalah kehidupan Mama, Papa dan Fareeq di Kota Doha. Bumi tanah gersang tapi kaya dengan minyak dan dipenuhi dengan lautan manusia yang bergelar jutawan. Bismillahhirrahmanirrahim...... May ALLAH ease our journey to jannah.