Showing posts with label air. Show all posts
Showing posts with label air. Show all posts
12:35

info sihat:kenapa susah nak turun berat?

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Ha mesti semua ternganga kan bila aku keluarkan entry ni. Oke tutup mulut nanti lalat masuk. Heheh..

Ini aku cerita pun mengikut pengalaman aku sendiri. Kenapa la susah sangat nak turun berat  badan bila gunakan herbalife ni?

Adakah salah product?
Adakah salah coach?
Atau adakah salah keluarga atau kawan-kawan yang sering ajak kita keluar makan?

Jom muhasabah diri kita sendiri, dulu aku siap kutuk bagai kat coach await la aku tak turun berat tapi sebenarnya........

Ha nak tahu, senang je kenapa kita susah sangat nak turun berat.

1) Tidak menggunakan kuantiti product yang cukup.

Contohnya, shake herbalife adalah makanan gantian untuk pagi dan malam bagi orang yang nak turun berat dengan segera dan selamat. Tapi kalau kita kadang-kadang ambil shake, kadang-kadang tak ambil, rasa-rasanya berat kita akan tu
run tak?

2)Tidak cukup minum air

Kalau kita tak ambil herbalife sekali pun, kita mesti cukup minum air. Kalau tak,memang susah nak turun berat. Sebab ada yang cakap kat aku, minum herbalife kena banyak minum air ye? Setiap badan kita wajib la sekurang-kurangnya minum air 2 litre sehari bersamaan 8 gelas air mineral, lagi banyak lagi bagus. Bukannya 2 litre air sirap tau. Bayangkan, saluran longkang banyak sampah sarap, kalau kita jirus air guna paip kecil dan paip bomba,rasa-rasanya paip yg mana akan boleh menggerakkan sampah sarap sertsebut? Sampah sarap diibaratkan lemak dalam badan kita. Kuantiti air yg kita minum diibaratkan jenis paip tersebut.

Ini sekadar fakta mengenai air:

Secara puratanya, badan seorang dewasa mengandungi hampir 70 % air. Di antaranya bahagian badan yang paling banyak mengandungi air adalah :

* 95% air terkandung di bahagian Otak manusia.
* 90% air berada dalam peparu
* 82% air terkandung di dalam darah

Walau bagaimanapun dianggarkan sebanyak 2.5 liter air yang terkandung di dalam badan akan hilang akibat daripada perkara-perkara seperti berikut:

* 1.5 liter melalui pembuangan air kencing
* 0.7 liter melalui perpeluhan dan penafasan
* 0.2 liter melalui proses respirasi
* 0.1 liter melalui sejatan daripada permukaan kulit.

Kehilangan air ataupun kekurangan air yang tinggi di dalam badan akan menyebabkan berlakunya kekurangan kepada badan anda. Kehilangan yang berlaku ini mestilah digantikan segera sistem badan dapat beroperasi dengan baik.


3) Terlalu besar portions makanan kita.


Contoh yang senang, makan tengahri sepatutnya kuantiti nasi sebesar genggam tangan kita atau lebih kurang 2 senduk tapi kita ambil kuantiti nasi sampai membumbung. So,itu dikira portions yang banyak. Mungkin kita cakap, 'saya ambil nasi sekali sehari je,kenapa tak turun berat pun?'. Sebabnya, sekali kita ambil dalam kuantiti yang besar. Petua dari coach aku, ambil pinggan yang kecil sahaja, so kita akan nampak nasi kita sudah banyak sebab dah penuhi ruangan, tapi kalau kita ambil pinggan besar mesti kita pun nak penuhi ruangan kosong, so portion tu besar jadinya. Dapat imagine tak apa yang aku nak sampaikan... hahahah...dah berbelit pula aku cakapkan. Kalau tak faham boleh call aku.







P/S: lagi bagus turun berat bukan setakat bergantung kepada pemakanan harian, tapi ditambah lagi dengan senaman ringkas. Dapat 3 kali seminggu pun dah cukup. Ingat ye 80% nutrition dan 20% adalah exercise.

Ini antara orang yang aku coach dan teman-teman seperjuangan yang serius nak ubah diri dan kesihatan mereka.
Testimoni SEBELUM dan SELEPAS menggunakan HERBALIFE


"Keputusan adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza"


"Keputusan adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza"


"Keputusan adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza"



Ahli Bebas Herbalife & Jurulatih Kesihatan Anda
Lisa 019-3749822
Amer 013-9152257
00:50

Kenapa air????

by , in
Assalamualaikum w.b.t


Hepy evening kawan-kawan






Now tajuk yang menceriakan untuk dibincang adalah air...kenapa air...jeng...jeng..jeng....

Ada seorang hamba ALLAH ni kata "Nak makan herbalife memang kena minum air banyak eh???susah la gitu. Patut la orang herbalife bawa tong air 2 litre"


Ting Tong


Actually, kawan2 yang sihat lagi ceria...even tak makan herbalife pun your body still need water..as long as u have skin,pancreas,heart,lung n organs u'r still need water. Cuma in Herbalife, we are educated by doctors and nutritionist dat water is very important for ur body. So awareness dah start ada dalam diri setiap herbaifers...Wah!!!ilmu baru kan....



Di sini ak nak bagi beberapa tips dan alasan kenapa kita perlu minum air. If u love ur body read till the end!!! Have a great reading guys.....





Siapa kat sini yang rasa susaaaaaaahhhh sangat nak minum 4 liter air sehari? Senang je..hari ini ak nak berkongsi tips mudah untuk minum 4 liter air sehari. :)


1) Elakkan isi 4L air dalam satu bekas yg BESAR. Kecilkan/bahagikan 4L air tu dalam botol-botol yang lebih kecil. Contohnya ke satu botol 500ml, jadi anda akan dapat 8 botol kecil


2) Kalau anda boleh bersolat, selepas selesai setiap waktu solat, anda minum 1 botol kecil (500ml). Jadi, tinggal 3 botol je lagi kan?


3) 3 botol ni, anda habiskan sedikit demi sedikit. 1 botol pada waktu pagi, 1 botol pada waktu petang dan 1 botol lagi pada waktu malam.

#Suhu air bergantung kepada kemahuan diri anda, sejuk boleh, suam pun boleh. Air mendidih je jangan minum..nanti melecur lidah. Hehe.
#Air yang dimaksudkan, air kosong ye..bukan air manis. Kalau rasa susah nak minum air kosong, tambahkan dengan Herbalife Tea Mix. Kalau nak lagi sedap, tambah perahan buah lemon dalam air anda.

Mudahkan? 


Tips: Jika anda ada masalah sinus yg sensitif dengan habuk, sejuk, asap rokok, salah satu kaedah natural untuk melegakan sinus ialah dengan minum banyak air. Air akan membantu menurunkan kepekatan 'mucus' dan membantu lebihan mucus disingkirkan dari sinus. Air teh panas juga menolong melegakan sinus. Pastikan anda minum air secukupnya setiap hari. 





Apa yang berlaku kalau kurang air?

-badan selalu cepat penat
-sakit kepala kerap dan migrain
-sembelit
-ketegangan otot
-tekanan darah yang tak seimbang
-masalah buah pingggang
-kulit kering dan kusam
-nampak lebih cepat tua


Tips terbaik untuk wanita di luar sana yang suka kecantikan

Jika nak kulit halus mulus sila minum air banyak. Anda akan rasa perubahannya!!!!Cubalah tak rugi malah bagi untung...

Sekian sahaja perkongsian ak...


Perlukan Personal wellness Coach??

Lisa

019-3749822