Showing posts with label Diari : Aku Jadi Mama. Show all posts
Showing posts with label Diari : Aku Jadi Mama. Show all posts
12:34

Pengalaman Bersalin Ameer Fareeq

by , in
Assalamualikum w.b.t

Alhamdulillah masih diberi nikmat udara untuk bernafas di pagi hari ini.

Dah masuk hari ke-12 Ameer Fareeq dilahirkan. I still can't believe when I wake up everyday, a small baby sleep beside me. Sometimes his crying and his eh eh eh wake me up at the early morning. Pernah ada 1 pagi ni ,aku mungkin mamai sekejap, bila tengok di sbelah boleh pulak kan aku cakap "eh,apa ni?".. Then i remind myself, anak ko la lisa oi... hahah... mamai can be everywhere and anytime.

Flashback: 12 days back

Setelah lebih dari bersalin overdue, di mana jangkaan untuk aku bersalin sudah pun terlebih tarikh but Ameer Fareeq still not deliver. Risau subhanallah,tak tahu nak cakap macam mana. Pagi tu, husband dah siap-siap nak pergi kerja, tapi sempat dia cakap "i macam tak da mood la nak pergi kerja,asyik ingat baby kita je"

Me too

Aku pergi toilet sebelum sediakan sarapan. Tengok opppssss.... darah banyak gila keluar. Panic. Aku terus jerit kat husband pasal bleeding tu. Kami pun terus kelam kabut siap-siap dah nak pergi hospital, tapi panic punya pasal tak tahu nak pergi hospital mana. Tiba-tiba angah and ude call, dorang suggest kan pergi hospital sg.buloh. So, kitaorang decide pergi sana. Aku pula buat perangai mengada-ngada kata nak sarapan nasi lemak pulak pagi tu, atas alasan waktu pantang tak dapat makan dah. So, sebelum pergi hospital sempat melantak nasi lemak. hehehe....

Sakit kat perut makin kerap, orang kata itu namanya contraction. Actually, aku tak tahu meaning of ocntraction. Sebab aku rasa sakit ni, sakit like period je. Aku tengok husband aku bawa kereta macam kelam kabut je, panic kot. Yup, he is. Mana taknya, kitaorang dalam shah alam sahaja dah setengah jam sebab husband asyik salah jalan, panic punya pasal. Aku yang tengah sakit-sakit ni pun kena la juga tunjuk jalan kat dia. Kasihan tengok dia, nak ikutkan hati, aku nak pejam je mata dan buka mata dah sampai. tapi tak boleh.

Alhamdulillah traffic berjalan lancar...yahooo...almaklum cuti sekolah, kalau tak jangan harap beb nak sampai dari shah alam ke sg.buloh below 1 hour. Jamnesss yang sangat heavy. Sampai je hospital sg.buloh, kitaorang cari tempat untuk wad bersalin. Tiba-tiba husband aku boleh buat lawak

"sayang tu tempat turunkan pesawat"

Dalam otak aku, pe kejadah pesawat nak mendarat dalam hospital,biar betul. Aku tengok signboard tersebut rupanya 'TEMPAT TURUNKAN PESAKIT/PELAWAT'. untung dapat husband yang terlebih kreatif. tengah sakit-sakit,sempat aku gelak pulakkan. Perkataan pesawat hasil gabungan Pesakit+Pelawat.

Done. After settle register, aku diminta untuk buat CTG dan cek bukaan dah berapa cm. That time, dah 3cm, doctor suruh tunggu after 7 hours, sebab normally anak first 1cm for 1 hour. Pukul 8malam, baru doctor cek balik bukaan, and now dah 6cm dah. Sakit yang aku alami makin kerap. 20minit sekali then 10 minit sekali.

Malam tu, husband belikan charkeow teow, tapi aku tak lalu nak makan. Dia buatkan shake herbalife choc untuk aku dan bekalkan kurma.

Pukul 3 dan 5 pagi, aku dah start pecah ketuban. Sakit makin lagi terok. Dalam otak aku, dah set kata nak beranak lepas subuh,sebab dah tak tahan menanggung sakit. Pukul 6.45, sakit yang macam rasa nak uk,uk... terus aku panggil nurse. Nurse cek bukaan dah 10cm dan baby memang ready nak keluar dah.

Sepanjang aku sakit,mulut ni tak putus sebut dan berzikir






Katil aku ditolak masuk dalam labour room. waktu tu perasaan takut memang dah hilang,yang tinggal hanya perasaan tak sabar nak keluarkan baby Fareeq ni. 5 orang nurse kerumuni aku. Bagi kata-kata seamangat waja. Dah sejam tapi baby still tak nak keluar dan aku teran macam tak tahu nak describe camna...  keadaan jantung baby makin lemah.

"Puan, kepala baby nak keluar dah,teran kuat dan panjang lagi puan"

Waktu tu, aku sebenarnya dah tak berdaya, sebab dah sejam aku cuba teran tapi baby still tak nak keluar lagi. i almost give up. Peluh dah memercik banyak dah. Macam mandi peluh je.

"Puan, kepala baby dah masuk balik, puan kena kuat teran lagi...kalau tak kami terpaksa guna forceps atau pilihan terakhir kena czer"

Aku dah start nangis like crazy. Macam tsunami.

"Puan jangan nangis, puan bakal jadi ibu dah puan.. Cuba lagi puan..cuba lagi.."

Aku terdengar salah seorang daripada mereka nak panggil doctor untuk lihat keadaan aku, dan kalau terpaksa aku memang akan kena czer. Aku tak nak okeh. Set mind dari awal pregannt aku nak normal.

"Nurse tolong ambil kurma dan air zam-zam dalam bag saya." Tengah sakit-sakit sempat lagi buli nurse kat situ. Macam-macam ragam je aku ni.

Nurse yang pakai baju putih pun bagi aku makan kurma dan air zam-zam. tiba-tiba aku teringat kisah maryam. Apabila maryam sedang sakit melahirkan anaknya, Jibril menyerunya untuk menggoyangkan pohon kurma yang disandarnya dan gugurlah buar kurma tersebut dan ada sebatang air sungai mengalir di bawahnya untuk diminum.

InsyaALLAH aku berpegang kepada kisah maryam. Subhanallah.

Tiba-tiba sakit yang amat sangat datang balik. Aku jerit.

"Ahhhhh"

"Puan kepala baby dah nak keluar, puan teran sikit je lagi"

"Fareeq cepatla keluar syg,mama tak tahan dah ni..tolong mama" slumber badak aku jerit macam tu. Nurse tengok aku pelik je,sempat lagi cakap dengan baby.

Dengan kuasa ALLAH dan keajaibannya, aku tak teran terok sangat pun,tiba-tiba terasa kepala baby keluar dan ada air yang banyak keluar. Tapi aku tak dengar tangisan bayi. Ada seorang nurse terus tunjukkan makhluk kecil bernama Ameer Fareeq diletakkan di atas perut aku,

"Puan, baby boy ke girl?"

Aku senyum dan sambil rasa nak menangis.

Suara aku makin hilang, aku just sempat berbisik " Boy". Dan aku tengok baby dah buka mata dan terus tenung aku.

Nurse senyum dan terus bawa Ameer Fareeq keluar untuk dibersihkan.

Husband aku masuk dalam labour room untuk lihat keadaan baby dan aku serta untuk mengazankan baby. Dia juga sempat buat tahnik. Alhamdulillah, akhirnya penantian kami selama 9 bulan terjawab sudah.


Alhamdulillah,inilah anak yang aku kandung 9 bulan...yang kemana-mana aku bawa pergi....

Semoga AMEER FAREEQ menjadi anak yg soleh dan hamba ALLAH yang patuh dan taat akan perintahNya.

Mama and papa love u sayang!!!!

11:30

preparation

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Today is my cramp day! i feel want to cry but try to persuade myself, this is call sacrifice ya.

Since last 2 weeks, kaki memang la sakit teramat. Cuma hari ni, kaki terus cramp habis. Pinggang macam nak tercabut je. Setiap kali rasa sakit then i know how my mom felt. Sometimes,husband terpaksa papah nak pergi ke mana-mana. Wow!! experience luar biasa. Seriously, tak pernah dalam hidup aku rasa sakit yang teramat macam ni.

Sabar Lisa. Allah nak hapuskan dosa-dosa masa silam. I smile.

 early morning, husband dah pi cari nasi untuk lunch aku. Dah tak larat aku nak masak even pergi beli nasi dekat area rumah kami.

Sebelum ni, Doc sahkan my baby dalam keadaan breech. huaaaa.... aku tak nak czer. Nak normal. At least boleh rasa experience push push tuh.

2 hari lepas, kami pergi balik jumpa doc untuk sahkan kali terakhir sama ada aku still kena cesarean atau normal. If cesarean, we need to choose date untuk baby keluar.

Alhamdulillah, excited gila bila doc kata kepala baby dah kat bawah. So, now bila-bila masa je baby boleh keluar. Bergantung kepada beberapa tanda bersalin antaranya:

1- Contraction yang kerap

2- Sakit bahagian bawah belakang pinggang

3- Pecah ketuban

4- Bloody show

Doc pesan, barang-barang baby and barang mak baby dah kena get ready, packing siap2 supaya bila baby nak keluar dah boleh terus capai bag dan shoot ke hospital.

Antara Barang baby yang aku dah siapkan:

1- Diapers
2- Towel(Receiving towel)
3- Wet Tisuue
4- Baju baby(include sarung tangan dan kaki)
5- Syampoo and lotion
6- Selimut
7- Botol susu
8- Kurma

Aku ni sibuk sangat kemas barang baby sampai barang sendiri lupa, mujur husband ingatkan. May be, esok lusa baru packing my stuff pulak.


Doakan aku ya, semoga semuanya berjalan dengan lancar dan semoga aku tabah menghadapi hari-hari yang mendatang.
15:01

Pengalaman hamil sehingga 34 Minggu

by , in
Assalamualaikum w.b.t


Pejam celik, usia kandungan dah masuk 34 minggu, kalau kira-kira lagi beberapa minggu dan hari je nak tunggu masa yg berharga. Tak sabar nak tengok muka si dia. Seriously, sekarang ni baru aku rasa yang aku ni tengah pregnant, baru rasa perot semakin membesar, baru rasa cepat mengah dan penat, baru rasa sedikit tekanan.

Mungkin ada mommies yg alami apa yang aku alami sekarang. Iiatu Tekanan. ahhaha....

Fikir pasal macam mana la keadaan baby? sihat ke tak dia? comel ke tak? cukup tak apa yang aku makan ni cukup untuk dia tak? ceazer ke atau normal? sakit tak nanti waktu bersalin? nanti nak dekat beranak, pecah air kentumban tu macam mana? banyak ke? sampai banjir rumah tak? ade ke kemungkinan beranak dalam kereta ke? sempat tak bawak pergi hospital?

Kadang-kadang, sampaikan apa yg aku fikir ni terjangkit pada husband aku skali. Orang kata, nanti air ketuban tu melimpah banyak, husband aku siap cakap apa kata kita balut kerusi kereta kita dengan plastik. Adeh. Almaklum, ni first time kitaorang akan alami, so masing-masing agak cuak dan gabra.

So many things yang otak aku fikir. Is it negative things? atau normal seorang bakal ibu fikirkan semua ini.

Takut, resah dan gelisah memang ada.

Tambahan pula, sekarang ni sakit yg teruk juga di bahagian perut, kaki memang cepat lenguh, sakit pinggang jangan cakap, ALLAH je yang tahu dan aku pun tak boleh berapa nak drive. Duduk lama tak boleh, berdiri lama pun tak boleh.

Alhamdulillah, mungkin Allah nak bagi aku masa rehat. Maka rehat lah secukupnya bak kata mak aku.

Macam mana nak hilangkan tekanan ni semua?

1- Aku akan telefon dan sembang panjang dengan orang yg pakar iaitu my beloved mom. Always kongsi apa yang aku alami. She will advice me itu ini, sampai aku rasa relieve. Mak is my best friend. Minggu lepas aku balik kg, banyak benda yg dibekalkan contohnya, air zam-zam, air bacaan yasin n mcm2 lagi. Mak pesan banyakkan baca al-quran n dekatkan diri dengan ALLAH. Minta ALLAH permudahkan segala urusan kita semasa beranak nanti.

2- Berbincang dan kongsi perasaan dengan husband aku. Apa yg aku alami, aku akan cerita pada dia. Supaya dia faham keadaan aku. Husband ak pesan, jangan fikir bukan-bukan, rilex je... oke, aku try to be rilexx n cool yaw. Fikirkan yg indah shj. Betul orang kata, kalau kita kongsi masalah bersama, kita akan rasa kurang tekanan. Alhamdulillah dapat husband yg good listener. Almaklum sejak baca buku penulisan John Gray, dah boleh faham dengan lawan jantina kita macam mana.

3-Read, read and read. Book, Book. Book. Semenjak dua menjak ni, i get my strenght thru reading book. termasuklah self-development, parenting, pregnancy, relationship and sewaktu dengannya. Banyak juga tips2 yg best aku dapat dari pembacaan. Sebelum ni, ak sangat la malas nk membaca tapi bila Allah bagi aku masa rehat, i think this is the best time untuk start reading the books. Anything books but not novel ya, Tu zaman cintan cintun ak. Semakin banyak kita membaca atau menuntut ilmu, semakin rasa diri ni semakin jahil, rupanya byk lagi ilmu yg perlu kita tuntut n tahu.

4- Nikmati makanan. Waktu tengah pregnant ni, nafsu makan memang la membuak-buak. aku ingat lagi, waktu student, if tension belajar mesti aku akan double kan makanan, fast food restaurant is my fav. Time tak boikot McD, siap order double cheese burger gituh. So, waktu tengah alami keadaan sekarang, aku sangat enjoy dengan makanan. Apa makanan yg aku nak, confirm husband aku belikan.... Lately ni, aku suka makanan yg sweet. Aku jadi makin rilex bila nikmati makanan yg sweet mewit nih. Tapi jangan sampai kena kencing manis sudah.




Alhamdulillah, sekarang ni emosi semakin stabil. Aku ada terbaca buku pregnancy ni, dia kata just enjoy this moment... Nikmati lah saat-saat terindah. Fikirkan yg indah-indah sahaja. Gembirakan hati dan jiwa kita. Buat perkara yang kita suka. Kita ada pilihan untuk berfikir secara positif atau negatif, terserah kepada diri kita. I choose to be happy. Ada kajian menunjukkan, jika si ibu sering berfikiran negatif, keberangkalian komplikasi lebih tinggi untuk dialami. Maka pisitif lah!!!!




Just enjoy this moment ya!!!

18:11

10 Gangguan Ketika Hamil

by , in
Assalamualaikum w.b.t.

Sekadar perkongsian untuk semua bakal ibu di luar sana. Mungkin ada mommies yang risau tentang perubahan yang berlaku pada diri, jangan risau, itu sebenarnya adalah normal ketika mommies sedang hamil. Cuma bezanya, setengah mommies mengalami beberapa gangguan yg disebutkan dan ada mommies yang tidak mengalaminya, ia bergantung kepada badan kita.

10 Gangguan ketika hamil


1-Gusi Berdarah-waktu hamil, gusi mmg sangat2 sensitif dan lebih lembut. Makanya, pilih berus gigi yg lembut. Di awal pregnant, ak pun alaminya.

2-Sembelit- Otot usus akan dikendurkan oleh hormon kehamilan iaitu progestron, jadinya mommies mungkin alami masalah najis menjadi keras disebabkan masalah pencernaan yg lambat. Maka, banyakkan minum air at least 2litre dan pengambilan buahan.

3-Kekejangan.- Selalunya kejang di betis dan kaki. ini disebabkan kurangnya kalsium. Maka, mommies perlu ambil suplement kalsium ataupun ambil diet pemakanan yg kaya dgn kalsium.

4-Kerap buang air.- Kandungan yg semakin membesar akan menekan pundi kencing kita. Bagi mengelakkan bangun malam untuk ke tandas, make sure 3 atau 4 jam sebelum masuk tidur, tidak minum air yg banyak hanya sekadar haus shj.

5-Muntah- Selalunya berlaku pada awal 3 bulan kehamilan. Masalah ini jadi lebih teruk jika perot kosong, mellaui perjalanan yg jauh, terhidu bau yg tidak menyenangkan. Waktu awal kehamilan aku, seriously, aku tak boleh bau gel rambut husband aku, makanya kami berbincang dan dia setuju untuk tukar gel rambut. dan sejak tu, aku rasa aman dan bahagia.

6-Berpeluh dan ruam- Bintik-bintik merah akan timbul di kawasan yg mudah berpeluh contohnya leher,bahagian pelipat tangan dan kaki. ini berlaku disebabkan perubahan hornom. Mungkin ada setengah mommies tidak alaminya, macam aku memang sedang alaminya. Pada waktu ini, sebelohnya elakkan daripada berpeluh dan duduk di ruangan yg sejuk. Pakai baju yg longgar.

7-Berlakunya banyak cairan keputihan- yang ni dinasihatkan berjumpa terus dgn doctor, sebab ini melibatkan hormon di bahagian vagina.

8-Urat timbul- Pada hujung kehamilan, kemungkinan masalah urat timbul pada betis dan paha. Selalunya ia berlaku kepada mommies yg mempunyai berat berlebihan, makanya banyakkan rehat dlm kedaan kaki di atas bantal.

9-Sukar tidur- Selalu dikaitkan apabila kandungan semakin membesar. kemungkinan disebabkan bayi yg aktif menendang, kerap pergi tandas ataupunkandungan semakin membesar menyebabkan sakit ulu hati.

10- Sakit pinggang- Hal ini terjadi kerana faktor hormon kehamilan meningkat dan membuatkan sendi tidak stabil sehingga ke kawasan pelvik yg mengembang mengikut perkembangan bayi. Makanya, elakkan duduk di posisi yg sama pd jangka masa yg lama. waktu nak tidur, pastikan ada bantal di bawah kaki.


Semoga perkongsian ini, membuatkan mommies tidak terlalu risau dengan gangguan yg sedang dialami. Hanya laluinya dengan sabar dan tabah serta boleh mengambil tips2 yg diberikan. Semasa kehamilan, pemakanan yg seimbang dan aktiviti harian sangat dititik beratkan.


Hargailah setiap detik ketika anda hamil. Saat-saat inilah, kita lebih menghargai ibu kita kerana, baru kita tahu bagaimana ibu kita melahirkan kita. Sudahkah anda telefon ibu anda pada hari ini? I love my mom very much. 



17:53

Perkahwinan: Memberi itu Permulaan

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Semoga pembaca sekalian sentiasa di bawah rahmat dan hidayahNYA.

Selamat Petang!!! Feel Good and Feel Better!!!

Almost 2 weeks aku tak conteng blog ni kan, disebabkan kengkangan masa kot(ayat standard untuk lepaskan diri..huhuhu)

Pejam celik pejam lagi dan celik balik, usia perkahwinan aku dah menjangkau 5 bulan dan usia kandungan aku sekarang 4 bulan dah. Alam perkahwinan sangat berbeza dengan zaman remaja dan zaman kanak-kanak dulu. Pemikiran, jiwa dan diri tidak sama bagai bumi dan langit.

Aku ingat lagi ada satu ceramah tu kalau tak silap rancangan Tanyalah Ustaz(favourite mak aku) kata,

5 Tahun pertama
-Salam perkenalan.
-Pergaduhan sering berlaku kerana mahukan keserasian.
-kewangan masih tidak stabil
-Pelbagai dugaan akan datang dan pergi.
-Proses belajar menjadi seorang sumai/isteri

5 Tahun Kedua
- Salam Mesra
-Pergaduhan kurang berlaku kerana keserasian makin bertambah serasi dan fahami pasangan di antara satu sama lain.
-Kewangan semakin stabil.
-Anak penyatu hubungan cinta
-Sudah tahu tanggungjawab masing-masing

5 Tahun Ketiga
- Salam kebahagiaan.
-InsyaALLAH pergaduhan sangat-sangatlah kurang sebab umur semakin matang bersama dengan usia perkahwinan.
- Kewangan sudah stabil.
-Lebih tertumpu kepada pembesaran anak-anak.
- Lebih banyak memberi dari menerima.

Bila aku berbual dengan mak abah, memang betul pun fasa-fasa ni... Aku sendiri lihat perubahannya dengan keadaan orang sekeliling aku. Tidak hairanlah aku yang tak sampai setahun janggung ni pun mula alaminya, tapi di sini aku lebih nak berkongsi tentang 'Memberi itu satu permulaan'.

Dalam hubungan suami isteri perlu lebih banyak memberi dari menerima...Dalam Herbalife, yang aku belajar kita perlu deposit dulu baru boleh withdraw. Contohnya,

Jika suami/isteri tak tahu nak romantik, kita sebagai pasangan mengajarnya menjadi seorang yang romantik
Jika sumai/isteri kita tak tahu tentang beribadah kepada ALLAH, kita yang perlu mengajarnya,
Jika suami/isteri kita tak tahu bagaimana nak berkomunikasi dengan cara baik, kita yang perlu memberitahunya,
Kita yang perlu mulakan. Sentiasa mempunyai sifat memberi dan jangan sesekali-kali mengharapkan balasan. Dan jangan sesekali marah kepada pasangan sebab kadang-kadang fikiran si suami lain dengan fikiran si isteri. Kalau nak tahu lebih lanjut better baca buku ' MEN ARE FROM MARS AND WOMAN ARE FROM VENUS'.

Inilah salah satu buku yang suami aku hadiahkan sebelum berkahwin, suapaya kami masing-masing faham tentang pemikiran masing-masing. Tapi dalam hubungan tipulah kalau kata tidak bergaduh, it's normal rite? siapa suami isteri yang tak pernah bergaduh, something wrong somewhere with your relationship...hehehe...kadang-kadang sebab parking pun kami boleh bergaduh, tapi itu yang membuatkan hubungan kita lebih rapat. 

Aku ingat lagi, aku pernah jumpa dengan pasangan yang sangat romantik. mereka amsih muda. si lelaki pakai kopiah dan si isteri pakai tudung labuh, pegang tangan ke mana-mana. Terus aku pasang impian, suatu hari nanti aku akan pegang tangan suami aku ke mana-mana. So bila lepas kahwin, aku memang pegang tangan dia, lagi pun dah halal so tak kisah pun....hehheh... Tapi ada juga suara kata,

 " ala baru kahwin memang macam tu, tengok lah nanti ada ramai anak mesti dah tak pegang"

Tapi bagi aku, melentur buluh biar dari rebungnya. Hubungan kami ni diibarat seperti rebung dan waktu inilah nak mendidik diri untuk belajar romantik...ahahhaa...takkan dah tua nanti baru nak romantik. aku suka sangat tengok ada sepasang suami isteri  mungkin dalm lingkungan 60 tahun ke atas, mak cik dan pak cik ni duduk tak jauh dari meja makan kami, dorang siap suap menyuap, dan bila berjalan saling berpegang tangan. bila berdua, si suami menyanyikan lagu P.ramlee. ha!!! Romantikkan.




Dalam hubungan perkahwinan, kita yang perlu mulakan tanpa mengharapkan pasangan. Keapada sesiapa yang sudah berkahwin tahniah diucapkan dan kepada yang masih belum temui jodoh, cepat-cepat pasang niat bila nak berkahwin sebab itu pun salah satu Law of Attraction.

Doakan kami supaya bahagia hingga ke Jannah.
22:57

Diari : Aku jadi MaMa

by , in
Assalamualikum w.b.t

Semoga kalian dalam berjiwa tenang dan tiada gusar atau gundah gulana. Nikmati setiap hari yang ALLAH kurniakan kepada kita. Syukur dengan apa yang ada. Senyum ketika membaca, agar hati dekat pada si Dia.

Today is my day. Everyday is my day. Are u?

Hari ini pergi check up untuk baby untuk pertama kalinya. Now usia baby dah 13 minggu dan 4 hari. Tak sangka pejam celik cepat masa berlalu. But how they know my baby dah 13 minggu dan 4 hari? Mak cakap, kita kira dari first day for last period. Ak blurr jap, almaklum first time pregnant. Fham-faham je lah.

Mula-mula dia ambil darah, ujian air kencing, cek berat dan tinggi untuk pastikan aku dalam keadaan sihat. Dah lama tak ambil darah serius kecut gilesss tambah lagi bila tengok jarum..grrrrr...tapi sempat baca buku THE SECRET, sementara tunggu giliran tadi. Dalam buku tu kata, "apa yang berlaku adalah apa yang kita fikir"...contoh kalau aku kata sakit maka sakitlah tapi kalau aku kata macam gigit semut je then it happen. Jadinya sentiasalah berfikiran positif, sebab dalam al-quran kata "ALLAH adlah bersama sangkaan hambaNYA."

Actually, start pregnant je nafsu makan membuak-buak macam gunung berapi Indonesia nak meletus. the best part i'm really2 craving AYAM PENYET...Pelik tak? I dun know why, just layan je. Tapi Alhamdulillah, berat aku tak naik banyak pun, sebab ilmu yang aku dapat dari Herbalife and the training they provide to us. The star is herbalife product, sangat banyak bantu aku waktu pregnant ni.

Again bersyukur kpd ALLAH, sebab sepanjang pregannt ni ak tiada alahan atau pun muntah-muntah. kemungkinan ak dah makan herbalife lebih setahun dan keimunan sistem makin meningkat. amin2...

HEALTH IS WEALTH!!!!

Hargai kesihatan kita hari ini, sebab kita tak tahu apa akan terjadi esok dan lusa.




INGIN MENGANDUNG DAN MERASAI PENGALAMAN BERSAMA HERBALIFE
UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI LISA 019-3749822