14:47

Pengalaman Menggunakan Maternity Belt Dari Mamaway

by , in
Sebenarnya, Lisa pernah mengalami keguguran semasa anak kedua pada awal tahun 2018. Masa itu, Lisa dan suami serta anak sulung kami pergi travel ke Dubai untuk menyambut hari ulang tahun perkahwinan kami yang ke empat. Dua hari sebelum kami fly ke Dubai, Lisa baru tahu yang Lisa sedang mengandung dan kandungan masa tu berusia 7 minggu. Semasa naik flight dan sepanjang Lisa travel di Dubai, memang banyak kali berlaku hentakan dan Lisa juga tak pakai apa-apa maternity belt ketika itu, sebab tidak terfikir perkara buruk akan berlaku apabila kita tiada support di perut dan pada masa yang sama kedaan badan sangat penat.


Bila sampai di hotel, banyak sangat darah keluar dan balik sahaja dari Dubai baru Lisa pergi ke hospital untuk cek kandungan. Allah lebih sayang anak kedua kami. Lisa alami keguguran ketika bayi dalam kandungan berusia 7 minggu lebih. Itu memang menjadi pengajaran buat lisa dan suami supaya lebih berhati-hati ketika travel tambahan pula apabila sedang mengandung.


Sebab itulah, untuk kandungan anak ketiga kami ini, Lisa lebih jadi berhati-hati dan sebagai salah satu usaha untuk menyelamatkan kandungan Lisa dapatkan Maternity Belt dari Mamaway. Tambahan pula, waktu mengandung ni Lisa memang kena banyak travel ke sana sini, sama ada naik flight mahupun naik kereta. Maklumlah ada setengah jalan raya tidak rata dan ia juga boleh berlaku hentakan dalam perut kita.

Bila Lisa mula pakai maternity belt dari Mamaway ini, Lisa rasa seronok sangat sebab terasa perut kita dapat support dan rasa lebih kemas apabila materialnya pun bagus. Lisa mula pakai ketika usia kandungan ni pada 17 minggu, masa itu perut masih tidak besar tapi lisa tetap pakai juga sebagai langkah keselamatan ketika naik flight dan kereta.



Setiap kali sebelum lisa drive kereta, lisa akan pastikan memakai maternity belt ini.

Apa yang membuatkan lisa suka dengan maternity belt dari mamaway ini, sebab ia mudah dipakai dan dibawa ke mana-mana sahaja. Dan ia dapat mengurangkan sakit pinggang di bahagian belakang. Mengandung kali ini, Lisa rasa sangat sakit pinggang di bahagian belakang sebab itulah Lisa memakai maternity belt ini bagi mengurangkan rasa sakit tersebut.

Jangan risau kalau anda rasa perut anda semakin membesar dengan jayanya, maternity belt ini still boleh support perut anda dan ia ada dua saiz yang boleh anda pilih mengikut ukur lilit perut dan badan anda.

Selain itu, ia juga dibuat daripada Papolis untuk hydrate kulit perut ibu mengandung yang sensitif serta mengurangkan stretch skin. Material untuk maternity belt ini sangat lembut dan sesuai dipakai terus di kulit. Tidak perlu pakai di luar baju atau seluar dalam.



Untuk pengetahuan ibu-ibu, maternity belt dari Mamaway ini telah mendapat Medical Grade Prescription product dan diiktiraf dari TGA Australia Certified (Health Safety Regulation). Bermaksud pihak medical pun bersetuju dan menyokong penggunaan meternity belt ini untuk ibu mengandung.



Untuk maklumat lanjut, anda boleh klik di link bawah ini:

Website: Mamaway

Instagram: Mamaway

Facebook: Mamaway


Anda juga boleh membuat pembelian di Motherhood dan pelbagai barangan dari Mamaway terdapat DI SINI


11:02

Bra Sesuai Untuk Ibu Mengandung dan Menyusukan Bayi

by , in
Ramai yang mengambil ringan mengenai pemakaian bra ketika mengandung. Jika ibu-ibu perasan, saiz breast kita akan sedikit berubah ketika mengandung jika dibandingkan dengan sebelumnya. Saiz breast akan sedikit besar dan ia juga bergantung kepada kenaikan berat badan oleh si ibu. Ada yang naik mendadak dan ada juga yang naik sedikit sahaja. Mengikut pengalaman Lisa sendiri, memang lisa perasan saiz breast akan sedikit berubah maka sebagai seorang ibu kita perlu mengambil berat mengenai pemakaian bra yang sesuai ketika mengandung dan seterusnya menyusukan bayi.

Antara perkara yang perlu dititik beratkan dalam pemakaian bra yang sesuai ketika mengandung adalah jenis material bra, ukur lilit bra dan yang paling penting adalah keselesaan si ibu ketika memakai bra tersebut.



Antara beberapa brand yang lisa dah pernah cuba ketika mengandungkan anak pertama dan kedua ini, Lisa rasa bra mengandung yang sesuai dan yang selesa adalah brand dari Mamaway. 6 sebab ini kenapa Lisa sukakan brand Mamaway ini dan Lisa yakin ia juga sangat sesuai untuk ibu mengandung yang lain juga.

Seamless High stretch Weave

Bila kita mengandung ni, mesti saiz ukur lilit kita akan berubah, iaitu lebih besar dari sebelumnya. Disebabkan bra mamaway ini, boleh mengikut bentuk ukur lilit kita maka ia sangat selesa dipakai. Jika dibandingkan bra yang bukan seamless high stretch, ukur lilit badan kita akan jadi sakit dan berbekas. Ia juga boleh stretch sehingga 2-3 saiz cup. Maka jangan risau kalau saiz cup anda berubah, anda tidak perlu beli bra yang baru. Sebab itulah, ia sesuai dipakai ketika mengandung, menyusukan anak serta ketika waktu biasa.


Padding stay in the place

Ada sesetengah bra mengandung, padding selalu bergerak-gerak dan tidak terletak dengan kemasnya di dalam sarung bra. Dengan design yang sesuai, bra mamaway ini elok sahaja terletak dalam sarung dan selesa untuk dipakai. Setiap saiz bra mempunyai padding saiz yang juga berbeza membuatkan harga bra mamaway lebih berbaloi. Gambar padding seperti di bawah.



Nampak lebih kemas di bahagian tepi

Dengan design bahagian tepinya sedikit tinggi, membuatkan si pemakai lebih nampak kemas dan cantik kedudukan breast.

Durable Feeding Clips

Seperti lisa katakan di atas, bra mengandung dari mamaway ini sesuai dipakai ketika mengandung dan menyusukan anak kerana ia mempunyai feeding clips yang terletak di bahagian atas. Apabila si ibu ingin menyusukan anak, si ibu boleh buka clips di atas dan boleh terus menyusukan bayi. Ada sesetengah bra mengandung, hanya sesuai dipakai ketika mengandung sahaja tetapi bra mengandung mamaway ini boleh dipakai ketika menyusu juga,maka lebih jimat.



Stabalize and Shape

Dibahagian belakang bra mengandung dan menyusu ini, terdapat 4 rows of hook and eye supaya di belakang si pemakai nampak lebih kemas dan stabil berbanding hanya ada 2 atau 3 hook sahaja. Sejujurnya, lisa memang suka 4 rows of hook and eye, supaya ia lebih selesa dipakai di bahagian belakang.



Anugerah Bra Mengandung Paling Popular di Australia

Paling membuatkan lisa teruja dengan bra mamaway ini kerana ia mendapat anugerah bra mengandung paling popular di Australia. Bermaksud ia sangat bagus untuk ibu mengandung sehinggakan dianugerah sebagai bra mengandung paling popular di Australia. Mungkin selepas ini, ia dapat anugerah pula di Malaysia.




Untuk maklumat lanjut mengenai bra mengandung dari Mamaway, boleh klik di link bawah:

Website: Mamaway

Instagram: Mamawaymy

Facebook: Mamaway

Anda juga boleh lihat di website Motherhood untuk dapatkan barangan Mamaway DI SINI. 



11:28

Ibu Mengandung Pasti Suka 5 Barangan Ini Sempena LAZADA 11.11 Shopping Festival

by , in

Mengandung kali ni memang lain macam sikit sebabnya Lisa suka sangat shopping online dan anatara e-commerce yang menjadi pilihan hati Lisa untuk shopping online adalah Lazada. Sudah hampir 4 tahun Lisa setia shopping di Lazada cuma mengandung kali ni, perangai suka shopping online tu jadi dua kali ganda dari biasa. Husband pun pelik tengok Lisa suka shopping online. Kalau tak sebelum ni, Lisa lebih prefer beli barangan seperti pakaian secara offline. 

Dengar cerita, Lazada bakal mengadakan Lazada 11.11 Shopping Festival pada 11 November 2018, hanya sehari sahaja jualan terbesar ini. Lisa yang suka shopping online ni, mestilah teruja sekali bila dengar Lazada 11.11 Shopping Festival ni. Tak sabar nak beli belah barangan ibu mengandung serta persediaan barangan bayi secara online di Lazada. 

Pada 11 November ni, ada 4 perkara yang ditawarkan oleh Lazada iaitu 
  • Harga serendah RM1,
  • Diskaun sehingga 90%, 
  • Baucar tunai berjumlah Rm11,000
  • SLASH IT and SHAKE IT. 



Ni Lisa tengah list kan barangan yang bakal Lisa rancang nak beli di Lazada pada 11 November ini bersempena 11.11 Shopping Festival.

Antaranya adalah barangan mengandung iaitu

Seluar Mengandung atau Maternity Pants

Lisa pasti ibu mengandung di luar sana juga ada yang seperti Lisa iaitu mencari seluar mengandung yang selesa dipakai dan cantik bergaya. Fashion berseluar seperti ini dan dipakai dengan blouse labuh, pasti bakal ibu akan nampak lebih bergaya dan kemas. Bila melalui fasa mengandung, keselesaan itu lebih penting bagi Lisa tambahan pula di bahgian perut yang semakin membesar. Jika ibu yang sedang mengandung, anda boleh lihat banyak sangat pilihan seluar mengandung yang cantik dan bergaya bersempena Lazada 11.11 Shopping Festival. 

Kasut Skechers Untuk Ibu Mengandung

Klik di gambar untuk maklumat lanjut mengenai kasut ini

Sebenarnya, Lisa memang pengguna setia jenama kasut skechers ni sebabnya ia sangat selesa dipakai dan kaki tidak mudah melecet berbanding kasut lain yang Lisa pernah pakai. Kulit Lisa sebenarnya memang agak sensitif kalau pakai kasut yang tidak sesuai dengan kulit kaki. Ia akan mudah melecet dan berdarah. Tapi sejak menggunakan kasut jenama skechers ni, kaki Lisa tiada masalah melecet dan sangat selesa untuk berjalan dan berjogging. Waktu mengandung ni, lagi lah Lisa rasa sangat seronok pakai kasut jenama Skechers ini. Dan Lisa memang sarankan kepada ibu mengandung di luar sana untuk memiliki kasut skechers ni tambahan pula harga yang ditawarkan oleh Lazada sempena 11.11 Shopping Festival ini sangat berbaloi.

Bagi barangan persediaan bayi Lisa list kan beberapa barang iaitu

Nappy Diaper Bag Travel Backpack( Beg Simpanan barangan bayi)

Klik di gambar untuk maklumat lanjut mengenai backpack ini


Disebabkan Lisa dan suami jenis suka travel sama ada di dalam atau di luar negara, maka bagi Lisa nappy diaper bag travel backpack ini sangat penting untuk menyimpan barangan bayi nanti, tambahan pula ia sangat berguna ketika kami naik kapal terbang nanti. Kami pernah ada pengalaman ketika bawa anak sulung kami travel ketika dia masih kecil dan kami lupa untuk bawa barangan keperluannya masuk dalam kapal terbang. Dan dia mengamuk sebab pampers sudah penuh tetapi tidak dapat ditukar. Masa itu, mujurlah kami bernasib baik bila ada sepasang pelancong Inggeris beri pampers kepada anak kami. Ia merupakan satu pengajaran buat Lisa dan suami. 

Travel Set Stroller  Baby
Klik di gambar untuk maklumat lanjut mengenai stroller di atas

Ada setengah ibu lebih prefer memilih baby carrier untuk bawa baby ke mana-mana tetapi bagi Lisa sendiri, Lisa lebih suka bawa anak dalam stroller kerana mudah untuk kami bergerak dan baby akan sangat lena tidur dalam keadaan baring. Ramai rakan Lisa recommend untuk menggunakan jenama sweet cherry travel set stroller baby ini kerana mereka kata ia lebih ringan dan mudah dibawa. Tambahan pula, carseat juga disediakan. Untuk dapatkan harga yang berbaloi, maka Lisa pilih membelinya pada Lazada 11.11 Shopping Festival ini, sebagai persediaan awal untuk menyambut bayi.

Botol Susu
Klik di gambar untuk maklumat lanjut mengani botol susu di atas

Untuk botol susu pula, Lisa lebih suka menggunakan botol susu Avent ini dan bila lihat harga yang bakal ditawarkan pada 11.11 Shopping Festival ni, Lisa yakin harganya sangat berbaloi berbanding membuat pembelian di kedai atau di mall. Anak sulung Lisa juga menggunakan botol susu Avent ini kerana ia tahan lama dan didatangkan putingnya yang mesra ibu. 

Oleh itu, Lisa yakin ibu mengandung di luar sana pasti suka 5 barangan di atas yang telah Lisa list kan bagi persediaan menerima bayi dan semasa mengandung ini bersempena LAZADA 11.11 Shopping Festival. Jangan lupa rebut peluang keemasan ini. Selain barangan di atas, terdapat barangan keperluan bayi serendah RM1 yang boleh ibu mengandung miliki. 

Diharapkan, dengan perkongsian di atas dapat memberi manfaat kepada ibu mengandung sekalian. Selamat berjaya menempuhi fasa mengandung ini. Wish me luck too!!!