12:57

Sambut Hari Jadi Fareeq Di Kidzania, Kuala Lumpur

by , in
Semalam iaitu 27 November 2018, hari Selasa merupakan hari jadi anak Lisa yang pertama iaitu Ameer Fareeq. Bangun pagi, Lisa terus ucapkan selamat hari jadi kepada Fareeq dan dia sangat excited bila tahu pada hari itu adalah hari jadinya. Lisa buka phone dan beri dia tengok videonya semasa dia kecil, dari bayi sehinggalah kini. Saja Lisa nak ingatkan dia bagaimana dia lahir ke dunia dan memori yang telah kami cipta dari dia kecil lagi supaya ia tersemat dalam fikiran dan hatinya. Dua hari sebelum itu, suami Lisa ada cadangkan supaya sambut hari jadi Fareeq di Kidzania memandangkan Fareeq sudah mencecah 4 tahun dan ia sangat sesuai dengan aktivit di sana.



Kebetulan Lisa lihat website 11street sedang mengadakan promosi tiket Kidzania sempena bulan November 2018. Kami tidak melepaskan peluang untuk membeli tiket tersebut. Di sini Lisa nak kongsikan beberapa tips membawa anak ke Kidzania berbdasarkan pengalaman Lisa sendiri iaitu pertama kali datang ke sini.

Tips Bawa Anak ke Kidzania:


1. Beli tiket murah sama ada di 11street dan myfave. Semasa kami membeli tiket Kidzania, kami lihat 11street lebih menawarkan harga lebih rendah berbanding website yang lain dan kebetulan masa itu myfave tiada buat promosi tiket Kidzania Kuala Lumpur, yang ada hanyalah Kidzania Singapore sahaja. Anda boleh klik di sini untuk pembelian tiket kidzania di 11street. 

2. Kidzania sebenarnya sesuai untuk anak berumur 5 tahun ke atas sehingga 12 tahun, sebabnya bila lisa bawa fareeq yang berumur 4 tahun, hanya beberapa aktiviti sahaja yang boleh dilakukan kerana tahap kemampuannya pada usia tersebut masih terbatas. Kidzania mempunyai sistem earn and pay money. Jika anak bekerja maka mereka akan dapat duit dan jika mereka mahu lakukan aktiviti maka mereka perlu bayar duit. Sebelum masuk ke Kidzania, anak akan dibekalkan beberapa keping duit kertas untuk mereka berbelanja melakukan aktiviti di sana. Fareeq melakukan aktiviti yang hanya sesuai sahaja pada usia tersebut. Tapi dia sangat gembira sebab kami dedahkannya perkara baru dalam hidup dia.

3. Datang awal pada pukul 10.00 pagi kerana masa itu anak masih bertenaga dan mereka masih segar. Tambahan pula, apabila datang awal, banyak aktiviti yang boleh dilakukan berbanding jika anda datang pada waktu tengahari atau pun petang. Masa operasi Kidzania adalah, pada hari biasa dari 10.00 pagi sehingga 5 petang dan jika hujung minggu dan cuti sekolah adalah 10.00pagi sehingga 7 petang.

4. Ibu bapa yang bawa anak kecil bawah 5 tahun, dinasihatkan anda juga perlu bertenaga kerana aktiviti di sana memerlukan anda untuk berjalan ke sana sini. Memandangkan Lisa tengah mengandung, memang agak sedikit mengah ke sana sini bila temankan fareeq, nasib baiklah ada mak cu dan papanya yang temankan. Tetapi jika anak anda berusia 7 tahun ke atas, mereka boleh berdikari sendiri tanpa mengahrapkan bantuan ibu bapa.

5. Makanan luar tidak dibenarkan dan anda boleh beli di dalam kidzania tersebut tetapi harga agak tinggi berbanding di luar. Oleh itu, dinasihatkan supaya sebelum masuk, anda perlu makan terlebih dahulu kemudian barulah masuk ke sana.

6. Kemudahan tandas dan surau disediakan maka ibu bapa jangan risau untuk melakukan ibadah di sana.

7. Tips terakhir yang boleh lisa kongsikan adalah sentiasa memberi galakan dan kata semangat kepada anak-anak untuk menyertai aktiviti tersebut. Kerana aktiviti yang Kidzania sediakan memang agak menarik dan menyeronokkan untuk anak-anak kecil ini.

Kenapa Lisa Memilih Kidzania Sebagai Tempat Untuk Meraikan Hari Jadi Fareeq?


Sebabnya, Lisa nak dedahkan fareeq supaya untuk berdikari, tanam sifat berani mencuba perkara baru serta pandai mendengar arahan kerana di Kidzania, anak-anak ini perlu mendengar arahan untuk setiap aktiviti yang dilakukan serta mereka perlu berani mencuba. Bagi Lisa umur 4 tahun adalah umur yang sangat sesuai untuk didedahkan perkara tersebut dan bukan hanya semata-mata kelas pembelajaran sahaja. Kerana di sini mereka di asah bakat yang terpendam.

Sepanjang sehari di Kidzania, Lisa lihat Fareeq sangat suka berkawan dan suka sertai aktiviti memasak kerana dia dapat makan hasil yang dia masak. Dia sangat bangga bila tunjuk hasil tersebut kepada lisa dan suami.

Semasa pulang ke rumah, Fareeq sangat excited nak berikan makanan yang dia masak sendiri kepada atok,nenek dan ibu saudaranya.

Itulah kegembiraan yang Lisa suka lihat dari Fareeq.

Ini adalah gambar sekitar fareeq melakukan aktiviti di Kidzania.

Chef fareeq masuk dapur.


Belajar buat binokular.


Pakar sains nak buat kajian tentang air mineral yang baik untuk kesihatan.




Belajar untuk jadi promoter dan mama jadi customer dia.



Belajar untuk bekerja di stesen minyak dan bantu pelanggan isi minyak kereta.


Sebelum masuk, fareeq dapat beberapa keping duit.


Suasana sekitar di Kidzania. 


Fareeq belajar buat kuih dan bakery.



Selamat Hari Jadi Fareeq... Mama and Papa Love you so much!!! Semoga menjadi anak yang soleh dan jadi abang yang baik untuk adik-adik. 




12:29

Pengalaman Mengandung Anak Kedua Berbeza Dengan Anak Pertama

by , in
Sekarang ni, Lisa baru nak masuk third trimester untuk anak kedua. Bermaksud lagi 2 hingga 3 bulan lebih insyaALLAH Lisa bakal menimang cahaya mata kedua kami. Pelbagai perasaan yang timbul dalam hati dan fikiran ni, maklumlah Lisa pernah ada pengalaman gugur sebelum ini pada awal tahun 2018. Semoga ALLAH permudahkan segalanya. Lisa nak kongsikan pengalaman Lisa untuk anak kedua ini di mana pengalaman ini boleh dikatakan 360 darjah berbeza dengan pengalaman anak pertama kami iaitu Ameer Fareeq.



Mungkin pengalaman ini boleh dikongsi bersama dengan ibu-ibu yang sedang baca entry post lisa ni.

1. Perut Lebih Besar dari Sebelum ini.


Apa yang paling lisa perasan mengenai perubahan fizikal adalah bahagian perut. Semasa mengandungkan fareeq, perut Lisa tidaklah besar sangat berbanding saiz perut yang sekarang. Sampaikan ada yang tegur tentang perut lisa, mereka kata eh ada anak kembar ke? Tapi lisa pun memang dapat rasakannya. Pada usia kandungan pertama 6 bulan, perut lisa masih tak nampak lagi dan ada yang mengorat sebab ingat lisa masih single ketika itu. Sedangkan lisa tengah mengandung 6 bulan. Tapi kali ini, usia kandungan baru mencecah 6 bulan lebih tetapi perut dah ke depan. Bila lisa berbual dengan nurse, beliau kata itu adalah normal kerana untuk anak pertama perut kita masih kemas lagi tetapi bila masuk anak kedua dan ketiga perut kita sudah ada rongga sebelumnya. Sebab itulah, ada ibu-ibu yang kata perut mereka untuk anak kedua dan seterusnya adalah lebih besar dari sebelumnya.

2. Pergerakan Bayi Dalam Perut Terasa Lebih Awal 


Waktu Lisa mengandungkan fareeq, lisa dapat rasakan pergerakan bayi adalah pada usia 7 bulan ke atas tetapi pada kali ini seawal 5 bulan lebih Lisa dah rasa pergerakan bayi. Bila lisa ceritakan perkara ini kepada kawan-kawan dan saudara mara mereka kata mungkin waktu anak pertama lisa agak sibuk berbanding anak kedua ini. Mungkin betul juga. Tetapi bila lisa tanya kepada doktor dan nurse,mereka kata anak kedua memang akan rasa pergerakan bayi dalam perut lebih awal dari anak pertama.

Artikel berkaitan: Pengalaman Menggunakan Support Belt ketika Mengandung 

3. Mual Yang Sangat Teruk


Bila ada kawan lisa ceritakan tentang pengalaman mereka mengandung dan mereka morning sickness yang sangat teruk, lisa rasa mereka seperti mereka-reka cerita sebabnya waktu mengandungkan fareeq lisa tidak ada langsung morning sickness apatah lagi nak rasa pening dan muntah,memang jauh sekali. Tapi bila anak kedua ini, barulah lisa percaya memang wujudnya morning sickness. Bulan pertama bila lisa tahu, lisa mengandung masa itu lisa muntah dan pening yang sangat teruk. Makan muntah,makan muntah. Kemudian, pening yang sampaikan tak boleh langsung nak bangun sebab takut jatuh atas lantai. Keadaan ini lisa lalui lebih kurang 3 hingga 4 bulan. Nak masuk bulan kelima barulah muntah dan pening makin berkurang. Syukur sangat.

4. Sakit Belakang Terasa Lebih Awal


Semasa mengandungkan fareeq, usia kandungan mencecah 8 bulan baru Lisa rasa sakit belakang apabila duduk terlalu lama atau berjalan terlalu lama tapi ia sangat berbeza pada kandungan yang kedua ini iaitu lisa rasa sakit belakang lebih awal iaitu seawal 5 bulan lebih. Sakit belakang di bahagian pinggang. Cuma bezanya, bila lisa jalan lama, sakit belakang tidak dirasakan sangat tetapi apabila duduk dan baring terlalu lama, ia amat sakit.

5. Kedudukan Bayi Dirasakan Sedikit ke Bawah


Ada yang tegur lisa bila lihat di bahagian perut, mereka kata kedudukan perut lisa sedikit ke bawah berbanding sebelum ini. Bila lisa baca beberapa artikel, memang mereka kata kedudukan bayi yang kedua dan seterusnya akan sedikit ke bawah berbanding anak pertama kerana otot abdomen tidak lagi tegang dan ia tidak dapat menampung bayi sebagaimana anak pertama.

6. Mengidam Yang Sangat banyak


Entahlah kali ni, lisa rasakan nafsu mengidam untuk anak kedua lebih besar dari anak pertama. Ada yang kata mungkin sebelum ini lisa tinggal di luar negara jadinya banyak makanan Malaysia yang lisa tidak dapat makan. Masa inilah, lisa nak makan banyak. Mungkin betul dan mungkin juga tidak. Sebabnya, di Qatar lisa masih masak apa yang lisa teringin atau pergi ke kedai indonesia yang ada masak masakan ala-ala melayu Malaysia. Ada juga yang kata mungkin pembawaan bayi.

7. Perubahan penampilan.


Pada awal trimester, lisa langsung tak suka nak pakai make up apatah lagi nak pakai baju yang cantik. Lisa capai baju blouse dan seluar yang simple sahaja, dalam fikiran asalkan tutup aurat. Tiba-tiba husband Lisa tegur, selalunya lisa suka pakai baju yang lebih kemas dan sediit bergaya serta make up sikit sebelum keluar tetapi kali ni sangat berbeza. Lisa pun pelik sebenarnya. Tapi bila masuk third trimester tiba-tiba ia bertukar 360 darjah apabila lisa rasa teringin nak bergaya dan suka shopping online. Di mana ada sale baju ibu mengandung di situ lisa akan beli.

Macam-macam ragam bila kita mengandung ni. Ada yang kita tidak pernah terlintas dalam fikiran akan lakukannya tetapi semasa mengandung kita lakukannya. Walau apa pun perubahan yang dirasakan ketika mengandung, jangan dilupakan untuk berdoa kepada ALLAH semoga segala urusan bersalin kita nanti dipermudahkan dan semoga ibu dan baby sihat walafiat fizikal dan mental.

Terima kasih kepada ibu-ibu yang membaca pengalaman lisa mengandungkan anak kedua ini. Jangan lupa kongsikan juga pengalaman ibu-ibu ketika bersalin anak kedua dan seterusnya, mungkin ia boleh dijadikan garis panduan kepada ibu-ibu baru yang ingin dapatkan motivasi dan inspirasi. InsyaALLAH.

Nasihat Lisa sebagai seorang ibu dan sedang melalui fasa perubahan untuk anak kedua ini, semoga ibu-ibu sekalian bersabar dan redha dengan setiap perkara yang diuji oleh ALLAH kerana ujian itu tanda DIA sayang kepada kita. Kerana itu jugalah syurga terletak di bawah tapak kaki ibu.




16:11

Unboxing Sempena Lazada Shopping Festival 11.11

by , in
Anda alami tak apa yang Lisa alami ketika 11.11 sempena Lazada Shopping Festival di mana aplikasi Lazada mengalami sedikit gangguan disebabkan ramai yang rebut peluang untuk mendapatkan harga yang menarik ketika sale tersebut. Boleh dikatakan beberapa kali percubaan untuk Lisa dan suami buat belian di aplikasi Lazada sampai bejaya iaitu sehingga dapat membuat bayaran akhir bagi barangan yang telah kami pilih.

Apa yang Lisa suka ketika Lazada Shopping Festival 11.11 iaitu pada 11 November 2018, Lisa dapati banyak harga turun menjunam dan banyak sangat voucher yang ditawarkan oleh Lazada kepada pelanggannya. Lisa tidak ketinggalan untuk merbeut peluang keemasan ini. Bila lihat di media sosial, rupanya ramai kawan Lisa juga merebut peluang keemasan ini dan ramai juga mengatakan harga yang mereka dapat ketika Shopping Festival 11.11 adalah sangat berbaloi berbanding sebelum ini. Ada yang membeli perlatan elektrik seperti Air fryer, blender, periuk nasi dan tidak kurang juga membeli barang elektronik seperti laptop, handphone dan sebagainya.

Di sini, suka Lisa kongsikan kepada anda apa barangan yang Lisa dan suami sempat grab ketika Lazada Shopping Festival 11.11. Supaya, selepas ini bila Lzada buat sale lagi anda juga boleh rebut peluang keemasan ini. Dan dapatkan harga yang sangat berbaloi di mana anda tidka mudah dapat harga di luar sana, hanya di Lazada.

Lap Top Jenama Asus



Disebabkan, lap top suami ada masalah maka kami bercadang untuk beli laptop baru dan kebetulan bila kami survey pada Lazada Shopping Festival 11.11, lap top seperti di atas menawarkan harga pengurangan sehingga Rm500-600, maka kami tidak melepaskan peluang ini. Kebetulan, pada shopping festival tersebut unit Asus ini hanya tinggal 1 sahaja dan kami sedaya upaya untuk membelinya pada malam 11 November tersebut. Dan alhamdulillah, lap top tersebut selamat sampai di rumah selepas beberapa hari pembelian ban bayaran dibuat. 

Selamat sampai dah. Alhamdulillah.


Buaian Untuk Anak Saudara



Ada juga rakan Lisa mengatakan tidak berbaloilah beli pada Lazada Shopping Festival 11.11 tapi bagi pendapat Lisa secara persendirian, Lisa rasa sangat berbaloi membuat belian untuk barangan yang memang kita rasa perlu dan harganya juga sangat berbaloi jika dibandingkan harga di luar. Antara yang Lisa rasakan sangat berbaloi apabila kami dapat beli buaian untuk anak saudara Lisa. Sebabnya, kami perlukan buaian seperti di atas 2 unit dan kami sudah survey di beberapa tempat kebanyakannya menawarkan harga Rm100 lebih untuk buaian seperti di atas. Tetapi pada Lazada Shopping Festival 11.11, kami boleh dapat harga pada Rm80 lebih termasuk postage dan jimat sehingga Rm40-80. 


Tadaaa... Dah sampai dah minggu lepas. Kondisinya pun baik dan bungkusannya pun dalam kedaan baik.


Pampers



Pampers merupakan salah satu keperluan untuk anak. Bagi Lisa, jika nak beli sekali banyak dengan harga yang berbaloi tidak salah pun sebab ia memang barang yang anak kita guna sehingga mereka bebas pampers. Sebab itulah, Lisa dan suami memang akan beli pampers untuk buat stok 3 hingga 4 bulan supaya ia lebih jimat berbanding kita beli setiap bulan pada harga biasa bukannya harga diskaun. Jadilah ibu bapa yang bijak berbelanja untuk keperluan anak. Selagi kita boleh jimat, kita cuba untuk berjimat. 

Sebenarnya ada beberapa lagi barang yang kami sekeluarga beli pada Lazada Shopping Festival 11.11 kerana kami rasa banyak penjimatan yang kami dapat serta barangan yang ditawarkan juga sangat menarik.

Semoga perkongsian Lisa pada entry post kali ini dapat membantu anda untuk menjadi pengguna bijak pada masa akan datang. Boleh klik di sini untuk melihat pelbagai tawaran di Lazada. 






14:47

Pengalaman Menggunakan Maternity Belt Dari Mamaway

by , in
Sebenarnya, Lisa pernah mengalami keguguran semasa anak kedua pada awal tahun 2018. Masa itu, Lisa dan suami serta anak sulung kami pergi travel ke Dubai untuk menyambut hari ulang tahun perkahwinan kami yang ke empat. Dua hari sebelum kami fly ke Dubai, Lisa baru tahu yang Lisa sedang mengandung dan kandungan masa tu berusia 7 minggu. Semasa naik flight dan sepanjang Lisa travel di Dubai, memang banyak kali berlaku hentakan dan Lisa juga tak pakai apa-apa maternity belt ketika itu, sebab tidak terfikir perkara buruk akan berlaku apabila kita tiada support di perut dan pada masa yang sama kedaan badan sangat penat.


Bila sampai di hotel, banyak sangat darah keluar dan balik sahaja dari Dubai baru Lisa pergi ke hospital untuk cek kandungan. Allah lebih sayang anak kedua kami. Lisa alami keguguran ketika bayi dalam kandungan berusia 7 minggu lebih. Itu memang menjadi pengajaran buat lisa dan suami supaya lebih berhati-hati ketika travel tambahan pula apabila sedang mengandung.


Sebab itulah, untuk kandungan anak ketiga kami ini, Lisa lebih jadi berhati-hati dan sebagai salah satu usaha untuk menyelamatkan kandungan Lisa dapatkan Maternity Belt dari Mamaway. Tambahan pula, waktu mengandung ni Lisa memang kena banyak travel ke sana sini, sama ada naik flight mahupun naik kereta. Maklumlah ada setengah jalan raya tidak rata dan ia juga boleh berlaku hentakan dalam perut kita.

Bila Lisa mula pakai maternity belt dari Mamaway ini, Lisa rasa seronok sangat sebab terasa perut kita dapat support dan rasa lebih kemas apabila materialnya pun bagus. Lisa mula pakai ketika usia kandungan ni pada 17 minggu, masa itu perut masih tidak besar tapi lisa tetap pakai juga sebagai langkah keselamatan ketika naik flight dan kereta.



Setiap kali sebelum lisa drive kereta, lisa akan pastikan memakai maternity belt ini.

Apa yang membuatkan lisa suka dengan maternity belt dari mamaway ini, sebab ia mudah dipakai dan dibawa ke mana-mana sahaja. Dan ia dapat mengurangkan sakit pinggang di bahagian belakang. Mengandung kali ini, Lisa rasa sangat sakit pinggang di bahagian belakang sebab itulah Lisa memakai maternity belt ini bagi mengurangkan rasa sakit tersebut.

Jangan risau kalau anda rasa perut anda semakin membesar dengan jayanya, maternity belt ini still boleh support perut anda dan ia ada dua saiz yang boleh anda pilih mengikut ukur lilit perut dan badan anda.

Selain itu, ia juga dibuat daripada Papolis untuk hydrate kulit perut ibu mengandung yang sensitif serta mengurangkan stretch skin. Material untuk maternity belt ini sangat lembut dan sesuai dipakai terus di kulit. Tidak perlu pakai di luar baju atau seluar dalam.



Untuk pengetahuan ibu-ibu, maternity belt dari Mamaway ini telah mendapat Medical Grade Prescription product dan diiktiraf dari TGA Australia Certified (Health Safety Regulation). Bermaksud pihak medical pun bersetuju dan menyokong penggunaan meternity belt ini untuk ibu mengandung.



Untuk maklumat lanjut, anda boleh klik di link bawah ini:

Website: Mamaway

Instagram: Mamaway

Facebook: Mamaway

Lisa ada hadiah untuk pembaca setia blog Lisa iaitu Lisa nak bagi diskaun Rm25 kepada anda untuk pembelian di website Mamaway.

Syaratnya mudah sahaja:
1. Klik di link ini Mamaway
2. Minimum order Rm135 untuk menggunakan kod MAMAWAY-LISA25
3. Khas untuk new member Mamaway Website Malaysia.
4. Kod ini valid sehingga 20 Jan 2019 sahaja.

Anda juga boleh membuat pembelian di Motherhood dan pelbagai barangan dari Mamaway terdapat DI SINI


11:02

Bra Sesuai Untuk Ibu Mengandung dan Menyusukan Bayi

by , in
Ramai yang mengambil ringan mengenai pemakaian bra ketika mengandung. Jika ibu-ibu perasan, saiz breast kita akan sedikit berubah ketika mengandung jika dibandingkan dengan sebelumnya. Saiz breast akan sedikit besar dan ia juga bergantung kepada kenaikan berat badan oleh si ibu. Ada yang naik mendadak dan ada juga yang naik sedikit sahaja. Mengikut pengalaman Lisa sendiri, memang lisa perasan saiz breast akan sedikit berubah maka sebagai seorang ibu kita perlu mengambil berat mengenai pemakaian bra yang sesuai ketika mengandung dan seterusnya menyusukan bayi.

Antara perkara yang perlu dititik beratkan dalam pemakaian bra yang sesuai ketika mengandung adalah jenis material bra, ukur lilit bra dan yang paling penting adalah keselesaan si ibu ketika memakai bra tersebut.



Antara beberapa brand yang lisa dah pernah cuba ketika mengandungkan anak pertama dan kedua ini, Lisa rasa bra mengandung yang sesuai dan yang selesa adalah brand dari Mamaway. 6 sebab ini kenapa Lisa sukakan brand Mamaway ini dan Lisa yakin ia juga sangat sesuai untuk ibu mengandung yang lain juga.

Seamless High stretch Weave

Bila kita mengandung ni, mesti saiz ukur lilit kita akan berubah, iaitu lebih besar dari sebelumnya. Disebabkan bra mamaway ini, boleh mengikut bentuk ukur lilit kita maka ia sangat selesa dipakai. Jika dibandingkan bra yang bukan seamless high stretch, ukur lilit badan kita akan jadi sakit dan berbekas. Ia juga boleh stretch sehingga 2-3 saiz cup. Maka jangan risau kalau saiz cup anda berubah, anda tidak perlu beli bra yang baru. Sebab itulah, ia sesuai dipakai ketika mengandung, menyusukan anak serta ketika waktu biasa.


Padding stay in the place

Ada sesetengah bra mengandung, padding selalu bergerak-gerak dan tidak terletak dengan kemasnya di dalam sarung bra. Dengan design yang sesuai, bra mamaway ini elok sahaja terletak dalam sarung dan selesa untuk dipakai. Setiap saiz bra mempunyai padding saiz yang juga berbeza membuatkan harga bra mamaway lebih berbaloi. Gambar padding seperti di bawah.



Nampak lebih kemas di bahagian tepi

Dengan design bahagian tepinya sedikit tinggi, membuatkan si pemakai lebih nampak kemas dan cantik kedudukan breast.

Durable Feeding Clips

Seperti lisa katakan di atas, bra mengandung dari mamaway ini sesuai dipakai ketika mengandung dan menyusukan anak kerana ia mempunyai feeding clips yang terletak di bahagian atas. Apabila si ibu ingin menyusukan anak, si ibu boleh buka clips di atas dan boleh terus menyusukan bayi. Ada sesetengah bra mengandung, hanya sesuai dipakai ketika mengandung sahaja tetapi bra mengandung mamaway ini boleh dipakai ketika menyusu juga,maka lebih jimat.



Stabalize and Shape

Dibahagian belakang bra mengandung dan menyusu ini, terdapat 4 rows of hook and eye supaya di belakang si pemakai nampak lebih kemas dan stabil berbanding hanya ada 2 atau 3 hook sahaja. Sejujurnya, lisa memang suka 4 rows of hook and eye, supaya ia lebih selesa dipakai di bahagian belakang.



Anugerah Bra Mengandung Paling Popular di Australia

Paling membuatkan lisa teruja dengan bra mamaway ini kerana ia mendapat anugerah bra mengandung paling popular di Australia. Bermaksud ia sangat bagus untuk ibu mengandung sehinggakan dianugerah sebagai bra mengandung paling popular di Australia. Mungkin selepas ini, ia dapat anugerah pula di Malaysia.




Untuk maklumat lanjut mengenai bra mengandung dari Mamaway, boleh klik di link bawah:

Website: Mamaway

Instagram: Mamawaymy

Facebook: Mamaway

Lisa ada hadiah untuk pembaca setia blog Lisa iaitu Lisa nak bagi diskaun Rm25 kepada anda untuk pembelian di website Mamaway.

Syaratnya mudah sahaja:
1. Klik di link ini Mamaway
2. Minimum order Rm135 untuk menggunakan kod MAMAWAY-LISA25
3. Khas untuk new member Mamaway Website Malaysia.
4. Kod ini valid sehingga 20 Jan 2019 sahaja.

Anda juga boleh lihat di website Motherhood untuk dapatkan barangan Mamaway DI SINI. 



11:28

Ibu Mengandung Pasti Suka 5 Barangan Ini Sempena LAZADA 11.11 Shopping Festival

by , in

Mengandung kali ni memang lain macam sikit sebabnya Lisa suka sangat shopping online dan anatara e-commerce yang menjadi pilihan hati Lisa untuk shopping online adalah Lazada. Sudah hampir 4 tahun Lisa setia shopping di Lazada cuma mengandung kali ni, perangai suka shopping online tu jadi dua kali ganda dari biasa. Husband pun pelik tengok Lisa suka shopping online. Kalau tak sebelum ni, Lisa lebih prefer beli barangan seperti pakaian secara offline. 

Dengar cerita, Lazada bakal mengadakan Lazada 11.11 Shopping Festival pada 11 November 2018, hanya sehari sahaja jualan terbesar ini. Lisa yang suka shopping online ni, mestilah teruja sekali bila dengar Lazada 11.11 Shopping Festival ni. Tak sabar nak beli belah barangan ibu mengandung serta persediaan barangan bayi secara online di Lazada. 

Pada 11 November ni, ada 4 perkara yang ditawarkan oleh Lazada iaitu 
  • Harga serendah RM1,
  • Diskaun sehingga 90%, 
  • Baucar tunai berjumlah Rm11,000
  • SLASH IT and SHAKE IT. 



Ni Lisa tengah list kan barangan yang bakal Lisa rancang nak beli di Lazada pada 11 November ini bersempena 11.11 Shopping Festival.

Antaranya adalah barangan mengandung iaitu

Seluar Mengandung atau Maternity Pants

Lisa pasti ibu mengandung di luar sana juga ada yang seperti Lisa iaitu mencari seluar mengandung yang selesa dipakai dan cantik bergaya. Fashion berseluar seperti ini dan dipakai dengan blouse labuh, pasti bakal ibu akan nampak lebih bergaya dan kemas. Bila melalui fasa mengandung, keselesaan itu lebih penting bagi Lisa tambahan pula di bahgian perut yang semakin membesar. Jika ibu yang sedang mengandung, anda boleh lihat banyak sangat pilihan seluar mengandung yang cantik dan bergaya bersempena Lazada 11.11 Shopping Festival. 

Kasut Skechers Untuk Ibu Mengandung

Klik di gambar untuk maklumat lanjut mengenai kasut ini

Sebenarnya, Lisa memang pengguna setia jenama kasut skechers ni sebabnya ia sangat selesa dipakai dan kaki tidak mudah melecet berbanding kasut lain yang Lisa pernah pakai. Kulit Lisa sebenarnya memang agak sensitif kalau pakai kasut yang tidak sesuai dengan kulit kaki. Ia akan mudah melecet dan berdarah. Tapi sejak menggunakan kasut jenama skechers ni, kaki Lisa tiada masalah melecet dan sangat selesa untuk berjalan dan berjogging. Waktu mengandung ni, lagi lah Lisa rasa sangat seronok pakai kasut jenama Skechers ini. Dan Lisa memang sarankan kepada ibu mengandung di luar sana untuk memiliki kasut skechers ni tambahan pula harga yang ditawarkan oleh Lazada sempena 11.11 Shopping Festival ini sangat berbaloi.

Bagi barangan persediaan bayi Lisa list kan beberapa barang iaitu

Nappy Diaper Bag Travel Backpack( Beg Simpanan barangan bayi)

Klik di gambar untuk maklumat lanjut mengenai backpack ini


Disebabkan Lisa dan suami jenis suka travel sama ada di dalam atau di luar negara, maka bagi Lisa nappy diaper bag travel backpack ini sangat penting untuk menyimpan barangan bayi nanti, tambahan pula ia sangat berguna ketika kami naik kapal terbang nanti. Kami pernah ada pengalaman ketika bawa anak sulung kami travel ketika dia masih kecil dan kami lupa untuk bawa barangan keperluannya masuk dalam kapal terbang. Dan dia mengamuk sebab pampers sudah penuh tetapi tidak dapat ditukar. Masa itu, mujurlah kami bernasib baik bila ada sepasang pelancong Inggeris beri pampers kepada anak kami. Ia merupakan satu pengajaran buat Lisa dan suami. 

Travel Set Stroller  Baby
Klik di gambar untuk maklumat lanjut mengenai stroller di atas

Ada setengah ibu lebih prefer memilih baby carrier untuk bawa baby ke mana-mana tetapi bagi Lisa sendiri, Lisa lebih suka bawa anak dalam stroller kerana mudah untuk kami bergerak dan baby akan sangat lena tidur dalam keadaan baring. Ramai rakan Lisa recommend untuk menggunakan jenama sweet cherry travel set stroller baby ini kerana mereka kata ia lebih ringan dan mudah dibawa. Tambahan pula, carseat juga disediakan. Untuk dapatkan harga yang berbaloi, maka Lisa pilih membelinya pada Lazada 11.11 Shopping Festival ini, sebagai persediaan awal untuk menyambut bayi.

Botol Susu
Klik di gambar untuk maklumat lanjut mengani botol susu di atas

Untuk botol susu pula, Lisa lebih suka menggunakan botol susu Avent ini dan bila lihat harga yang bakal ditawarkan pada 11.11 Shopping Festival ni, Lisa yakin harganya sangat berbaloi berbanding membuat pembelian di kedai atau di mall. Anak sulung Lisa juga menggunakan botol susu Avent ini kerana ia tahan lama dan didatangkan putingnya yang mesra ibu. 

Oleh itu, Lisa yakin ibu mengandung di luar sana pasti suka 5 barangan di atas yang telah Lisa list kan bagi persediaan menerima bayi dan semasa mengandung ini bersempena LAZADA 11.11 Shopping Festival. Jangan lupa rebut peluang keemasan ini. Selain barangan di atas, terdapat barangan keperluan bayi serendah RM1 yang boleh ibu mengandung miliki. 

Diharapkan, dengan perkongsian di atas dapat memberi manfaat kepada ibu mengandung sekalian. Selamat berjaya menempuhi fasa mengandung ini. Wish me luck too!!!