19:34

Musim Panas di Doha, Qatar

by , in
Cerita tentang suhu, memang mula-mula Lisa rasa culture shock when i know the temperature is high which is around 46c. Rasa nak pengsan.

Sebelum fly ke Qatar, husband dah siap-siap pesan untuk get ready dengan cuaca di sini. Bila entrance door buka je untuk kami pergi menaiki teksi, terus angin panas menyambar muka. That time rasa bahang sangat-sangat. Cepat-cepat husband bawa masuk Fareeq dalam kereta sebab dia memang tak boleh kena panas macam putera lilin pulak anak aku sorang ni.



Sampai je di hotel, Waktu Fareeq keluar dari teksi terus dia menjerit

"Mama panas, mama panas"

Lisa cepat-cepat dukung dia bawa masuk lobi hotel. Ya ALLAH tuhan je yang tahu betapa panas nya bumi gersang ni. Tak dapat nak bayangkan penduduk di sini hidup macam mana. But new chapter of my diary will start here. So apa yang mereka lalui, i'll gonna thru.

Bila dah suhu tinggi, memang tidak digalakkan keluar rumah. Dan Lisa tengok dan perhatikan mereka di sini lebih senang duduk dalam rumah sahaja ketika siang tapi belah malam barulah semua keluarga akan keluar untuk menikmati udara luar.

Kiranya malam adalah quality time mereka di luar. Walaupun pada waktu malam suhu masih tinggi tapi tidaklah setinggi ketika waktu siang. Masih lagi boleh bertahan. Almost 2 weeks, Lisa n Fareeq was here fareeq nampak nya macam dah makin boleh biasakan diri dengan cuaca dan suhu di sini. Kalau di Malaysia, panas sikit pun dia dah bising, tapi kat sini even panas terik dia dah boleh bertahan.

Alhamdulillah. Macam pepatah kata alah bisa tegal biasa. Eh betul ke pepatah yang aku cakap ni. If salah sila betulkan ye...heheh

Bila suhu di luar tinggi, maka dalam rumah memang sentiasa pasang aircond je. Mungkin di sini mereka dah biasa dengan keadaan ini maka pasang aircond 24 jam pun air cond tak meletop pun. Canggih kot teknologi dorang ni.

Bulan depan dijangka suhu akan meningkat 50 darjah. Huaaaa....lagi la tak boleh keluar rumah. Kalau bulan ni, masih boleh lagi bawa Fareeq keluar main dalam 10 hingga 15 minit tapi bulan depan belum tentu lagi.



Syukurlah anda yang berada di Malaysia, suhu di Malaysia masih boleh dikira sederhana. Nak keluar rumah sesuka hati pun tak pa. Nak berjalan atau berjogging sejam dua jam pun tak pa.



Sebab itulah, kita kena sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada, syukur dengan di mana kita berada. If we keep complaining, minta dijauhkan dari menjadi kufur nikmat.

InsyaALLAH, semoga kepanasan yang ALLAH bagi pinjam di dunia ni beri sedikit gambaran neraka ALLAH tu macam mana. Semoga diri ini dapat muhasabah.

Audit diri.




17:11

Perjalanan ke Kota Doha,Qatar

by , in
Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke 6 Lisa dan Fareeq tiba di kota Doha. Tak sangka masa cepat sangat berlalu. Walaupun hari ni hari Ahad but today is working day here. Harap bersabarlah wahai hati tika di Malaysia, hari sabtu ahad paling dinantikan sebab Papa Fareeq cuti dan we have time to spend together. But here totally different. hari cuti adalah on Friday only. 6 days working day.

Entry kali ni, Lisa nak story mory dengan pembaca setia blog ini tentang my journey along the way from Malaysia to Qatar. Actually, its not easy journey like my smiling to the camera. Like macam tiada apa berlaku. Huhu....

Disebaliknya, Allah je yang tahu.



Flight from KLIA pukul 8.50 and gate start open on 7.30pm. Alhamdulillah, syukur bila keluarga mertua hantar Fareeq n Lisa ke airport dan abah Lisa akan jumpa di Klia terus. Sampai je di airport, Lisa terus cari kaunter Qatar Airways dan masa ni kaunter sudah dibuka.

Masa nak check in luggage, adik kaunter tu kata 2 beg besar ni lebih almost 10kg dan dia boleh bantu Lisa untuk check in kan tapi masalahnya, Lisa ada beg lagi satu yang beratnya dalam 10kg juga. Means that almost 20kg excess... adik kaunter surrender nak tolong untuk check in. Kalau kena bayar, every 1kg is 10 usd kalau tak silap. Adeh macam mana ni?

Tapi adik kaunter tu cuba juga untuk tolong so he suggest why not beg 10kg tu Lisa bawa thru hand carry....alamakkkk...dengan bawa Fareeq lagi then nak bawa beg besar tu lagi. Kalau 2 kg tak pe ini 10kg habaq hang... Tapi takkan nak tinggalkan pula barang dalam tu. Semuanya penting... Bukan sehari dua nak pergi tapi berbulan bulan nih. So nak tak nak, i have to bring along that bag thru hand carry.


Learn from my mistake. Timbang berat beg awal-awal dan jangan lebih-lebihkan barang dalam beg. Bawa sekadar yang perlu sahaja. Jangan macam nak bawa 1 rumah pindah je.



Sepanjang perjalanan, alhamdulillah sangat sangat sebab banyak Allah tolong. Allah hantar orang baik kepada kami. Ada saja orang yang offer nak angkat beg 10kg tu. Hehhehe... Dari steward sampailah orang yang kami tak kenal langsung offer nak tolong kami. Ada seorang budak perempuan tu baik betul bila kata nak angkat beg kami. Bila sembang rupanya budak perempuan tersebut study in Uk and now dia seorang je yang balik UK sebab nak settlekan urusan last semester. She is so kind.


Dalam flite Fareeq tak mengamuk even buat hal. Kagum juga tengok Fareeq ni. Dia diam je. Sampaikan ada steward bagi hadiah toys untuk dia. So lagi la dia happy. Cuma after 1 hour dalam flite, Fareeq cakap dia lapar, then Lisa request to serve food untuk Fareeq earlier. Alhamdulillah stewardess pun faham budak kecik cepat lapar. Hhahaha... Lepas makan apa lagi Fareeq tidur sepanjang perjalanan. Mama pun tertidur cuma tak lena sangat sebab risau kapal terbang kadang-kadang bergegar sikit. Almaklum lately ni kan banyak betul kes kapal terbang ni.



Bila tiba di Airport Doha, Qatar kami diminta untuk melalui kastam imigresen dahulu kemudian baru boleh collect luggage. Orang kata, kat imegresen selalu ada masalah tapi waktu sampai je di imigeresen entah kenapa Fareeq boleh mengamuk dan jerit  maybe sebab dia dah start penat. Sampaikan pegawai imigresen pun tak tanya pa pe dan cepat-cepat lepaskan kami. Bahgian laluan beg pun, pegawai tersebut cepat-cepat buat kerja sebab Fareeq dah meraung. Bayangkan 2 tangan ni nak tampung Fareeq dan nak angkut beg 10kg, but Allah Maha Berkuasa. Pegawai imigresen suruh Lisa settlekan beg dan dia yang jaga Fareeq.


Fareeq dan Pak arab dah jadi kawan baik dah.

Waktu tiba di Qatar, husband dah siap pesan untuk terus buka roaming supaya mudah untuk berhubung. So alahmdulillah dapat terus contact husband dan akan jumpa di gate arrival. Akhirnya, bertemu kembali ayeeq dan papa setelah beberapa bulan tak jumpa.





Maka bermulalah kehidupan Mama, Papa dan Fareeq di Kota Doha. Bumi tanah gersang tapi kaya dengan minyak dan dipenuhi dengan lautan manusia yang bergelar jutawan. Bismillahhirrahmanirrahim...... May ALLAH ease our journey to jannah.