16:46

Kenapa Protin Sangat Penting dalam Program Turun Berat Badan?

by , in
Maksud Sumber Protin?

Sumber protin bermaksud terdiri daripada asid amino dan molekul protin mengandungi karbon,hidrogen, oksigen , nitrogen dan sulfur serta fosfur.

Protin berperanan penting dalam struktur pembinaan sel,organ dan tubuh badan kita. Protin diibaratkan mesin yang menjaga dan menjalankan fungsi tubuh manusia dan mahkluk hidup.

Fungsi Protin?

  1. Untuk mengatur metabolisme badan
  2. membina sel-sel badan 
  3. meningkatkan metabolisme badan
  4. membekalkan tenaga
  5. Protin juga dapat mengelakkan dari radikal bebas atau zat-zat yang asing yang mana tidak baik untuk kesihatan.
  6. Membuat antibodi dalam tubuh manusia.
  7. Membina otot dengan lebih cepat.

Berapa banyak perlukan sumber protin?

Keperluan protin berbeza-beza bagi setiap individu dan ia bergantung kepada jantina,umur, berat dan tahap fizikal individu tersebut. 


Institut Perubatan mengesyorkan orang dewasa mendapat sekurang-kurangnya 0.8 gram protein bagi setiap kilogram berat badan sehari atau anggaran 64 gram bagi orang dewasa.

Di Amerika Syarikat (AS), orang dewasa mendapat purata 15 peratus kalori daripada protein; untuk orang yang memerlukan 2,000 kalori per hari diet, yang kira-kira 75 gram protein.
Bagaimana pula dengan kadar pengambilan protein untuk orang dewasa di Malaysia? Adakah pola pemakanan harian rakyat Malaysia memenuhi keperluan protein setiap hari?

Bagi mereka yang sihat, meningkatkan pengambilan protein 20 hingga 25 peratus daripada kalori boleh mengurangkan risiko penyakit jantung jika lebih protein menggantikan karbohidrat ringkas, seperti roti putih, nasi putih, atau minuman bergula. Diet tinggi protein juga boleh memberi manfaat kepada penurunan berat badan jika bersama dengan diet rendah kalori, walaupun mangambil jangka panjang untuk membuktikan keberkesanannya.

Bagi orang-orang dalam keadaan sihat juga, mengambil 20 hingga 25 peratus kalori daripada protein tidak akan merosakkan buah pinggang. Dalam penyelidikan oleh  National Academy of Sciences melaporkan bahawa diet tinggi protein bahaya untuk individu yang mempunyai penyakit buah pinggang. Selepas kajian yang teliti, mereka menyarankan hanya 10 peratus kepada 35 peratus daripada kalori harian datang daripada protein. Oleh itu merujuk doktor atau pakar diet berdaftar perlu bagi menentukan keperluan protein individu.

Sumber Protin?

  1. Ayam
  2. Ikan
  3. Telur
  4. Bijian dan kekacang
  5. Tauhu
  6. Tempe
  7. 7. Soya
Banyakkan ambil makanan sumber protin tumbuhan berbanding sumber protin haiwan.

Apabila pengambilan protin cukup untuk badan maka anda akan rasa kenyang lebih lama dan apabila anda turun berat badan, tubuh anda tidak akan menggelebeh. Anda akan nampak fit dan firm.

Macam Lisa sendiri, saya mengambil protin herbalife sebagai salah satu sumber protin utama untuk tubuh badan saya kerana protin herbalife terdiri daripada protin tumbuhan yang bagus dan telah diproses secara selamat. 

Tambahan pula, doktor dan pakar sains telah membuat kajian mengenai sumber protin herbalife ini maka kita tidak perlu risau berkenaan sumber pengambilan protin ini. Yang penting ia halal.

Protin herbalife ini tidak mengandungi lemak tepu serta ia rendah kalori dan memberi lebih tenaga. Rasa kenyang lebih lama dan dapat meningkatkan metabolisme badan.

Disclaimer: Produk herbalife tidak mendiognis atau merawat mana-mana penyakit.

Secara logiknya, jika kita ambil protin yang baik dan sihat maka badan kita akan bertindak porsitif jua.

Itu sahaja perkongsian dari saya. Semoga ia bermnafaat untuk anda. 


16:57

5 Tempat sarapan pagi di Shah Alam Yang best dan Sedap

by , in
Tahun 2017 adalah tahun ke tujuh Lisa bermastautin di Shah Alam. Dari zaman universiti, zaman anak dara sehinggalah sekarang dah jadi mak dara , Lisa tinggal di Shah Alam. Alhamdulillah selepas kahwin, suami decide untuk cari rumah di area Shah Alam sebab nya kami dah mula jatuh cinta dengan kemudahan dan environment di sini. Ramai orang Melayu. Bak kata kawan aku, nak cari orang Melayu yang kaya ada dua tempat di Shah Alam dan di Bangi.

Selama 7 tahun tinggal di Shah Alam, pelbagai makanan dan restoran yang telah Lisa dan suami cuba. Almaklum kami sangat suka makan. Sebab itulah Lisa perlu makan Herbalife. Jika tidak kasihan pada badan sebab tiada nutrisi dan vitamin.

Entry kali ni bukan nak cerita pasal Lisa buat Herbalife di Shah Alam sebagai coach tetapi nak cerita 6 tempat sarapan pagi yang best dan sedap mengikut citarasa kami suami isteri. Tapi jika anda pergi ke tempat tersebut dan anda rasa tak berapa nak sedap jangan marah ye... sebab ini tekak kami...hehehe

6 TEMPAT SARAPAN PAGI BEST DAN SEDAP DI SHAH ALAM


1. Restoran Soto Shah Alam, Seksyen 8



Sebenarnya suami Lisa suka datang sini bukan sebab sedap makanannya tetapi banyak pilihan. Kuih muih ada lebih dari 15 jenis, masakan sarapan lebih 10 jenis antaranya laksa, mee kari, nasi lemak, nasi goreng, nasi kerabu, mee goreng, dan mempunyai pelbagai jenis masakan lauk untuk pagi. Jika anda datang ke sini memang rambang mata nak pilih makanan yang mana satu. Dari segi kesedapan Lisa boleh rate kan dalam 3 hingga 4 star. Setiap kali datang sini mesti akan terserempak dengan retis atau pemain bola sepak selangor. Layannnnnn je...heheh...

2. Lontong Klang, Seksyen 7, belakang UNISEL.



Di sini keistimewanya adalah makanan lontongnya yang sangat sedap. Boleh bagi 5 star. Baru-baru ni tengok tv3 rancangan makanan pilihan artis Malaysia. Tak sangka pula Fattah amin pun suka lontong klang. Kalau korang rasa sekali mesti nak tambah untuk mangkuk kedua. Seriously sedap. Last year kelab nutrisi Lisa atas lontong klang je. Kira owner lontong klang kamcing juga la dengan kami. Tapi tak dapat diskaun pun...hahaha

3. Restoran Gembira, Seksyen 2



Siapa datang sini perlu ada perasaan gembira almaklum nama pun restoran gembira. Hehehe...gurau je... Ini pun salah satu tempat kami suka datang sarapan pagi. Kalau datang sini mesti husband Lisa akan pilih vadey dan kuih cakoi. Dia kata sedap.

4. Stall Nasi Lemak, Sri Muda

Restoran ni sebenarnya tempat tunggu bas tapi dorang dah ubah suai sikit jadi restoran tepi jalan dan berhadapan dengan kuil Sri Muda. Ia terletak di tepi jalan menghala ke Bukit Kemuning. Nasi lemak dan ayam goreng memang terbaik dari ladang. Sedap juga. Pilihan kuih muih pun banyak.

5. Ehsan Vista Alam


Di sini keistimewaannya adalah naan chese. Terbaik dari ladang. Sebenarnya restoran ni macam kedai mamak tapi Lisa rasa macam Pakistan. Entah tak sure pula sebab tak sempat nak temu ramah mereka ni. Datang untuk makan je. Tapi seriously, naan  cheese dia memang sedap. Cumanya kadang-kadang naan cheese tak da waktu pagi, tengahari baru ada.

Bagi anda yang bukan penduduk shah alam tetapi anda mahu berkunjung ke shah alam dan merancang untuk booking tempat tinggal anda boleh klik di sini untuk buat tempahan hotel dan bilik pada harga yang berpatutan.

11:42

5 Sebab Mengapa Anda Perlu Sarapan Pagi?

by , in
"Mulai hari ni saya nak kurus maka saya nak skip sarapan pagi dan saya nak makan sehari sekali sahaja. Lepas tu, nak minum air je sampai malam"
Adakah anda dalam golongan ini? Iaitu skipp breakfast atau tidak mengambil sarapan pagi hanya kerana nak kurus. Anda takut nak ambil sarapan sebab takut gemuk. Mungkin ada di kalangan kita mempunyai pemikiran tersebut.
Sebenarnya, sebelum saya mulakan gaya hidup aktif dan sihat , saya mempunyai pemikiran tersebut. Di mana, saya nak kurus maka saya tak ambil sarapan pagi. Sebenarnya , sarapan pagi itulah yang sangat penting sebab pagi-pagi lagi badan kita perlukan tenaga atau dinamakan sebagai kalori untuk menjana tenaga dan memberi tubuh badan kita bekerja dengan lebih baik. Tetapi, anda perlu berhati-hati jenis makanan apa yang anda ambil untuk sarapan pagi. Jika sarapan pagi anda adalah seperti nasi lemak, roti canai, mee goreng mahupun makanan yang tinggi karbohidrat dan lemak maka, anda akan sukar untuk kurus dan mengekalkan gaya hidup sihat.
Pada waktu pagi, sangat penting makanan yang anda berikan. Jika anda beri makanan yang salah pada badan sebab itulah, badan anda akan beri tindakan negatif contohnya anda akan rasa mengantuk pada pukul 10 atau 11 pagi, anda akan rasa cepat letih, kulit anda semakin kusam dan berminyak dan anda juga tidak bersemangat di awal pagi. Dan jika anda tidak bersarapan pagi atau mengambil sarapan pagi yang salah maka berat badan anda akan cepat naik.
Di sini, saya kongsikan mengapa anda wajib bersarapan pagi.
  1. Untuk beri badan menjana tenaga dengan lebih baik dan tidak lemah.
  2. Supaya sel-sel badan dibekalkan dengan nutrisi dan vitamin.
  3. Amalan gaya hidup sihat dan aktif
  4. Salah satu cara untuk tingkatkan metabolisme badan 
  5. Sebagai permulaan hari yang bagus.

Badan kita perlukan nutrisi dan vitamin yang baik untuk badan bukan sekadar karbohidrat dan lemak. Nutrisi dan vitamin ini lah yang akan membantu tubuh badan kita menjadi lebih sihat dan bertenaga. Sel-sel badan kita juga perlukan nutrisi dan vitamin. Diibaratkan nutrisi dan vitamin ini adalah minyak pelincir untuk mesin badan kita. Supaya badan kita bekerja dengan lebih baik dan bagus.
Jika ditanya bagaimana nak tahu nutrisi dan vitamin tu banyak macam dan makanan jenis apa yang sepatutnya diambil di waktu pagi sebagai sarapan?
Ia seolah-olah bersamaan 7 jenis sayur dan 7 jenis buah yang badan kita perlukan untuk sarapan pagi. Maka, anda perlu bijak memilih jenis sarapan pagi anda.
Saya sebagai seorang coach dan mempunyai pengalaman dalam bidang pengurusan berat badanlebih 6 tahun, saya sendiri mengamalkan nutrisi shake herbalife (saya adalah coach herbalife) di mana ia sudah terbukti berkesan dan selamat. Ia mudah untuk disediakan pada waktu pagi. Nutrisi herbalife ini, sudah menjadi makanan no.1 di dunia dalam makanan gantian untuk sarapan pagi dan makan malam. Maka, jika anda sangat busy dan buntu untuk pilih makanan jenis apa untuk sarapan pagi maka, saya amat sarankan anda memilih shake nutrisi herbalife sebagai makanan gantian sarapan pagi dan makan malam anda.
Tambahan pula ia rendah kalori dan tinggi nutrisi dan vitamin.
Sepanjang saya amalkan nutrisi herbalife ini, banyak tindakan positif yang berlaku ke atas badan saya antaranya, saya berjaya turun 20kg dengan cara selamat dan berkesan serta saya lebih bertenaga dan fitness level juga meningkat.
Semoga perkongsian ini, memberi manfaat kepada anda yang masih mencari-cari makanan yang baik untuk badan bagi sarapan pagi sihat.
InsyaALLAh saya akan menulis lebih lanjut mengenai sarapan pagi ini, di mana apa kaitan sarapan pagi dengan punca kita memepunyai risiko penyakit 3 serangkai iaitu kencing manis, darah tinggi serta jantung.
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai program turun berat badan yang saya sedang jalankan dan anda ingin menjadi sebahagian team kami boleh hubungi saya Coach Lisa 0129232202.