11:54

5 Cara Atasi Berat Badan Yoyo

by , in
Apakah itu berat yo-yo? Apa sinonimnya berat yoyo dengan permainan yoyo? Diibaratkan permainan yoyo adalah sekejap ia naik sekejap ia turun begitulah juga mereka yang mengalami berat adan yo-yo. Sekejap naik dan sekejap turun.
Bagaimana cara nak mengatasi berat yo-yo? Dan apakah di antara punca berlakunya berat yoyo ini?

Ada kajian mengatakan seseorang itu mengalami berat yoyo adalah kerana faktor kesalahan diet, faktor hormon, penyakit yang dialami danlain-lain lagi.

5 Cara untuk atasi berat yoyo adalah

Berhenti Kerap Menimbang Badan 
Ada dikalangan kita mengatakan berat anda adalah berat yo-yo sekejap naik dan sekejap turun. Hal ini kerana anda mungkin kerap timbang dan ada golongan yang timbang berat badan setiap hari. Adakah anda tahu bahwa timbang berat badan adalah yang terbaik seminggu sekali atau 2 minggu sekali. Jika setiap hari anda timbang berat badan maka anda memang akan kata berat badan anda adalah berat yoyo. Jika berat anda turun hari ini, anda akan mempunyai perasaan gembira maka anda akan makan banyak dan pada esok hari anda akan timbang berat badan dan jarum penimbang menunjukkan anda naik 1kg, maka anda kecewa dan anda akan kembali bersemangat untuk diet balik. Dan akhirnya ia menjadi rutin. Sebab itu anda mengatakan berat anda adalah berat badan yoyo.

Pilih Diet Yang Berkesan dan Selamat

Pilih diet yang berkesan dan selamat bukan diet yang sangat ekstrim untuk turunkan berat badan. Jika anda pilih diet yang ekstrim maka ia bermaksud otot anda yang mengecut bukannya lemak anda yang keluar dari badan. Jika anda berhenti diet ekstrim tersebut maka anda akan lebih berganda naik berat dari sebelumnya. Jika ia berterusan berlaku maka berat badan yoyo juga akan berlaku.

Buat Senaman Secara Konsisten

Ada di antara kita tidak melakukan senaman untuk turunkan berat badan dan hanya bergantung 100% kepada penjagaan makanan dan produk kurus. Maka anda perlu elakkannya. Teruskan senaman secara konsisten walaupun 2 atau3 kali seminggu. Sekali sesi anda boleh buat setengah jam atau 1 jam yang penting konsisten. Maka berat badan yoyo tidak akan terjadi.

Sentiasa bersemangat

Mereka yang mempunyai masalah berat badan yoyo ini adalah kerana semangat mereka mudah luntur. Minggu pertama sangat bersemangat dan minggu kedua apabila didatangkan dengan dugaan maka semangat mula goyah. Maka anda perlu sentiasa bersemangat dan antara cara untuk mengekalkan semangat anda, perlu anda matlamat contohnya anda tampal target anda iaitu TURUN 10KG PADA BULAN JANUARI 2017. Tampal goal ini ditempat yang anda sentiasa lihat.

Ada Kawan dan Ada Coach

Jika kita buat diet sendiri dan mengalami berat badan yoyo maka kita akan mudah berputus asa dan akhirnya anda akan selesa dengan berat anda yang semakin hari semakin naik. Tetapi jika anda mempunyai kawan serta coach yang membantu anda untuk memberi panduan cara turun berat badan yang betul dan berkesan maka anda akan lebih fokus untuk turun berat badan.
 Jika anda tidak mahu berat badan anda menjadi berat badan yoyo maka boleh hubungi saya untuk mendapatkan program kurus secara selamat dan berkesan. 




10:26

Crash Diet: Bahaya untuk anda

by , in
Crash diet. Apakah itu crash diet? dan ia merupakan cara nak kuruskan badan yang semakin popular di malaysia.
Crash diet adalah bermaksud membuat cara diet secara mendadak. Pengambilan kalori bawah 1000 kalori dan contohnya jika kemampuana badan anda terbakar adalah 1500 kalori dan anda hanya ambil 700 kalori sahaja. Maka ia diet yang drastik.
Apakah keburukan dan bahaya nya kepada badan anda?



Badan Anda Cepat Lemah dan Tidak Bermaya.

Jika anda mengambil kurang kalori yang berlebihan untuk nak kurus maka memberi kesan kepada badan iaitu badan anda akan cepat lemah dan tidak bermaya. Tubuh anda akan menyimpan tenaga yang tidak mencukupi untuk membakar lemak di badan. Sebab itulah, anda perlu makan mengikut kalori pembakaran badan yang mampu terbakar. Contohnya wanita average adalah 1200 hingga 1300 kalori, maka untuk anda nak kurus anda perlu makan di bawah 1300 kalori seperti 1100 kalori, jangan terlalu kurang daripada angka tersebut.

Kehilangan Otot

Ramai yang mengamalkan crash diet gembira dengan jarum penimbang kerana menunjukkan mereka turun berat badan tetapi tahukah anda apabila anda melakukan crash diet sebenarnya, anda mengalami kehilangan otot yang banyak bukannya kehilangan lemak yang banyak. Sepatutnya, otot perlu dijaga dan dibina bukan hilang. Lemak yang perlu dikurangkan. Itulah cara nak kuruskan badan yang betul.

Mudah sakit

Jika anda pernah melakukan crash diet maka anda akan mudah jatuh sakit seperti demam dan pening kerana nutrisi dan vitamin tidak cukup dalam badan anda. Maka pertahanan diri atau imun sistem badan anda juga akan berkurang. Walaupun anda nak kurus tetapi berhati-hatilah untuk mengamalkan cara diet yang betul.

Naik berat 2 kali ganda

Kebiasaannya, mereka yang melakukan crash diet hanya bertahan dalam jangka masa pendek mungkin hanya sebulan atau 2 bulan sahaja kemudian mereka akan makan seperti biasa. Maka pada 2 bulan yang anda lakukan crash diet, ya berat anda akan turun secara mendadak tetapi apabila anda kembali makan seperti biasa maka berat anda akan kembali naik dan kemungkinan ia naik 2 kali ganda. Sebab itulah, anda perlu melakukan cara diet yang betul di mana diet anda dilakukan pada jangka masa panjang dan sampai bila-bila anda masih boleh amalkannya. untuk sihat , ia tiada ‘expired date’.

Mudah emosi

Jika anda perasan, apabila anda melakukan crash diet, emosi anda tidak stabil. Mudah marah dan mudah terasa apabila teman-teman atau ahli keluarga bergurau dengan anda. Maka ia tidak bagus untuk hubungan anda dengan mereka. Sebab itulah, pemakanan kita sebenarnya mempengaruhi emosi kita juga.
Dinasihatkan supaya elakkan melakukan crash diet kerana ia mendatangkan lebih banyak keburukan dari kebaikan yang hanya jangka pendek sahaja. Buatlah diet plan yang sihat dan diet yang betul dimana mempunyai cukup nutrisi dan vitamin yang badan perlukan. Bukan hanya semata-mata ingin turun berat sahaja maka anda sanggup mengorbankan kesihatan anda. Tak salah untuk cantik dan kurus tetapi biarlah kena pada caranya.
Jika anda melakukan crash diet, anda akan kehilangan banyak nutrisi dan vitamin dalam badan. Maka dengan cara yang lebih baik untuk badan, anda boleh mengambil shake herbalife supaya badan anda dilengkapi dengan nutrisi dan vitamin. Shake herbalife juga mempunyai rendah kalori dan mengenyangkan.

Artikel berkaitan: Kelebihan shake herbalife

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda.
10:21

Part 3: Pengalaman Bercuti di Kota Kinabalu, Sabah

by , in
HARI KEEMPAT 


Ini adalah resort kami iaitu AYANA HOTEL. Hotel ini sangat cantik dan harganya pun berbaloi iaitu 1 malam Rm90 cumanya ia tidak sesuai jika anda ada bawa orang tua kerana banyak tangga.

Pagi-pagi lagi kami dah bergerak ke Dairy Farm di Kundasang, Sabah. Macam pergi ke New Zealand Malaysia. 

Udara yang segar dan kadang-kadang ada bau lembu akan melalui hidung anda. Heheh....





Setelah penat berjalan di Kundasang kami kembali ke bandar Kota Kinabalu. Perjalanan mengambil masa 2 jam lebih. Kini tiba masanya untuk shopping di Pasar Philipines.

Disebabkan Flight balik kami pada pukul 10 malam, maka kami ada masa lebih kurang 4 hingga 5 jam untuk shopping.

Memang kali ni puas betul shopping. Jika anda nak beli barangan seperti mutiara atau jewellery , Lisa advice pergi ke Jamilah Jewellery. Kerana barangan di sana agak berbaloi-baloi.

Ok itu sahaja perkongsian Lisa untuk percutian di Kota Kinabalu, Sabah. Semoga perkongsian ini sangat berguna kepada anda yang bakal ingin bercuti di Kota Kinabalu, Sabah.

17:55

Part 2: Pengalaman Bercuti di Kota Kinabalu, Sabah

by , in

HARI KEDUA

Di sini pagi nya sangat awal. Pukul 4.30 pagi dah masuk subuh. Mula-mula Lisa agak culture shock juga even dah penah datang Sabah sebelum ni tapi selepas sehari dah boleh biasakan diri.



Pukul 6 pagi dah breakfast dengan shake herbalife. 




Planning for today is cover untuk 2 pulau iaitu Pulau Sapi dan Pulau Manukan. Kami berkongsi boat dengan 4 orang lagi. Jika ambil private boat ia agak costly dan ia hany cover 1 pulau sahaja. Tapi alhamdulillah rezeki yang tidak disangka-sangka pemandu pelancong kami beri lagi 1 hadiah pulau untuk kami snorkelling dan swimming puas-puas.



Alhamdulillah selamat tiba di Pulau Sapi




Fareeq tak nak pakai life jacket tapi dipaksa juga oleh mama.



Layan je anak mama sorang nih.



Snorkelling sambil tolak duck Fareeq.




Masih mengamuk bila dipaksa.

Ni kami buat snorkelling di tengah-tengah laut biru. Seriously sangat seronok. Tapi Lisa dapat buat sekejap je dalam setengah jam sebab Fareeq dah menangis meraung atas boat. So terpaksa berenang di tengah lautan demi mendengar tangisan anak ku. 

Masa tu semua tengah seronok snorkelling di tengah lautan...heheh...terpaksa berkorban sikit. Almaklum Lisa tak boleh dengar suara nangis Fareeq mesti cepat cair.


Next pulau adalah pulau manukan.

Di Pulau Mamutik

Alhamdulillah setelah dapat settle cover 3 pulau di sabah kami pulang ke resort dan siap-siap untuk makan malam di Bulatan Todak. Di sini banyak pilihan untuk makanan seafood. Harganya pun agak murah berbanding di semenanjung.


Sotong goreng tepung



Lobster masak butter

Lobster masak pedas

Selepas menikmati makan malam, kami terus kembali ke resort untuk rehat kerana seharian berada di luar dan penat berenang.

Setelah seharian belasah makan seafood kini masanya untuk buat pembersihan balik, dengan minum teh herbalife. Alhamdulillah baru rasa lega dan tidak rasa bersalah sangat pada badan.

HARI KETIGA

Pagi-pagi lagi kami sudah checkout dan bergerak ke yayasan Sabah atau lebih dikenali sebagai bangunan berbentuk bateri.


Kemudian kami bergerak pergi ke rumah terbalik dan 3D gambar museum.


















Tandas terbalik

Di jambatan Tamparuli

Pemandangan Jambatan Tamparuli


Di kaki gunung Kinabalu.



Sampai sahaja pekan kundasang kami terus mencari kepak ayam. Sedap.

Singgah di Kolam Air Panas



bersambung.......




16:12

Part 1: Pengalaman Bercuti di Kota Kinabalu, Sabah

by , in
Ini adalah merupakan percutian ke Kota Kinabalu Lisa yang ketiga tetapi sebelum ini bukan pun dinamakan percutian sebab lebih kepada pergi ke kota kinabalu Sabah sebab ada program Universiti. Terasa perbezaan apabila kita pergi bercuti sendiri dengan bercuti mengikut program sekolah mahupun universiti.

Kali ni Lisa pergi Sabah bersama keluarga belah mertua. Pengalaman kali ni memang agak mencabar sebab Fareeq dah berumur 2 tahun so banyak sangat perangai baru dia yang ditunjukkan. Berbeza semasa kami pergi bercuti di Australia.

Kesabaran memang tahap maksima tapi mengenangkan kami sedang bercuti, perlulah dikawal perasaan ingin marah tu. Masa umur 2 tahun, perasaan ingin tahu membuak-buak. Semua yang berada di sekelilingnya baru.

Kenapa kami memilih hujung tahun untuk pergi bercuti? Kerana masa itu Mak mertua lisa tengah cuti sekolah sama dnegan adik ipar yang bongsu juga sedang cuti sekolah. Cumanya cabaran semasa cuti sekolah adalah orang ramai berada di Sabah. Ye lah, semua juga mahu bercuti. Tapi kami bersyukur sebab kami ambil pada awal cuti sekolah. Dan perancangan untuk bercuti ini dirancang 2 bulan lebih sebelum kami terbang ke sabah.

Pada mulanya, kami mahu uruskan sendiri percutian ini tapi mengenangkan keluarga besar akan sertai maka ia agak cabaran jika diruskan sendiri. Mungkin cabarannya jika kami sewa kereta di sabah, takut-takut mahu tersesat jalan maka lebih baik kami menggunakan khidmat agency pelancongan. Supaya mudah untuk kami pergi bercuti.


HARI PERTAMA




Kami bertolak pada pukul 10 pagi dan menggunakan penerbangan Malaysia Airlines. Kebetulan masa kami tengah check untuk penerbangan dan membandingkan harga tiket antara Airasia dan MAS, kami dapati MAS jauh lebih murah.




Dalam flight, Fareeq tak tidur pun. So macam-macam perangai yang dibuatnya. Baling barang di belakang orang. Aduh itu yang paling tak tahan sekali sebab dapat teguran dari orang belakang. Nak kutkan memang nak marah Fareeq tetapi hanya boleh tenangkan dia dan tegur sahaja. Almaklum dalam flight ramai orang so macam not nice untuk marah anak depan orang ramai dan ia akan membuatkan perasaaan anak kecil lebih cepat memberontak.

Maka jadilah ibu bapa yang penyabar...huhuh...

Tiba sahaja di airport Sabah, kami disambut oleh driver bernama Andy. He is a nice man. Memang punctual dan flexibel.




Kami pergi ke tanjung aru terlebih dahulu kemudian pergi makan tengahari di restoran kota kinabalu. Disebabkan hari yang kami tiba adaah Hari jumaat, sempat husband lisa, abah dan Andy solat jumaat di Masjid Kota Kinabalu. Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Signall Hill untuk melihat pemandangan seluruh Kota Kinabalu. Kemudian kami dibawa ke Muzium Kota Kinabalu serta perkampungan sabah.











Sebelum check in di Marina Court Resort, kami menjamu selera di Tanjung Lipat Likas iaitu Anjung Selera Kota Kinabalu.

Masjid terapung Sabah



Lisa boleh bagi 5 bintang untuk restoran di Tanjung Lipat Likas. Sebenarnya sebelum tiba di Sabah, mindset kami memang nak makan seafood puas-puas sebab orang kata di sini seafoodnya murah-murah dan masakannya sedap. Ya memang betul 100%. We spend a lot for food. Tapi memang puas hati. Bayangkanlah Lobster di Semenanjung 1kg Rm300 tetapi di sni 1kg boleh dapat dalam Rm120. Jauh bezanya.







Travel Resources List










Setelah semua kekanyangan, kami terus check in di Marina Court Resort. Kami sangat berpuas hati dengan resort di sini. Sebabnya ia sangat convinient untuk mereka yang mahu bercuti bersama keluarga besar. ia seperti di rumah condominium. Ada 3 bilik, 2 bilik air serta dapur yang lengkap boleh dimasak. Boleh klik di sini untuk booking dan dapat diskaun yang agak tinggi.