Pengalaman Menyusukan Anak ( Ameer Fareeq)

Assalamualaikum wbt

Tak terlambat rasanya Lisa nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir dan Batin untuk semua pembaca blog Lisa.

Tak sangka dah seminggu kita meraikan bulan kemenangan iaitu bulan syawal.



Tapi entry Lisa kali
ni bukan berkaitan dengan raya , jangan misunderstanding ya.

Entry kali ni Lisa rasa terpanggil nak share pengalaman Lisa menyusukan Ameer Fareeq bila terbaca satu post kak fel tentang susukan anak.

Subhanallah...tak sangka rupanya Allah bagi rezeki susu dari Lisa kepada Fareeq dah setahun 8 bulan. Cepat betul masa berlalu.

Jika cerita tentang susu ibu, sebenarnya ia agak sensitif untuk wanita. Ada ibu dikurniakan susu yang banyak dan ada juga ibu hanya sempat menyusukan anak sekejap sahaja.

Tapi Lisa rasa bersyukur sangat sebab ALLAH bagi peluang pada Lisa untuk susukan Fareeq sehingga kini. Banyak suka duka pengalaman menyusukan anak ni.

Apa yang Lisa belajar semasa pregnant, kita perlu buat mindset dari awal-awal lagi bahawa kita mahu menyusukan anak sehingga 2 tahun. Jerit perih macam mana pun, kita mesti tekad nak menyusukan anak. Itulah yang Lisa cuba terapkan dalam diri.

Bila dah laluinya, memang Lisa mengaku tidak mudah untuk susukan anak. Pernah sekali tu, kami pergi Ikea Damansara, tiba-tiba Fareeq nak susu. Setahu Lisa toilet atau surau sangat jauh dari tempat kami berjalan, tiada pilihan Lisa pun terus cari tempat tersorok di celah-celah barang. Bersila dan terus susukan Fareeq. Makesure no cctv here. Kalau tak, free je dapat dosa. Huhu..

Itu antara cabarannya bila si ibu bapa yang kuat berjalan macam kitaorang.

Mula-mula jadi ibu ni, Lisa seriously akan panik kalau fareeq menangis nak susu sebab dia menangis satu mall boleh dengar. So, apa yang kami buat sampai je mall , kami akan kenal pasti laluan ke toilet atau surau  supaya bila fareeq menangis je, terus boleh tuju ke sana. Sampai sekarang, kami masih amalkannya. Cuma sekarang ni, Fareeq dah start makan so bila dia lapar kami akan bagi makanan je.

Kalau datang rumah orang atau pergi ke tempat seperti klinik, memang kena buat muka tebal kalau fareeq nak susu, sebab Lisa akan minta tumpang bilik mereka. Bila dah biasa buat muka tebal ni, itu bukan jadi masalah pun sebab orang lain pun faham dengan siatuasi kita.


Masa driving pula jangan cakap, banyak kali juga tengah Lisa drive Fareeq minta susu. Bayangkan kat tengah-tengah highway tu mana la ada tempat singgah kalau ada pun stesen minyak tapi jarak agak jauh. Fareeq pula menangis dan meraung ala-ala tarzan. Pernah juga, dalam kereta , Lisa sekali menangis sama-sama. Itu paling tak boleh lupa.

Lisa akan terus ambil Fareeq dan letak diriba. Memang bahaya, bak kata orang macam menempah maut je. Tapi Lisa tawakal je, sebab tak sanggup nak tengok anak menangis sampai berjurai air mata hanya semata-mata kerana lapar susu.

Dalam hati ' Ya ALLAH, aku buat ni sebab tak nak anak aku lapar, selamatkanlah perjalanan pergi dan balik kami.'

Kalau perjalanan tak jauh, Lisa memang akan susukan Fareeq sebelum kereta bergerak, supaya dalam kereta dia akan terus tidur cumanya kadang-kadang dia terjaga bila perjalanan tu lama.

Cerita tentang lapar memang Lisa pun mengalaminya. Lapar macam tahap nak makan orang je...hahahah....tapi tak la sampai jadi canibal pulak...

Sebelum kahwin dulu, bila pergi makan kat restoran mesti makanan susah nak habis pastu offer kat tunang(sekarang husband) suruh habiskan. Tapi sekarang, siap tanya lagi

"Sayang tak nak makanan you ke? Tak pe, biar I habiskan."

Husband Lisa pun pelik tengok cara Lisa makan. Memang banyak. Mulut sentiasa nak mengunyah. Nasib baik la ada shake herbalife dapat la juga control makan ni.

Tapi benda tu happen waktu mula-mula Fareeq dilahirkan tapi setelah 5 or 6 bulan, Lisa dapat sesuaikan diri. Bila kita banyakkan minum air, insyaALLAH rasa lapar tu tak mengusai diri. Ada yang kata, menyusukan anak boleh cepat turun berat badan. Tapi Lisa tak tahu itu fakta atau auta sebab kebanyakan Lisa tengok ibu-ibu yang susukan anak memang naik berat badan berganda-ganda.

Tipulah kalau Lisa kata tak pernah terlintas dalam fikiran ni, nak stop susukan Fareeq. Memang pernah sebab banyak perkara membuatkan Lisa rasa nak stop kan susu tapi husband Lisa selalu bagi kata-kata semangat dan Lisa pun ada juga baca blog-blog parenting supaya gagahkan juga susukan anak sehingga 2 tahun.

Pernah sekali tu, Lisa nak stop susukan Fareeq dan waktu maghrib tu Lisa nak baca al-quran. Entah macam mana ada satu ayat al-quran tersebut menceritakan tentang susuan ibu.



Pernah dengar bengkak susu? Ya itulah yang Lisa pernah juga alami bukan sekali tapi banyak kali bila Lisa berjauhan dengan Fareeq. pernah Lisa tahun lepas pergi ke Singapore sebab menghadiri program Herbalife dan Lisa minta tolong husband jagakan Fareeq di Malaysia.

Sepanjang 3 hari 2 malam, memang menangis je kerja Lisa. Time tu, ALLAH je yang tau what i have felt. Rasa macam nak balik terbang je jadi macam superman tapi tak boleh sebab flight ticket semua dah ditetapkan.

Malam tu, Fareeq pun menangis meraung sampaikan husband Lisa buat video call. Sampai Lisa pun menangis juga dan dodoikan Fareeq dalam video call. Akhirnya, baru Fareeq tidur dalam tengah video call tu.

Time tu baru tau nikmat perasaan seorang ibu.

Waktu bulan puasa yang lepas, pernah 2 kali Lisa tak bersahur, time tu memang rasa nak pengsan dan dehydrate. Fareeq pula mengamuk sebab dia tak dapat banyak susu sangat. Sebab selalunya, masa sahur Lisa akan pastikan minum teh herbalife campur aloe vera 1.5 litre dan shake herbalife dalam 500ml.

Tapi dah terlajak tidur, redha je lah. Huhu....

Waktu berbuka, Lisa memang akan pastikan minum 1 litre teh herbalife dan 1 litre air kosong dan 500ml shake herbalife. Bila Lisa amalkannya, InsyaALLAH pengeluaran susu tak da masalah.

Alhamdulillah, sekarang ni Fareeq pun nak masuk 2 tahun dah. Dia kuat makan dan kuat juga menyusu cuma kadang-kadang mood dia tak nak makan dan dia akan kerap menyusu. Dalam hati Lisa, tak pe lah selagi ALLAH kurniakan rezki susu ni bagi lah kat anak sebaik mungkin.

Sekian sahaja pengkongsian Lisa dengan korang. Kalau korang nak share tentang pengalaman menyusukan anak boleh juga drop comment di bawah.

Semoga anak kita menjadi mujahid dan mujahidah gama ALLAH.

Thank you.












No comments:

Post a Comment