Pengalaman Bercuti di Perth: Day 4

Day 4 in Southern of Perth, Australia

Dari rumah ke Rockingham ambil masa dalam 40 minit. Sepanjang perjalanan kami, dijamu dengan pemandangan laut.

Sebelum bergerak ke penguin Island


Fareeq excited nak naik ferry.


Beza trip dalam 1 hour. Disebabkan kami datang weekdays, so tak la ramai sangat dan tak lama pun tunggu.

Sampai dah



Jangan tertipu, itu bukan penguin yang betul...heheh


Comel penguin ni jalan tergedek-gedek.

Selepas ke penguin Island kami dibawa ke sealion island, subhanallah tak sangka sangat rezeki kami dapat tengok dolphine melompat lompat atas air.

Pengalaman yang paling Lisa tak boleh lupakan.

Syok sangat-sangat.

Sambil picnic di penguin island, terjumpa young couple from malaysia. Rupanya diaorang ni baru berkahwin dan suaminya study di Perth.

Dorang sangat peramah

Banyak tips dan advice dapat dari dorang ni.

Sebenarnya, satu benda yang Lisa pelik bila datang ke Perth ni, kalau jumpa orang Malaysia mesti saling tak bertegur sapa. Buat-buat macam tak kenal je.

Ada tu pula memang macam tak nak pandang je.

Tapi ada juga a few malaysian yang tegur.

Sedangkan,Lisa sangat kagum dengan culture di Australia. Di mana-mana je, pasti mat saleh ni akan tegur kami. At least, say hello and smile.

Even budak kecik pun boleh senyum. Tak lokek pun.

I tell this to my husband.

Kan best, kalau kita sesama islam di Malaysia or even di oversea bila jumpa je kat mana-mana even bayar di cashier pun bagi salam. Tapi sedih sebaliknya.

Sedangkan bagi salam tu lagi dapat pahala compare to mat salleh just say hello.

Husband Lisa cakap, rather than you tunggu orang bagi salam kat you, why not you start dulu.

So, starting from that time , waktu Lisa ada jumpa sekumpulan makcik-makcik yang ala-ala mak datin ni, dorang semua buat muka kerek giler.

Seriously, Lisa macam tak puas hati je dengan sikap dorang ni.

Come on. We r malaysian, we r muslim babe. Kat negara orang ni.

Kebetulan Lisa ada lalu sebelah dorang ni, and Lisa senyum dan bagi salam. Mak cik ni buat muka malu tersipu. Malu dengan sikap sendiri kot.

Hahah...jahat je aku kan...

Ada juga jumpa dengan family malaysian, parents buat muka kerek and anak-anak tak habis layan gadjet without ignoring people surrounding.

Ok, Lisa sangat tak suka cara didikan macam tu. 

I hope and berdoa supaya family Lisa tak la jadi macam tu.

It's not about how much money you have in your bank, but it's bout how person u'll become when you have so much money.

Tak pa lah positif je, dah memang sikap macam tu, nak buat macam mana.

Ambil pengajaran, dont be like them.

Be humble
Smile

Ke laut pula Lisa ni.

Iklan sebentarrrrr......hahahahha

Kembali kepada trip ni....

Kami terus ke Mandurah

Jangan lupa datang sini untuk merasai fish n chip dia.




Sepatutnya, korang boleh terus ke Burbury dan Albany. Tapi kami sampai je di Mandurah, kami balik ke Perth City, sebab tersalah percaturan pula. 

But no problem, at least banyak juga tempat menarik yang dah kami cover.

Alhamdulillah, habis untuk episod 4 ni, next day is our last day in Perth.....

Bersambung....




Anda mahu: 

TURUN BERAT BADAN 5-30KG
NAIK BERAT BADAN 5-15KG
SARAPAN IDEAL DAN BERNUTRISI
MENINGKATKAN STAMINA SUKAN
MENCANTIKKAN KULIT
MENINGKATKAN TENAGA 

HUBUNGI LISA SEKARANG!!!

Apa yang anda dapat apabila memulakan program ini?


*Pelan pemakanan 
*Senaman dan home workout guideline
*Personal coach
*Tips-tips kesihatan dan fitness
*Tips mempercepatkan lagi untuk reach your health and fitness goal.
*Analisa lemak dan umur dalaman

Also looking for junior coach and earn extra income


0129232202





No comments:

Post a Comment