Pengalaman Bercuti di Perth: Day 1

Assalamualaikum w.b.t
Apa khabar orang Malaysia?
Mesti semua dalam keadaan yang positif.

Semalam Lisa baru je touch down dari Perth, Australia.
Alhamdulillah, pengalaman yang paling tidak boleh dilupakan.
Almaklum buat backpack dengan suami dan anak,

Sebelum ni biasa backpack sorang2 je, so ini dikira pengalaman baru dan yang pertama travel dengan mereka.
Subhanallah memang best.

Sebelm Lisa cerita lebih details tentang
*budget ke australia untuk kami bertiga
*tempat menarik dilawati
*perkara wajib perlu dibuat apabila datang ke Perth,
*tips melancong ke perth
better Lisa cerita sikit macam mana kitaorang boleh plan nak ke Perth.

Actually, kitaorang memang berimpian nak pergi jalan-jalan ke Pulau Lombok dan Pulau Bali tapi waktu kami tengah tengok promotion AirAsia, harga tiket ke Lombok dan ke Perth beza dalam Rm20.
So, kitaorang decide better pergi ke Perth.

Sebab Lisa memang nak sangat travel ke negara orang putih.

Alhamdulillah dengan rezeki hasil Lisa jadi Coach Herbalife dengan membantu ramai orang untuk turunkan berat badan,akhirnya dapat sponsor my husband dan anak untuk backpack ke luar negara. 

Maka bermulalah sesi research about this country.

2 months before we fly, we do so much research tentang tempat best untuk dilawati, accomodation, transportation, do and don'ts in Perth.

Kami banyak tanya kawan-kawan,blogger dan ada juga kami join group facebook Tips Cuti-cuti Perth. Lisa advice for those yang nak pergi Perth bettter join this group bcoz you will get so much information about the travel.


Preparation backpack ke Perth

1. Booking Flight Ticket ke Perth waktu tengah promosi. Kami booking di AirAsia.com

2. Dapatkan visa Australia serendah RM20 di Visa Australia

3. Korang kena tau purpose datang ke Perth ni untuk apa. Maksud Lisa what is your passion, either nak shopping ke, atau suka melawat tempat-tempat yang cantik,atau suka pergi tempat sejarah ke,atau suka santai2. Macam Lisa dan husband, interest kami memang nak pergi tempat yang cantik dan rare di mana tak sama macam Malaysia dan kitaorang ni jenis food hunter. Bab shopping, yang tu perkara ke10.. Sebab tu kami tak berapa alllocate money for shopping, kami lebih spend untuk melawat tempat menarik.

4.Selepas dah tau nak pergi tempat mana, kemudian korang dah boleh plan dari segi accomodation. We use Air Bnb  service. Memang best and affordable. Kebetulan kami dapat host yang baik dan muslim. Dari segi nak masak memang tak de masalah.

Bila korang klik di sini : Air Bnb 


Dan korang perlu register atau sign up before made a booking. Kalau tak, tak boleh nk proceed utk booking section!

Lepas register korang boleh refer to this LINK utk senang cari unit.

5. Then, Lisa advice better buat booking Car Rental sebelum fly to Perth. Sebab kat sana memang ramai pelancong datang. If korang walk in je, takut kereta dah habis. Using public transport boleh tapi untuk melawat Perth City je, if korang nak melawat tempat jauh2 better guna car rental. Kami guna service Bays water Car Rental. Memang affordable dan selesa. Recommended.

6. Buat ittenery yang proper and details supaya korang tak blur nanti.

7.Study Do and Dont in Perth. Wajib tau sebab nanti tak pasal-pasal percutian korang jadi incredible hulk.

8. Ok, Korang dah boleh fly to Perth dah. Have a safe journey.

Day 1 in Perth City, Australia.

Dalam flight, alhamdulillah Fareeq sangat behave cuma nya ada 2 atau 3 kali dia menangis sebab nak susu. Perjalanan ambil masa dalam 5 jam. dan kami bertolak pukul 12 malam. 

Bila sampai je di bahagian imegresen, hati ni terus berdebar mana taknya, akan ada anjing yang buat check up dekat kita. Sebab dorang nak dapat detect ada tak kita bawa makanan mentah contohnya daging. Tiba-tiba Lisa terpikir yang kitaorang ada bawa peket Ibrahim's yang daging lembu masak kari, chicken kurma. hopefully lepas.

Ni antara makanan yang kami bawa ke Perth. 
Shake herbalife memang wajib dibawa, sebab sarapan pagi tak perlu susah nak cari di luar. Senang je 2 atau 3 minit sudah pun siap sarapan pagi. Teh Herbalife pun wajib dibawa, sebab sepanjang backpack ni sure banyak jalan, jika tiada tenaga yang cukup maka korang memang akan cepat penat. Teh sangat sangat membantu kami untuk bekalkan tenaga dan bakar lemak.


Husband dah pesan awal-awal, jantung ni jangan berdegup takut nanti anjing tu dapat detect. So, Lisa memang berlagak cool giler walaupun takut.

Anjing tu siap hidu-hidu lagi dekat stroller Fareeq. Dan Fareeq boleh buat senyum kambing plak kat anjing tu, mama yang risau giler.

Alhamdulillah, semua makanan yang kitaorang bawa semuanya lepas dari imegresen.

 Akhirnya dapat juga kaki ni melangkah di bumi ALLAH bernama Australia. Subhanallah, tak tau nak cakap happy macam mana. So, sampai je di Airport kami terus beli tiket di Optus. Husband beli pakej yang seminggu, mudah untuk kami surf internet.


Baru bangun tidur terus je posing macam tu.


Buka je entrance airport, terus angin sejuk menyapa kulit. Wah syoknyeeeee....Feel fresh and cool.




Fareeq tengah main sementara tunggu Bus


Now, kami ambil bus transperth untuk terus pergi ke rumah, Adelaide Terrace. Per person 4.5 AUD.

Kat sini nak masuk rumah semuanya ada system

Pemandangan dari rumah kami

Lisa tengok dan boleh buat kesimpulan, mostly rumah di sini memang akan ada beranda. Syok beb, santai-santai waktu petang.

Ruangan dapur di rumah host kami. Simple je rumahnya tapi kemas dan cantik

Sampai je di rumah, kami disambut baik dengan tuan rumah dan paling best bila tuan rumah kata, ada Parcel sampai atas nama Lisa. Wah macam dapat hadiah je. Alhamdulillah shake Herbalife dari AUSTRALIA, iaitu Choclate Mint Shake dah sampai. Yeay!!!! Korang wajib rasa shake herbalife Australia ni, memang sedap macam nak nangis. 

Lisa minta kawan yang duduk di Australia tolong poskan. Sebenarnya, boleh je nak minta Herbalife poskan tapi Lisa baru order 3 hari sebelum, so memang tak dapat at least perlu seminggu sebelum baru boleh Herbalife Australia poskan.

Sebab tu Lisa suka makan Herbalife, travel ke mana-mana pun boleh beli shake Herbalife untuk sarapan pagi.

shake chocolate mint



Selepas check in, kami ambil free CAT Bus depan rumah. Dan jalan-jalan sekitar Perth City. 

Sebelum kami berjalan lebih jauh, kami tanya di Transperth Centre untuk tau pakej transportation.


Kami melawat Elizabeth Quay

Jangan lupa singgah di Bell Tower

Awan dan laut kebiruan 

Dah puas berjalan di area Elizabeth Quay, kami terus ke Corica Pastry dengan menaiki Free CAT bus.



Bus di Perth memang mesra stroller dan OKU. Sebab dorang siap ada system bridge yang menyambungkan Bus dengan atas jalan. So senang untuk kitaorang tolak stroller. tak perlu angkat naik bus pun.


Apple strudle. Puas makan. Untuk 3 hingga 4 orang makan



Kami singgah di Corica pastry untuk merasakan kesedapan pastry ni. Terbaik dari ladang.

Tak tahu nak makan kat mana, tepi jalan pun still ok.

Area sini seperti tak da orang je. Memang lengang. Walaupun di sini masih di kira Pert City.


Kami pergi ke Fremantle untuk shopping souvenirs dengan menaiki train yang terletak di Underground Perth City.
Perjalanan mengambil masa dalm 1 jam lebih. Tapi kami sangat enjoy dengan scenery sepanjang perjalanan. 

Di Fremantle ni boleh dapatkan souvenirs yang agak murah dan berbaloi. 

Siapa yang crazy cheese, this place is special for you.





Fish and chip di Kailis. Sedap gilesss. Datang sini, wajib try ni.

Nak order fish and chip ni pun ada system juga. Korang akan diberi satu phone dan nanti bila order dah siap, ia akan berbunyi. So, boleh pergi ambil order korang.


Sangat santai di kawasan ni. Sambil makan fish and chip dapat tengok seagull beterbangan serta merasai angin sejuk.




Pemandangan taman dia memang cantik

Fareeq kemain suka main kejar-kejar dengan seagull.

Jalan-jalan di bangunan lama Fremantle.




Posing jap sebelum pulang ke rumah.

Seriously, sangat penat untuk ittenary first day. Tapi kami tak risau sebab kami ambil teh herbalife supaya lebih bertenaga esok harinya.

Bersambuung for next dayv......more adventure,......



Anda mahu: 

TURUN BERAT BADAN 5-30KG??


HUBUNGI LISA SEKARANG!!!



0129232202



Apa yang anda dapat apabila memulakan program ini?


*Pelan pemakanan 
*Senaman dan home workout guideline
*Personal coach
*Tips-tips kesihatan dan fitness
*Tips mempercepatkan lagi untuk reach your health and fitness goal.
*Analisa lemak dan umur dalaman






No comments:

Post a Comment