Cara Mendidik Anak Berdikari

Assalamualaikum w.b.t
Korang pe kabar?
Anak sihat?

Fareeq dan Lisa pun sihat
sekarang ni diam makin aktif dan tambah-tambah lagi bila dah start banyak cakap
walaupun tak berapa nak faham, tapi Lisa layan je.
That's how i respond and communicate with Fareeq

Kat sini Lisa nak share dengan korang bagaimana nak biarkan anak kita pandai berdikari
Lagipun tadi baru dengar ceramah dalam rancangan Tanyalah Ustazah
Ustazah tu kata nak ajar personaliti anak sebenarnya dari kecil lagi, sejak dia dah mula faham siapa mama, siapa papa

Bukan waktu umur 6 atau 7 tahun.


Ini cara Lisa, jika korang ada opinion yang lebih bernas boleh comment

1) Masa Makan


Disebabkan, Fareeq tak suka sangat dah Lisa suap so terpaksa la bagi dia makan sendiri. Mula-mula, memang penat sebab setiap hari kena mop dan menyapu sebabnya, separuh je nasi dia makan selebihnya buat main.

Tapi Alhamdulillah selepas belajar dengan mak mertua, dia kata bagi satu kain atau tikar ajaib bagi Fareeq nak makan hanya kat atas kain tu je, so lantai tak akan kotor. After, he finish his meal then Lisa just angkat je kain tu untuk buang serpihan makanan tersebut.

2) Masa Bermain


Sebelum beli permainan, Lisa akan pastikan toys ni bagus tak untuk Fareeq bukan sekadar beli toys main-main. Salah satu permainan yg Lisa belikan adalah basket ball. Bukan sebab Lisa suka game ni, tapi Lisa rasa baik untuk Fareeq.

Sekali atau dua kali je tunjuk cara bermain, selebihnya biarkan dia explore sendiri cara permainan tersebut. Nak lari, nak panjat atau nak jengket terpulang, asalkan ball masuk dalam net.

Even nampak simple je game ni, tapi Lisa ada terbaca yang game ni bagus tuk kepekaan anak. 

3) Masa shopping


Time shopping pun boleh didik anak kita berdikari, 
Kalau ada shopping mall yang ada trolley macam ni, biarkan anak kita duduk dalam tu dan biar kan dia explore untuk drive this cute car. 

Even sebenarnya, kita yang control but at least dia nak seperti dia yang drive.

Lisa akan bagi arahan, contohnya Fareeq turn left, turn right. 

4) Galakkan anak membantu kita di dapur


ini juga salah satu cara untuk mengajar anak berdikari di samping membina keyakinan diri.
Biarkan dia tolong kita di dapur.
Ajar dia cara memasak dan cara membantu.

Sebab selalunya, anak-anak ni bila nampak kita ke dapur, dia pun sibuk nak pergi dapur.
Dan akan bermulalah drama menyepahkan barang2.
instead of, dia sepahkan why not give them job untuk dibuat.

Supaya mereka rasa diri mereka ada kepentingan di dapur.

5) Taman Permainan


Lisa memang selalu bawa Fareeq pergi taman permainan
Kat sini, di samping dia dapat bermain, Fareeq juga dapat berjumpa dengan kawan-kawan
Dia sendiri akan explore semua permainan di situ.

Macam pemainan kuda ni, fareeq sendiri yang naik tanpa Lisa letakkan dia.
Dari jauh Lisa tengok je.

Memang nampak macam kesian je, sebab banyak kali jatuh tapi at last dapat pun naik.
Dan Fareeq gelak sepuas-puasnya.

Begitulah sharing dari Lisa. Kalau korang rasa, tips ni bermanfaat boleh share dgn kwn2.

Semoga kita dapat melahirkan pemimpin Islam yang soleh dan solehah




Fareeq di HQ Herbalife, next time Fareeq sendiri boleh order produk herbalife untuk papa,mama,atuk,nenek dan opah.


Fareeq pun dah start pandai nak join mama buat shake herbalife untuk breakfast papa.


Anda mahu: 

TURUN BERAT BADAN 5-30KG
NAIK BERAT BADAN 5-15KG
SARAPAN IDEAL DAN BERNUTRISI
MENINGKATKAN STAMINA SUKAN
MENCANTIKKAN KULIT
MENINGKATKAN TENAGA 

HUBUNGI LISA SEKARANG!!!
0193749822

Apa yang anda dapat apabila memulakan program ini?


*Pelan pemakanan 
*Senaman dan home workout guideline
*Personal coach
*Tips-tips kesihatan dan fitness
*Tips mempercepatkan lagi untuk reach your health and fitness goal.
*Analisa lemak dan umur dalaman

Also looking for junior coach and earn extra income








No comments:

Post a Comment