12:30

5 Restoran Ayam Penyet Di Shah Alam

by , in
Kalau sebut ayam penyet apa yang tergambar dalam fikiran korang? Sambal? Ayam penyet?
Ha kat sini Lisa nak share restoran ayam penyet yang Lisa pernah pergi. Cakap je yang sedap, yang mahal, yang murah, yang pedas semuanya Lisa tahu...Alkisah, waktu LIsa pregnant, sepanjang 6 bulan pertama tekak ni memang kempunan sangat dengan ayam penyet dan tak pernah rasa jemu pun makan. Sampaikan husband Lisa pun dah pening nak cari restoran mana lagi yang jual ayam penyet ni.

Berdasarkan pengalaman sendiri, Lisa share dengan korang ye.

1) Ayam Penyet Pecel Lele,Padang Jawa
Dari zaman student uitm lagi, kat sinilah tempat Lisa lepak dengan kawan-kawan  lepas habis kelas. Kat sini, apa yang Lisa suka sebab, sup dan nasi free flow. Korang boleh ambil sebanyak mungkin. Harga memang berpatutan dan ayam nya pun not bad. Sambal dia pun Lisa suka. Waktu zaman student harga sepinggan ayam penyet tu Rm4.50 dan sekarang dah jadi dlm RM5 tak silap.


2) Ayam Penyet AP, Seksyen 18
Kat sini sambal dan ayam, bagi Lisa biasa je. Harga pun boleh tahan juga. 1 set RM13 lebih. Mungkin sebab dah banyak cawangan dan terkenal sebab tu, harga pun not bad.




3)Ayam Penyet Wong Solo, Seksyen 7
Restoran ni adalah most favourite Lisa. Sebab nasi dia memang sedap, sambal pun memang boleh buat korang keluar air mata, pastu ayam dia pun sedap juga. Set tu memang ada sekali dengan air. Cumanya, korang datang restoran ni memang kena ada kesabaran yang tinggi sebab service agak lambat almaklum pelanggan sentiasa ramai, so pekerja tak menang tangan nak layan.



4) Ayam Penyet Ria, Seksyen 9


Lisa pernah sekali je pergi sini, itupun sebab ada urusan di bank. Sambal dia memang buat telinga korang jadi merah. Tapi boleh tahan juga sedap bagi Lisa.

5) Ayam Penyet Nusantara Seksyen 7
Kat sini Lisa pernah datang banyak kali juga. Rasanya pun sedap juga cuma Lisa ni jenis yang suka sambal ayam penyet. Walaupun, ayam nya sedap tapi kalau sambal dia kureng sikit, Lisa akan jarang sangat datang. x



Sebenarnya, kalau korang nak makan ayam penyet, korang kena tahu yang korang ni jenis suka sambal ke atau ayam ke atau pun jenis nasi yang digunakan. Bila dah tahu, korang suka yang mana then baru boleh decide restoran ayam penyet mana yang jadi pilihan korang.

Selamat menikmati Ayam Penyet di Shah Alam
  • Adakah korang dah cuba pelbagai cara untuk turun atau naik berat badan?
  • Selalu rasa penat dan hilang tenaga?
  • Nak tahu meal plan untuk pengurusan berat badan?
  • Nak tahu cara cepat untuk turun berat badan dan kulit makin nampak berseri?
  • Perlukan coach untuk memantau tahap kebugaran?
Saya Coach Lisa yang sudah mempunyai 4 Tahun pengalaman dalam bidang pengurusan badan dan kecantikan. Serta telah menghadiri seminar international di lebih 5 buah negara dan mnedapat training dari doctor dan pakar nutritionist di dunia. Hubungi Lisa untuk keterangan lebih lanjut berkenaan program anda. 0193749822

13:35

6 Cara Romantik Menyambut Anniversary Perkahwinan

by , in

Kalau cerita pasal romantik memang Lisa no.1 suka. Mungkin sebab dari kecil dah terbiasa dengan cerita dongeng cinderella,snow white and macam2 lagi lah. Dan Lisa jenis yang suka baca novel sejak dari sekolah rendah sampailah zaman universiti. Tapi sejak masuk herbalife ni, Lisa lebih suka baca buku motivation and self-development. Zaman novel dah pun berakhir sebab Lisa sendiri dah ada cerita novel Cinta so tak perlu nak baca cerita orang lain dah.

Kat sini, Lisa nak share cara dan tips untuk menyambut anniversary perkahwinan. Sebenarnya, setiap hari kita perlu romantik dan tak semestinya kena setahun sekali je sambutan ni. Cuma ada setengah pendapat kata, sambutan ni dibuat bagi memperingati saat2 debaran diri dilamar dan melamar.

1) Buat surprise dengan cara Air Tangan Sendiri
Maksudnya, korang boleh buat surprise untuk pasangan dengan cara masak sendiri, hias meja bagi romantik sendiri dan semuanya sendiri. Ini dibuat especially kat rumah sendiri. Kepada lelaki yang tak pernah masak, why not this time korang cuba masak sendiri. Buat ala-ala western pun ok juga. Sometimes, we don need tempat mahal2 untuk celebrate but our effort tu pasangan kita lagi suka.






2)Ajak pasangan Celebrate di Hotel atau Restoran
Kalau boleh, korang pilih lah hotel atau restoran yang ala-ala romantika de amour. Baru la terasa sikit kehangatan cinta suami isteri. Ada juga hotel/restoran yang menyediakan perkhidamatan untuk sambutan anniversary ni, so korang boleh pilih what types yang korang nak. Boleh lihat di sini

3)Bawa pergi bercuti@honeymoon
Walaupun, sambutan anniversary ni yang ke 10 tahun tapi tak salah kalau kita pergi bercuti berdua je bersama pasangan. Lagi best, all accomodation, transport and everything pasal nak bercuti korang dah sediakan just minta pasangan free kan masa tu je supaya dia pun dah ready nak bercuti cumanya tempat untuk bercuti dirahsiakan. Lagi syok, on that time korang bagi pasport kat pasangan, wah lagi power tu. Rupanya nak bercuti ke Paris. Kota Cinta gituh. Korang boleh booking di sini, di sini dan di sini.



4) Hadiahkan pasangan yang dia nak sangat2 tapi tak pernah dapat
Dua atau tiga bulan sebelum sambutan anniversary tu, apa kata korang tanya2 la apa pasangan kita ni nak sangat2. Dan korang boleh belikan waktu anniversary nanti, mesti pasangan kita lebih sayang dan cintakan kita. Kalau pasangan kita suka fashion boleh lihat di Fashion Valet, Zalora dan atau pun boleh juga lihat di Lazada dan Shopee . Lagi banyak pilihan hadiah yang menarik untuk dihadiahkan kepada pasangan kita.

5)Ayat jiwang dan romantik
Karanglah sajak atau syair yang romantik buat pasangan kita. Lagi best sajak tersebut berkenaan cerita cinta korang. Dan bacakan kepada dia. Nampak macam klasik tapi itu membuatkan hati pasangan kita makin cair dan bertambah sayang.


6)Buat Surprise dengan Upah Orang
Maksudnya, zaman sekarang Lisa tengok banyak sangat servis yang boleh buat surprise kepada pasangan dengan cara hantar bunga atau hadiah di pejabat. Dan ada juga servis untuk menghias tempat sambutan bagi romantik. Cara ni juga, korang boleh buat untuk sambutan anniversary nanti. Korang boleh pergi intstagram yang menyediakan servis ni. Memang berlambak ada. Antaranya di Giftr menawarkan penghantaran hadiah dan bunga kepada pasangan anda.




Rasanya itu sahaja yang Lisa dapat kongsi idea dengan pembaca. Kalau korang ada cadangan atau pandangan boleh drop di comment ni.

Pengalaman Lisa dalam melayari bahtera perkahwinan yang nak masuk usia 2 tahun ni, alhamdulillah sambutan anniversary Lisa rasa happy. Sebab kami suami isteri ambil giliran untuk buat surprise. Last year giliran Lisa untuk bagi surprise kat suami.

Lisa masak sedap2( perasan je aku ni) dan hias rumah like Candle Light Dinner. Suami balik kerja memang terkejut bila tengok Lisa buat macam tu.

Inilah hasil tangan Lisa

This our second year anniversary, my husband punya turn. So, since petang dalam pukul 3, dia ajak pergi shopping dan dia tanya apa yang Lisa nak beli sangat. So Lisa ajak dia pergi mall dan tunjuk apa yang Lisa teringin nak miliki. Lepas tu, dia bawa Lisa pergi makan di Hotel Grand Dorsett, Subang Jaya. Waktu tu, ALLAH je yang tau coz seriously tak expect pun husband nak bawa pergi makan di hotel sebab ingat nak bawa pergi restoran yang biasa kami pergi.


Sebenarnya tak kisah cara macam mana sambutan anniversary kita yang penting cinta kita kepada pasangan semakin bertambah dan semakin mekar.




Semoga cinta kalian dengan pasangan semakin mekar dan dirahmati ALLAH.



23:14

Tips Bercuti di Cameron highland

by , in
Walau pun sudah sebulan berlalu, Lisa baru nak up date pasal percutian di cameron highland. Memang best. Kalau sebut cameron highland je mesti, husband lisa akan tersenyum gembira. Bagi dia, cameron highland ni tempat yang aman,sejuk dan menenangkan fikiran. Sebenarnya, percutian ni dirancang seminggu sebelum sebabnya, mak mertua Lisa teringin nak pergi. Kebetulan, cuti sekolah pun hampir nak habis, so kami sekeluarga pergi bercuti untuk habiskan saki baki cuti sekolah.

Ini antara tips yang boleh Lisa share dengan korang untuk bercuti di cameron highland. Tips dan panduan ini berdasarkan pengalaman sendiri dan jika korang ada pandangan yang berbeza boleh share dengan Lisa juga. InsyaALLAH, boleh jadi panduan kepada pembaca blog Lisa.

Laluan ke Cameron Highland
Ada 3 laluan yang boleh korang pilih untuk ke Cameron highland  iaitu
-Tapah, Perak
-Simpang Pulai, Perak
-Gua Musang, Kelantan.
Lisa suggestkan better ambil laluan melalui Simpang pulai sebab jalannya tak bersimpang siur pun, dan tak berbahaya berbanding laluan tapah. Dah lebih 3 kali lisa ikut jalan simpang pulai dan rasa selamat. Kalau korang dah start nampak perkampungan orang asli, Lisa nasihatkan jangan buka air cond , bukalah tingkap sebab nak rasa angin sejuk bukit tu. Memang best. Kitaorang menikmati betul saat dalam perjalanan tu.

Hotel dan Homestay.
Disebabkan husband Lisa ni jenis yang kaki internet dan kaki survey, kami memang suka booking hotel guna AGODA.COM atau pun AIRBNB. So korang boleh pilih nak hotel atau homestay yang mana ikut citarasa. Nak mahal, nak murah atau nak yang selesa semuanya ada. Tapi Lisa suggestkan better korang ambil yang area Brinchang, Sebab kat situ ada nightmarket dan kemudahan pun banyak.

Tempat Shopping Barang Basah
Kalau datang cameron highland, mesti dalam otak ni tergambar strawberry kan. sedapnya. Lisa dan family, selalu beli dekat Kea Farm. Meang dapat harga yang berpatutan dan korang kena la juga pandai tawar dan buat muka comel sikit. Sayur2 korang boleh dapat 1 jenis RM1. Dan strawberry pulak 3 kotak boleh dapat Rm25.

Benda Wajib kena Beli
Starwberry, ubi jepun, makan ice batang strawberry, sayur2 segar dan teh boh.

Tempat Dilawati
Disebabkan kitaorang ikut laluan Simpang Pulai makanya kami akan jumpa Lavender dulu. Kepada yang suka bunga dan tempat ala2 Hokaido sikit boleh la datang sini. Memang best sebab pemandangan dan decoration die cantik. Harga masuk bagi dewasa RM6.

Lepas tu, kami singgah Taman Rama-rama. Dulu Lisa pergi waktu darjah 6, decoration die biasa je tapi sekarang memang cantik dan dorang dah upgrade dah sikit.

Jangan lupa singgah di Taman Teh BOH. ramai yang tak tahu area tempat ni. Sebab laluannya memang tersorok dan mengerikan. Lisa nasihatkan siapa yang pakai kereta besar macam Alphard ke Vellfire Better jangan masuk...hehe...nanti menyusahkan kereta2 lain. Sebab laluan memang kecil sangat.

Kalau korang yang suka pluck strawberry and suka ambil gambar boleh singgah ladang strawberry yang kat tepi2 jalan tu.

Bee Farm

Cactus Valley

Souvenir 
Banyak tempat yang korang boleh beli souvenir contohnya key chain,fridge magnet,anak patung dan sebagainya. Lisa selalu beli kat kea farm je. Sebab dekat dan murah.







Di Lavender



Ni bahagian atas Lavender




Nak berlakon tapi tak jadi la pulak

travel




Tiba2 jumpa surau kecil dalam lavender ni


Di ladang Teh Boh


Taman Rama-rama


Kea farm


Kea Farm


Ini pun di Kea Farm


Pergi Ladang Teh Boh wajib minum teh panas dan sejuk kat sini.


Brinchang, area hotel yang kami duduk.


Ladang Teh Boh


Kan Lisa cakap jalan agak ngeri sikit.

Rasanya itu sahaja yang Lisa dapat kongsikan kepada korang. If ada pandangan atau pengalaman yang korang nak share, boleh drop comment here. Thank you. Selamat bercuti.


  • Adakah korang dah cuba pelbagai cara untuk turun atau naik berat badan?
  • Selalu rasa penat dan hilang tenaga?
  • Nak tahu meal plan untuk pengurusan berat badan?
  • Nak tahu cara cepat untuk turun berat badan dan kulit makin nampak berseri?
  • Perlukan coach untuk memantau tahap kebugaran?
Saya Coach Lisa yang sudah mempunyai 4 Tahun pengalaman dalam bidang pengurusan badan dan kecantikan. Serta telah menghadiri seminar international di lebih 5 buah negara dan mnedapat training dari doctor dan pakar nutritionist di dunia. Hubungi Lisa untuk keterangan lebih lanjut berkenaan program anda.  


Lisa 0129232202