21:32

Cabaran Turun KG 30 Hari

by , in
Apa syarat yang perlu korang ikut?


  • BMI melebihi 23
  • Ada penimbang digital(nak pinjam pun boleh)
  • Ada whatssap di handphone untuk coaching 
  • Paling penting SERIUS

Apa yang korang dapat?

  • 30 hari pelan pemakanan dan resepi sihat mengikut keperluan badan korang
  • Home workout dan exercise disediakan
  • Pesonal coach. Supaya korang ada tempat untuk dirujuk.
  • Monitoring dan support group. Supaya anda termotivasi dan akan meneruskan cabaran ini.

Anda boleh pilih terus tunggu dan lihat perubahan orang lain selepas 30 hari atau anda sendiri yang mengalami perubahannya. Boleh hubungi coach Lisa untuk pendaftaran.

Thank you. 
22:36

Kenapa perlu ambil teh herbalife tetapi tidak nescafe atau teh biasa?

by , in
Bila cakap tentang teh atau nescafe sudah terbayang dalam fikiran kita tentang kewangian baunya atau aromanya yang lazat. Kalau musim hujan sedap juga pekena teh atau nescafe panas dan kalau musim panas pasti teh atau nescafe sejuk ais dijadikan pilihan. Ya memang sedap di tekak dan aromanya di hidung tapi adakah ia baik untuk sistem dalam badan kita? Ada yang baik dan buruknya. Mungkin kita boleh nak ambil teh atau nescafe ini tapi bukanlah selalu.

Makanya bagaimana nak menggantikan minuman ini?




Melalui pengalaman saya sendiri, teh herbalife boleh menggantikannya dan dijadikan sebagai minum petang atau minuman harian kita. Tapi kenapa? Kerana fungsinya


  •  Anti-oksida (kita perlukan akti-oksida bagi melindungi sel-sel daripada radikal bebas,ia juga baik untuk anti-penuaan serta baik untuk kesihatan kulit)
  • Membantu bakar lemak dalam badan
  • Cleansing
  • Detox
  • Energy- beri tenaga kepada badan kita.



Jika anda yang bekerja di ofis atau tiada masa untuk bersenam keluarkan peluh, saya sangat menggalakkan anda untuk mengambil teh herbalife sebagai 'exercise tea'. Buatlah secara suam-suam, pasti anda tidak akan lupakan pengalaman minum teh herbalife.


Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis,merawat atau mengubati mana-mana penyakit


Hanya sekadar berkongsi dengan teman-teman pembaca setia. Kepada yang berminat untuk mengetahui program pengurusan berat badan yang lisa tawarkan boleh hubungi Lisa 019-3749822. 

Thank you

22:18

Gemuk air. Mitos atau fakta?

by , in
Adakah anda gemuk air? Ada yang mengatakan lemak berlebihan yang mereka ada sekarang dipanggil gemuk air sehinggakan ada golongan yang takut nak minum air. Atas alasan

 " Kalau saya minum air banyak nanti saya gemuk air. Perut nanti buncit. Selalu ke toilet nanti"

Betul ke istilah gemuk air seperti yang dikatakan?



Apa yang lisa tau sebenarnya, istilah tu adalah tentang 'water retention' iaitu pengambilan makanan yang mengandungi garam yang berlebihan. Kebanyakan makanan kita mengandungi garam cuma bezanya tinggi atau rendah sahaja.

Fungsi garam@sodium klorida adalah mengawal jumlah air dalam badan dan ada beberapa fungsinya lagi. Dan perasan tak jika korang makan fast food, tak lama kemudian perut akan buncit sebabnya fast food tinggi garam dan ia menyimpan air lebih banyak.

Dan pengalaman lisa sendiri bila timbang customer, normally mereka yang kerap makan fast food mempunyai lemak yang tinggi di bawah kulit. Dan bacaan visceral fat pun agak tinggi.

Antara jalan penyelesaiannya adalah
  • Banyakkan minum air kosong bukannya air bergula
  • Tingkatkan pengambilan fiber
  • Bersenam
  • Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi garam
  • Kawal pengambilan karbohidrat yang tinggi.

Hanya sekadar berkongsi dengan teman-teman pembaca setia. Kepada yang berminat untuk mengetahui program pengurusan berat badan yang lisa tawarkan boleh hubungi Lisa 019-3749822. 

Thank you








23:01

Kalsium membantu penjagaan tulang

by , in
Bila bercakap tentang tulang mesti dalam fikiran kita terbayangkan susu. Sebab susu mengandungi kalsium yang tinggi dan bagus untuk tulang.Memang tidak dinafikan dan tahukah kita bahawa ada lagi satu vitamin yang bagus untuk tulang iaitu Vitamin D. Fungsinya adalah untuk membantu tubuh menyerap kalsium dari makanan kepada tubuh badan kita.


Berikan tulang anda dengan nutrisi yang baik


gigi kita juga perlukan kalsium untuk penjagaan yang lebih baik


Kadang-kadang kita tidak pasti adakah pengambilan kalsium seharian cukup untuk badan kita. Makanya mudah untuk kita mengambil pil calcium plus ini untuk aktiviti harian kita yang semakin sibuk. Hanya telan sahaja dan botol calcium plus herbalife ini boleh dibawa ke mana-mana sahaja.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiognisis,merawat atau mengubati sebarang penyakit.

Pengalaman Lisa

Lisa ingat lagi waktu first time naik penimbang tanita, bone mass menunjukkan 1.7kg je tulang.
Risau betul waktu tu.
Patut la, lisa memang cepat sangat patah tulang sebab dah dua kali accident mesti ada problem pasal tulang.
Lagi satu Lisa bukan jenis yang suka minum susu. Tak tahu kenapa.
Waktu kecik-kecik dulu sampaikan mak paksa juga minum susu.
So, alhamdulillah bila tau je ada pil calcium lagi senang nak telan je. 
My life become more easier now.

Yeayyy!!!

Time pregnant pun Lisa still makan calcium herbalife.


Ingin mengetahui lebih lanjut untuk program pengurusan berat badan anda, boleh hubungi
 Lisa 0193749822 sebagai teman bicara sihat anda.

21:15

Sarapan Protin tinggi vs Sarapan Karbohidrat tinggi

by , in
Pernah dengar tak orang cakap breakfast like a king and lunch like a queen. Dalam fikiran kita pasti breakfast perlu heavy meal contohnya  nasi lemak, roti canai dan sebagainya. Tahukah kita bahawa makanan tersebut tinggi karbohidrat di mana kita akan cepat rasa mengantuk dan pankreas kita terpaksa bekerja keras di waktu pagi. Dan sebenarnya, badan kita perlukan tinggi protin supaya kita lebih kenyang lama serta sugar level kita tidak akan terus naik di waktu pagi. Kita juga tidak akan rasa mengantuk apabila mengambil protin di waktu pagi.

Sebab itulah, shake menjadi pilihan hati sebab mudah disediakan serta mengandungi protin dalam setiap serving.

Korang juga boleh rujuk di web ini untuk menambahkan ilmu pengetahuan tentang  sarapan protin tinggi

Anda mahu turun atau naik berat badan? Ingin mengetahui kelebihan yang akan anda dapat sepanjang menyertai  program pengurusan berat badan, boleh hubungi coach Lisa 0193749822.
10:25

Percutian Di Gold Coast, Morib

by , in

Sebenarnya dalam otak ni tak terfikir pun nak pergi ke Gold Coast, Morib. Waktu pergi MATTA FAIR bulan lepas, dalam fikiran ni memang nak pergi Bali. Sebab aku dah survey dengan my friends and a few blogger pasal keindahan dan kecantikan di Bali. Hati memang penuh membara ni nak pergi Bali, tapi bila sampai sahaja di Booth Indonesia, aku pun Tanya la tentang pakej hotel semua, tiba-tiba last question dia Tanya kat aku

 “bak ada anak kecil ya nak pergi ke sana?”

“aah, ade. Tu budak kecik tu.” Aku tunjuk fareeq yang tengah leka main dalam stroller.

“Saya nasihatkan bak, baik jangan pergi jika ada anak kecil. Di sana panas bak”


Dalam otak aku, kalau panas pakai je la paying tak pun pilih je la hotel yang ada air cond kan senang.
Husband aku cakap, rupanya panas tu maksudnya benda-benda yang kita tak Nampak kat sana. Kawan dia pi honeymoon pun kena kacau. OOOoooooo……… baru aku faham… loading lambat sikit.


Then, kitaorang kumpul semua flyers vacation then we sit one place and review balik semua sekali. Pastu, decide mana nak pergi. Tiba-tiba da satu flyers yang husband aku ambil dan dia cakap


“Even I dok kat Banting dh 26 tahun, I tak pernah pergi  Gold Coast.”


Kasihan pula aku tengok husband aku ni…heheh… lagi pun memang dah da niat awal nak bagi hadiah kat fareeq sebab dia dah start reti main air. If aku cakap pasal mandi atau main air, senyum tu tak sah tak sampai ke telinga.


Kitaorang decide ambil pakej weekdays sebab lagi murah dan berbaloi sebab ambil weekend harga dah lain dan confirm2 crowded. Tak da feel beb nak bercuti if ramai orang.


Day 1
Kitaorang sampai awal juga dalam pukul 10 pagi. Kami dapat masuk kat dalam theme park untuk 2 hari. Tapi hotel check in pukul 3 petang. So,kami main air dulu puas-puas. Fareeq bukan main seronok betul dapat air.



Nampak tak budak kecik tu memang la happy sangat. Papa pun tak kurang juga.


Makan tengahari, kami pilih pergi ke Pantai Morib Baru. Banyak pilihan makanan yang ada. Harga pun not bad. Ada nasi kukus, lauk campur, dan sebagainya. Dan kalau nak beli pelampung untuk kids sangat best beli di Pantai Morib Lama, sebab harga berbaloi dan da banyak pilihan.




Pukul 3 tepat kami check in. Rehat jap dalam bilik then after asar main lagi air kat water theme park. Disebabkan kami main air dengan si kecik ni, so kami memang alert dengan dia. If dia dah start genggam tangan dan  dah tak boleh senyum maksudnya dah memang kesejukan la tu. Kami terus bawa dia masuk dalam bilik. Ibu bapa yang bawa anak, jangan lupa stand by balm supaya elak dia cepat selsema.


Fareeq yang merasmikan dulu katil ni.


Yang bestnya, kami dapat pakej bilik hotel yang ada Jacuzzi. So sangat rilex even duduk dalam bilik.
After solat isya, kami dinner di luar iaitu di restoran faizol. Tak jauh dari Gold Coast , Morib. Dalam 15 minit je. Tahu bakar dan otak-otak JB memang terangkat. Kami ambil set menu untuk 2 orang iaitu ada nasi, tom yam sea food, sayur kalian ikan masin,sotong goring tepung, sambal belacan.  Ramai juga pengunjung di sini.

tahu bakar memang terbaik.


Time ni tak ramai orang lagi, sebab masih awal lagi dalam pukul 8.30 mlm. 


Santai dinner.


Day 2

Disebabkan tak ramai orang time weekdays, kami breakfast like hotel ini kami yang punya. Seriously best. Banyak pilihan breakfast kat sini. U can choose healthy breakfast or unhealthy breakfast. Semuanya ada.


Pukul 9 pagi, kami masuk balik dalam water theme park. Mandi lagi…. Hehehhe….. Memang puas kali ni. Tak ramai orang pun. Boleh di kira berapa family je yang ada. Kebanyakannya chinese.




korang boleh request nak bilik menghadap pantai atau menghadap jalan.


Pemandangan yang menghadap pantai. Kat sini ada juga jual sotong goreng tepung, pisang goreng cheese tapi harga memang berganda-ganda.


Tips dari aku



  1.   Firstly, kalau nak pergi Matta Fair, dah plan dari awal nak pergi mana, bulan berapa, budget berapa. Dan ada back up planning. Jangan jadi macam kitaorang tetiba je blur kejap. Pastu, dalam dompet kena stand by dalam rm 100 ke atas sebab normally dorang akan minta deposit rm100 ke atas kalau korang memang nak book pakej tu.  Jangan nak mengada sampai PWTC, baru nak pergi draw duit, sebab that time ramai orang.
  2. Seriously, recommended to all yang ada kids boleh datang ke Gold Coast Morib. Memang best. Tapi kalau korang nak honeymoon, I don’t think this is the best place for you
  3.   Nak pergi Gold Coast, Morib better masa weekdays. Sebab tak ramai orang dan rate lebih rendah. Dan korang akan rasa hotel ini aku yang punya.
  4. Kalau nak dinner, better pergi area Pantai Morib Baru sebab kat sini banyak pilihan makanan seafood. Ada juga yang recommend pergi Bagan Lalang, tapi kitaorang tak pergi sana sebab perjalanan ambil masa setengah jam dan jalannya memang gelap gulita.

Sekian sahaja perkongsian aku kali ni tentang percutian di Gold Coast, Morib. Selamat membaca kawan-kawan.

 Kepada yang berminat untuk turun atau naik berat badan secara sihat boleh hubungi Coach Lisa di talian 0129232202. Dapatkan pakej yang menarik untuk program-program yang Lisa sediakan.
21:29

Pakej Herbalife

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Ramai yang tanya Lisa pasal pakej herbalife serta program yang ditawarkan oleh herbalife yang Lisa coach. Ini adalah antara senarai program herbalife dan setiap program mempunyai pakej yang berbeza dan produk juga ada yang berbeza.

  • Turun Berat Badan
  • Naikkan Berat Badan
  • Tingkatkan stamina sukan
  • Sarapan yang berkhasiat
  • Cantikkan kulit wajah


Lisa akan coach orang yang serius sahaja dan Lisa akan tawarkan

- Meal plan mengikut keperluan badan anda
-Magic Number
-Coaching dan follow up( Online juga diterima)
- Support group whassap
-Fun Fitness
-Tips sihat dan cergas




Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan pakej herbalife serta harga terkini boleh hubungi Lisa di talian 019-3749822. 



09:30

Aku Bukan Mua'laf.. Siri 1

by , in
Dentuman bunyi kuat memecah kesunyian jalan yang menghala ke Kuala Lumpur. Beberapa orang pejalan kaki terpaku melihat kejadian yeng mencuri perhatian mereka. Sebuah kereta proton saga biru remuk di bahagian bonet belakang manakala sebuah kereta Honda City di hadapannya remuk teruk.


Kereta proton saga biru berpusing beberapa kali di tengah jalan raya sebelum melanggar divider. Seorang ibu dan anak kecil tercampak keluar dari perut kereta saga. Manakala si ayah, kepalanya terhantuk di stereng kereta dan tidak sedarkan diri.


Terasa tubuhnya tercampak di tengah jalan. Pandangannya semakin kabur. Tapi dia sempat melihat seorang ibu yang berlumuran darah masih sempat menyusukan bayi yang tidak berhenti-henti menangis. Kalimah terakhir yang dia dengar dari mulut wanita tersebut adalah kalimah yang sangat asing baginya.


“Asyhaduallah ila Haillah, waAsyhaduanna Muhammad alRasulullah”



Kalimah itu semakin sayup-sayup didengarnya. Kesakitan amat yang dialaminya sudah tidak dirasakan lagi. Semuanya hilang serta merta. Matanya tertutup. Hanya pandangan hitam yang dia rasakan. Tubuhnya terasa layu dan tidak langsung bermaya.


**************************************

Setelah Prof. Dr. Zaidi keluar dari kelas, aku segera memasukkan semua buku-buku yang telah digunakan tadi ke dalam perut bag. Sebatang pen hitam dan satu buku nota kecil aku selitkan di tepi bag supaya mudah untuk aku ambil nanti. Selalunya, aku akan catatkan segala kerja rumah yang diberikan oleh pensyarah akan aku tulis dalam buku tersebut. 

Marz datang menghampiriku. Ambil tempat di sebelah. Mujur mamat sebelah aku tadi awal-awal lagi dah tinggalkan kelas. Aku mengerlingnya. Pasti dia mahu tanyakan tentang assignment yang baru diberikan oleh Wak Zaidi, itulah gelaran yang diberikan oleh teman sekelasku kepada pensyarah yang separuh abad umurnya. Selamba. Setiap hari, tubuhnya hanya dikenakan dengan kemeja kotak-kotak dan berseluar slack hitam, janggut dan misainya tak jauh beza dengan gaya Wak Doyok cuma perbezaannya adalah warna janggut dan misainya putih. Menampakkan dia lebih tua dari usianya. Bila berjalan perutnya yang akan mendahului badan.

"Eh, Ebi kau dah plan pa pe tak untuk buat design sempena Festival  Fashion Muslimah tu. Kalau design kau terpilih , famous kau nanti. Semua reporter keliling kau."

Aku memandang dia tajam. Tidak pasti kata-katanya sebagai pembakar semangat atau hanya nak membakar hati aku.

"Ah! Tak kuasa aku nak masuk fashion muslimah tu. Aku sendiri pun tak berapa nak muslimah, inikan pula nak buat baju orang lain. Baik aku masuk Festival Fashion Antarabangsa lagi glamour " Aku membalas pertanyaannya.

"aku tau la kau ni memang tak layan tudung dan muslimah ni tapi apa salahnya cuba nasib. Tadi Wak Zaidi kan offer kat kelas kita siapa yang berminat boleh hantar design. Kau kan power bab-bab design"

Sambil Marz membebel, barang-barang aku sudah kemas rapi. Teman sekelas yang lain sudah pun meninggalkan tempat duduk. Mungkin semuanya perut sudah berkeroncong. Aku lihat jam di tangan menunjukkan Pukul 1 petang. Aku terus menarik tangan Mars/

"Jom sembang sambil jalan-jalan cari makan. Aku laparla. Dari tadi perut aku nyanyi dondang sayang jangan sampai dia nyanyi lagu Cindai sudah"

bersambung....