Penggemar kek juga boleh turun berat

Assalamualaikum w.b.t

Salam hari isnin yang penuh barakah ini. korang yang singgah baca entry ni mesti adalah penggemar kek tegar tapi pada masa yang sama nak turun berat. Aku pun adalah penggemar kek yang sangat tegar. Aku suka kek yang decoration yang cute2. Rasa geram je nak makan. Sebelum tu, what's your favourite cake?

Red velvet? Rainbow cakes? Cupcakes? Brownies? what else? kek cheese leleh? choc cakes? Hehehe... Semua jenis kek aku suka kecuali kek pandan dan kek buah. Kalau tak percaya, boleh tanya suami aku atau adik beradik aku, betapa tegarnya aku terhadap cakes.






wah semuanya nampak terliur je... me too...




Actually, nak berkongsi satu rahsia dengan korang walaupun kita ni adalah persatuan penggemar kek sedunia, namun kita juga boleh turun berat dengan cara yang mudah. Yang penting kena tahu caranya bukan main hentam kromo je.

Firstly, korang kena tahu berapa kalori setiap kek yang korang nak makan. Normally, 1 slice of cakes is around 250-350 kalori. wah banyak giles kan?

Bila dah tahu, then kita plan nak makan cakes tu bila. contohnya birthday anak kita atau time birthday party kawan. Macam tak bestkan kalau time birthday, orang lain makan kek dan kita pula just tengok je. Bila orang lain tanya kenapa tak makan, and kita kata diet. Fuh!!!Menguji minda dan nafsu. So enjoy the moments. Kalau dah tahu, birthday date and time tu bila, then korang dah boleh plan untuk meal plan for that day. Yang penting tahu magic number korang berapa, baru senang nak kira.

Kadang-kadang tak perlu tunggu birthday party pun, tapi perasan tak sekarang banyak boutique cafe tumbuh bagai cendawan. Dah la aku ni memang jenis suka window shopping kat boutique2 tu, pastu kalau kita beli baju, bila bayar kat kaunter nanti confirm adik2 counter tanya " tak nak beli kek kak? yang rainbow kek tu sedap". Terus aku lemah dengan pujukan adik-adik ni.

Frankly, aku cakap sepanjang 4 bulan aku buat program lose weight dengan herbalife memang aku belasah je kek. Tapi jangan la pulak hari-hari makan kek, nanti tak pasal2 sugar level kita naik. Kalau 3 kali sebulan dapat makan kek, kira ok what? Yang penting jangan tinggalkan favourite food kita. Yang bestnya, bila aku makan herbalife, at least aku tahu calorie intake aku setiap hari berapa.



Jika korang nak tahu magic number badan korang atau details untuk turun berat tanpa tinggalkan makanan kesukaan korang boleh contact Lisa 019-3749822. Serious people only.

No comments:

Post a Comment