16:55

Penggemar kek juga boleh turun berat

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Salam hari isnin yang penuh barakah ini. korang yang singgah baca entry ni mesti adalah penggemar kek tegar tapi pada masa yang sama nak turun berat. Aku pun adalah penggemar kek yang sangat tegar. Aku suka kek yang decoration yang cute2. Rasa geram je nak makan. Sebelum tu, what's your favourite cake?

Red velvet? Rainbow cakes? Cupcakes? Brownies? what else? kek cheese leleh? choc cakes? Hehehe... Semua jenis kek aku suka kecuali kek pandan dan kek buah. Kalau tak percaya, boleh tanya suami aku atau adik beradik aku, betapa tegarnya aku terhadap cakes.






wah semuanya nampak terliur je... me too...




Actually, nak berkongsi satu rahsia dengan korang walaupun kita ni adalah persatuan penggemar kek sedunia, namun kita juga boleh turun berat dengan cara yang mudah. Yang penting kena tahu caranya bukan main hentam kromo je.

Firstly, korang kena tahu berapa kalori setiap kek yang korang nak makan. Normally, 1 slice of cakes is around 250-350 kalori. wah banyak giles kan?

Bila dah tahu, then kita plan nak makan cakes tu bila. contohnya birthday anak kita atau time birthday party kawan. Macam tak bestkan kalau time birthday, orang lain makan kek dan kita pula just tengok je. Bila orang lain tanya kenapa tak makan, and kita kata diet. Fuh!!!Menguji minda dan nafsu. So enjoy the moments. Kalau dah tahu, birthday date and time tu bila, then korang dah boleh plan untuk meal plan for that day. Yang penting tahu magic number korang berapa, baru senang nak kira.

Kadang-kadang tak perlu tunggu birthday party pun, tapi perasan tak sekarang banyak boutique cafe tumbuh bagai cendawan. Dah la aku ni memang jenis suka window shopping kat boutique2 tu, pastu kalau kita beli baju, bila bayar kat kaunter nanti confirm adik2 counter tanya " tak nak beli kek kak? yang rainbow kek tu sedap". Terus aku lemah dengan pujukan adik-adik ni.

Frankly, aku cakap sepanjang 4 bulan aku buat program lose weight dengan herbalife memang aku belasah je kek. Tapi jangan la pulak hari-hari makan kek, nanti tak pasal2 sugar level kita naik. Kalau 3 kali sebulan dapat makan kek, kira ok what? Yang penting jangan tinggalkan favourite food kita. Yang bestnya, bila aku makan herbalife, at least aku tahu calorie intake aku setiap hari berapa.



Jika korang nak tahu magic number badan korang atau details untuk turun berat tanpa tinggalkan makanan kesukaan korang boleh contact Lisa 019-3749822. Serious people only.
19:44

Cara mudah nak tahu jenis kulit wajah

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Golongan wanita mesti suka dengan tajuk tentang muka ni kan, almaklum ada setengah kata ini aset utama kita. Ada juga yang cakap antara badan dan muka mana nak nampak lebih cantik terdahulu dan kebanyakannya akan beri respond biar muka cantik, bab badan yang tu perkara kedua. Hak individu masing masing berbeza. Tapi kali ni, aku just nak share dengan korang macam mana cara mudah nak tahu jenis kulit kita ni apa. Penting sangat untuk kita tahu supaya nanti bila nak beli produk kecantikan mudah untuk kita pilih, jangan salah beli ye nanti kasihan dengan kulit kita. Ilmu yang aku ada ni pun hasil dari tunjuk ajar orang yang dah lama dalam bidang kecantikan serta doctor2 dari luarnegara.

Kulit berminyak.
 Kalau korang ada jerawat, bermaksud kulit korang tu jenis berminyak. ataupun cuba letak jari anda pada kening, hidung dan dagu. korang maybe akan rasa berminyak atau sedikit lembap.

Kulit kering
Normally orang yang kulit kering ni akan ada jeragat di pipi atau di dahi. Kulit korang akan cepat rasa tegang.

Kombinasi kulit.
kebanyakan wanita asia mempunyai jenis kombinasi kulit, iaitu dibahagian T zone adalah berminyak dan slebihnya adalah kering. Sebab tu ada wajah yang jerawat dan jeragat pun ada.

Apabila kita sudah tahu jenis kulit wajah kita, baru lah kita boleh pilih product apa yang sesuai. Pastikan product tersebut ada 3 ciri ini :
-Parabane free
-sulfate free
-Dhermatology tested

Sangat penting untuk 3 ciri-ciri ni, sebabnya untuk masa hadapan kita. Contohnya artikel ni


Sebab itulah, aku pilih herbalife skin sebagai product kecantikan kulit. Aku tertarik dengan 3 ciri-ciri ni yang ada pada herbalife skin. Bila first time pakai terus jatuh cinta dah.























Beskan bila dapat result muka macam mereka. Jika korang nak jadi macam dorang pun boleh hanya contact aku 0193749822 untuk dapatkan first trial untuk skin product dari herbalife. 



12:14

3 cara mudah minum air 2-4litre sehari

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Selamat pagi semua...

Dah bape litre anda minum hari ni setakat pukul 10.30 pagi ni?

Alhamdulillah saya dah minum 2 litre dah.

Ramai yg tanya aku macam mana boleh minum sampai 3 hingga 5 litre sehari, sedangkan nak minum 1 litre air pun payah yg amat. So aku kat sini nak share sikit macam mana aku buat dengan cara yang mudah.

1. Firstly, target hari ni nak minum bape litre sehari. If lets say kita target 2 litre then fix kan untuk seminggu dulu. Biar bermula dari bawah tapi konsisten compared to jump terus nak sampai 5litre, itu lagi payah.

2. Bila dah ada target, make sure korang da beli botol air yang mudah dibawa ke mana2 dan ada sukatan. If guna cawan, tak praktikal sangat and kita tak tahu bape litre dah kita minum.

3. Bila dah ada target dan botol air, then bermulalah journey kita untuk complete the mission. Korang semua mesti bangun subuh dalam area 6 0r 6.30 pg kan? So, after solat subuh,make sure terus je minum air dalam 500ml, dan after breakfast another 500ml lg. if lets say kita nak minum 2litre sehari, pastikan dari pukul 6pg until 12 tengahari , korang dah complete minum 1litre water. Seterusnya, dari 12 tengari sampai 6 petang another 1 litre. Done For 2litre. Bila malam just minum air bila haus sahaja so tak la kacau waktu tidur kita untuk asyik pergi toilet.

Ha simple kan. practice make perfect. Ada juga customer aku pernah tanya dan rasa takut bila minum air banyak. Dan kebetulan that time,aku dengar ceramah kat ikim pasal kepentingan air. Dan doktor tu cakap, berapa banyak kita dengar orang meninggal disebabkan orang kurang minum air dan dehydrate, dan da tak kita dengar orang meninggal disebabkan minum air yg banyak. Oleh itu, kita perlu minum mengikut keperluan badan, setiap 25kg perlukan 1 litre air. Korang boleh kira sekarang how many litre your body needs to drink.

Ini aku sertakan beberapa artikel yang boleh buat mata korang terbuka luas... Hehe








Aku ni memang guna botol air herbalife sebab mudah untuk minum air tea herbalife dan air kosong.

Jika anda serius untuk turun atau naik berat boleh hubungi saya, lisa sebagai coach anda
0193749822