Pengalaman hamil sehingga 34 Minggu

Assalamualaikum w.b.t


Pejam celik, usia kandungan dah masuk 34 minggu, kalau kira-kira lagi beberapa minggu dan hari je nak tunggu masa yg berharga. Tak sabar nak tengok muka si dia. Seriously, sekarang ni baru aku rasa yang aku ni tengah pregnant, baru rasa perot semakin membesar, baru rasa cepat mengah dan penat, baru rasa sedikit tekanan.

Mungkin ada mommies yg alami apa yang aku alami sekarang. Iiatu Tekanan. ahhaha....

Fikir pasal macam mana la keadaan baby? sihat ke tak dia? comel ke tak? cukup tak apa yang aku makan ni cukup untuk dia tak? ceazer ke atau normal? sakit tak nanti waktu bersalin? nanti nak dekat beranak, pecah air kentumban tu macam mana? banyak ke? sampai banjir rumah tak? ade ke kemungkinan beranak dalam kereta ke? sempat tak bawak pergi hospital?

Kadang-kadang, sampaikan apa yg aku fikir ni terjangkit pada husband aku skali. Orang kata, nanti air ketuban tu melimpah banyak, husband aku siap cakap apa kata kita balut kerusi kereta kita dengan plastik. Adeh. Almaklum, ni first time kitaorang akan alami, so masing-masing agak cuak dan gabra.

So many things yang otak aku fikir. Is it negative things? atau normal seorang bakal ibu fikirkan semua ini.

Takut, resah dan gelisah memang ada.

Tambahan pula, sekarang ni sakit yg teruk juga di bahagian perut, kaki memang cepat lenguh, sakit pinggang jangan cakap, ALLAH je yang tahu dan aku pun tak boleh berapa nak drive. Duduk lama tak boleh, berdiri lama pun tak boleh.

Alhamdulillah, mungkin Allah nak bagi aku masa rehat. Maka rehat lah secukupnya bak kata mak aku.

Macam mana nak hilangkan tekanan ni semua?

1- Aku akan telefon dan sembang panjang dengan orang yg pakar iaitu my beloved mom. Always kongsi apa yang aku alami. She will advice me itu ini, sampai aku rasa relieve. Mak is my best friend. Minggu lepas aku balik kg, banyak benda yg dibekalkan contohnya, air zam-zam, air bacaan yasin n mcm2 lagi. Mak pesan banyakkan baca al-quran n dekatkan diri dengan ALLAH. Minta ALLAH permudahkan segala urusan kita semasa beranak nanti.

2- Berbincang dan kongsi perasaan dengan husband aku. Apa yg aku alami, aku akan cerita pada dia. Supaya dia faham keadaan aku. Husband ak pesan, jangan fikir bukan-bukan, rilex je... oke, aku try to be rilexx n cool yaw. Fikirkan yg indah shj. Betul orang kata, kalau kita kongsi masalah bersama, kita akan rasa kurang tekanan. Alhamdulillah dapat husband yg good listener. Almaklum sejak baca buku penulisan John Gray, dah boleh faham dengan lawan jantina kita macam mana.

3-Read, read and read. Book, Book. Book. Semenjak dua menjak ni, i get my strenght thru reading book. termasuklah self-development, parenting, pregnancy, relationship and sewaktu dengannya. Banyak juga tips2 yg best aku dapat dari pembacaan. Sebelum ni, ak sangat la malas nk membaca tapi bila Allah bagi aku masa rehat, i think this is the best time untuk start reading the books. Anything books but not novel ya, Tu zaman cintan cintun ak. Semakin banyak kita membaca atau menuntut ilmu, semakin rasa diri ni semakin jahil, rupanya byk lagi ilmu yg perlu kita tuntut n tahu.

4- Nikmati makanan. Waktu tengah pregnant ni, nafsu makan memang la membuak-buak. aku ingat lagi, waktu student, if tension belajar mesti aku akan double kan makanan, fast food restaurant is my fav. Time tak boikot McD, siap order double cheese burger gituh. So, waktu tengah alami keadaan sekarang, aku sangat enjoy dengan makanan. Apa makanan yg aku nak, confirm husband aku belikan.... Lately ni, aku suka makanan yg sweet. Aku jadi makin rilex bila nikmati makanan yg sweet mewit nih. Tapi jangan sampai kena kencing manis sudah.




Alhamdulillah, sekarang ni emosi semakin stabil. Aku ada terbaca buku pregnancy ni, dia kata just enjoy this moment... Nikmati lah saat-saat terindah. Fikirkan yg indah-indah sahaja. Gembirakan hati dan jiwa kita. Buat perkara yang kita suka. Kita ada pilihan untuk berfikir secara positif atau negatif, terserah kepada diri kita. I choose to be happy. Ada kajian menunjukkan, jika si ibu sering berfikiran negatif, keberangkalian komplikasi lebih tinggi untuk dialami. Maka pisitif lah!!!!




Just enjoy this moment ya!!!

2 comments:

  1. Sekarang saya dah 16 weeks.. Susahnya nak positifkan diri..huhu

    ReplyDelete
  2. Sekarang saya dah 16 weeks.. Susahnya nak positifkan diri..huhu

    ReplyDelete