Mr. Istikharah

assalamualaikum w.b.t

2 hari lepas tengok tv3 cerita mr.istikharah... tiba-tiba teringat story of my life... Love story la sangatkan!!!

Ramai kawan2 tanya aku, waktu nak kahwin dulu kau ada buat solat istikharah tak? Nampak tak muka husband kau? apa yang kau mimpi?

if we say bout istikharah, dalam otak terus fikir pasal mimpi... frankly, aku cakap waktu ak terima si dia, ak tak solat istikharah pun. Bukan ak tak percaya, sedangkan istikharah sangat dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w. tapi waktu tu ak ni macam blur sikit bab2 jodoh dan solat istikharah.

i'm not ready to face alam percintaan n perkahwinan. Tapi ak pernah berdoa, supaya sepanjang ak belajar sampai habis degree, i dont want to involve myself dalam cintan cintun. Scary kot bila dengar, kawan2 ak bercinta time belajar, That's why ak tekad tak nak bercinta or fikir pasal kahwin masa study.(Budget focus je dgn study,tak sangat pun tapi gila dengan persatuan and bagai)


10 years back, ak tekad dan berimpian waktu konvokesyen akan ada someone datang dan bagi bunga kat ak. So itulah jodoh ak. Konon2, surprise and ada orang admire kita. Inilah hasil dari pembacaan ratusan novel sampai ak terbawa-bawa dalam reality.

i create my own story. Waktu Pentauliahan atau Konvokesyen Pegawai Muda, aku harapkan akan ada someone datang dan bagi bunga. Seminggu sebelum Pentauliahan, ak message semua budak laki yg aku admire atau budak laki yg pernah suka kat ak. Sounds annoying rite??? On that day, punah harapan, tiada siapa pun yang datang. Kesimpulannya, syok sendiri!!Hehehehe...



Don't confuse. these flowers come from my eldest bro. But still happy, yeay!!! Dah habis dah jadi kadet askar.


Am I give up? No...

Next Year, is my convocation for degree. I rebuild my dream. Kali ni memang ak doa kepada ALLAH.

i pray to Allah " ya ALLAH, jika ada seorang yg datang waktu majlis konvo esok, itu pasti jodohku." seriously, ak bulatkan hati ak. Tawakal kepada ALLAH memang tinggi habis. Setinggi mana, ak pun tak tahu.

i did the same things. Bagitahu kat kawan-kawan dat day is my convo,datanglah!!

we plan but ALLAH is the best planner.

Sepanjang tengah tunggu giliran untuk naik stage, langsung tiada siapa msg ak. AGAIN. punah lagi impian ku ini. Tapi ak tak lah desperate sangat untuk mengharapkan someone untuk datang dan untuk ak boleh bercinta dengan si dia. Bcoz i've another planning for my future, plan A tak jadi, i've plan B. if tiada juga si dia datang, ak akan kumpul duit banyak-banyak, travel around the world--->alone then fikir pasal wedding at the age of 30. bcoz ak memang giler backpacking, travel dan sewaktu dengannya. i need 5-7 years untuk round the world even alone. Coz i know ALLAH always with me. wherever. whenever.

Lagi 5 or 6 persons depan ak akan naik on stage. 

Tit..tit...tit...

My phone bunyi masuk msg. I looked at someone's name.

"ko kat mana?"

"aku kat dalam dewan. ko kenapa?"

"aku kat luar dewan. aku tunggu ko"


What???? is he 'Si dia' .... ALLAH dah jawab doa aku ke? zassss ....seram sejuk....



ak speechless jap. dia datang dan bawa bunga. bagi depan ayah dan adik beradik ak. Muka ak pun senyum macam tak ikhlas, still in shocking mood.


Anyway, this pic give me a thousand meaning in my life. After we married, imbas balik what happend last year, then baru ak tahu yang dia siap ambil cuti separuh hari semata-mata nak datang my convo, disebabkan first time datang ke uitm, he park kereta dia di KFC seksyen 7 then walk to this hall(siapa student uitm shah alam tahu la how far it is). Patut la ak tengok dia sweating habis waktu jumpa dat day. Tapi macam cool je yaw!!

Adeh, macam banyak je ak bebel. Next time sambung la, what happen after my convo day. Pa pe hal pun, i can't call him Mr.Istikharah, sebab ak tak solat istikharah pun but i can call him Mr.Tawakal.




Thanx abah,k.yang dan along,k.long memeriahkan majlis konvo cek ni.


i crazily miss dis moment guys. Gang WMR!! 2 org dah kahwin, sorang coming soon, another 3....yeay!!!tak sabar nak tunggu. 















No comments:

Post a Comment