11:30

preparation

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Today is my cramp day! i feel want to cry but try to persuade myself, this is call sacrifice ya.

Since last 2 weeks, kaki memang la sakit teramat. Cuma hari ni, kaki terus cramp habis. Pinggang macam nak tercabut je. Setiap kali rasa sakit then i know how my mom felt. Sometimes,husband terpaksa papah nak pergi ke mana-mana. Wow!! experience luar biasa. Seriously, tak pernah dalam hidup aku rasa sakit yang teramat macam ni.

Sabar Lisa. Allah nak hapuskan dosa-dosa masa silam. I smile.

 early morning, husband dah pi cari nasi untuk lunch aku. Dah tak larat aku nak masak even pergi beli nasi dekat area rumah kami.

Sebelum ni, Doc sahkan my baby dalam keadaan breech. huaaaa.... aku tak nak czer. Nak normal. At least boleh rasa experience push push tuh.

2 hari lepas, kami pergi balik jumpa doc untuk sahkan kali terakhir sama ada aku still kena cesarean atau normal. If cesarean, we need to choose date untuk baby keluar.

Alhamdulillah, excited gila bila doc kata kepala baby dah kat bawah. So, now bila-bila masa je baby boleh keluar. Bergantung kepada beberapa tanda bersalin antaranya:

1- Contraction yang kerap

2- Sakit bahagian bawah belakang pinggang

3- Pecah ketuban

4- Bloody show

Doc pesan, barang-barang baby and barang mak baby dah kena get ready, packing siap2 supaya bila baby nak keluar dah boleh terus capai bag dan shoot ke hospital.

Antara Barang baby yang aku dah siapkan:

1- Diapers
2- Towel(Receiving towel)
3- Wet Tisuue
4- Baju baby(include sarung tangan dan kaki)
5- Syampoo and lotion
6- Selimut
7- Botol susu
8- Kurma

Aku ni sibuk sangat kemas barang baby sampai barang sendiri lupa, mujur husband ingatkan. May be, esok lusa baru packing my stuff pulak.


Doakan aku ya, semoga semuanya berjalan dengan lancar dan semoga aku tabah menghadapi hari-hari yang mendatang.
09:43

Life is Short

by , in

Laugh

Be grateful

breath deep

appreciate

hug tight

keep promises

dream big

share happiness

love unconditionally

make wishes

help others

do ur best

have hope

keep ur chin up

speak kindly

learn

play

cherish

read

 smile


Thanks ALLAH for this life
16:53

Kota Beijing

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Siapa kata impian sukar nak dicapai? As long as we have strong detremination, as long as we have ALLAH, everything is possible. Orang kata kita nak capai satu impian kita kena budget yang diri kita dah capai impian tersebut. Dengan berpegang kata-kata itulah, kaki aku ni dah banyak kali melangkah masuk pergi MATTA FAIR di KL dan kadang-kadang ada juga buat di Shah Alam. 

Datang ke sana budget duit dalam poket berkepuk je, sebenarnya tak da pun. Datang hanya nak kumpul flyers percutian. Seronok pula tengok gambar-gambar negara lain. I start build my dream, owh my dream vacation. 

Lebih 5 atau 6 kali juga ak pergi ke MATTA FAIR without having a lot of money. Tapi entah macam mana hari tu, memang aku dah nekad nak pergi somewhere else yg ak sendiri tak tahu tapi yang aku tahu aku nak berjalan ke over sea. 

Sampailah, ada seorang travel agenct ni panggil aku, dan story pasal keindahan 7 wonders in the world dan salah satunya aku tertarik dengan tembok besar China. Dengan slumbernya, aku terus setuju nak ikut trip ke Beijing, dan travel agent tu minta aku bayar Rm100 sebagai deposit.

Alamak!!!Malunya, dalam dompet ada Rm50. 

"Boleh la kak, sy memang nak pergi sangat Beijing, tapi hari ni saya bawa Rm50 je. If bagi Rm50 boleh? Saya student lagi kak" memang muka kasihan habis aku buat. 

Akak tu tersenyum je tengok muka sememeh aku nih. Yessssss!!! Dia bagi. Aku terus isi borang dan macam2 prosedur lagi. Again, buat kerja gila. 

So, I've another 3 months untuk kumpul duit. Nak tunggang terbalik macam mana sekali pun, kena bayar juga. Untuk minta duit kat mak ayah, that's the last option. Aku suka kumpul duit sendiri, then go travel sendiri, itu satu kepuasan yg luar biasa. Lagipun, mak ayah aku bukan jenis yang pergi travel sana sini, same goes to my siblings so yang pelik aku sorang je. Gila Travel.


Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan. So, inilah masanya untuk aku travel. Yeay!!!


Kemain seronok lagi. Sebenarnya, kami ni tak kenal pun di antara satu sama lain, tapi bila trip dah sama, tiba-tiba jadi rapat.



Bag pack kesukaan aku. Memang tak boleh tinggal.


Terpaksa selfie, sebab tiada siapa nak tolong ambil gambar kita.


Konon2 winter sonata tengah buat shooting. Layan je.


Satu kepuasan yg tak boleh digambarkan. Yahooooo!!!



Akhirnya!!! sampai juga destinasiku ini!!!


Kami pergi kilang mutiara. Dia tunjuk macam mana mutiara diperolehi.


Tak ingat la tasik ni nama apa, tapi kat sini ada istana kecil.

Persembahan yang memukau.



Kota sejarah, kalau pergi Beijing wajib singgah sini. Dalam sejam lebih kot kami berjalan dalam istana ni. Besar gila. dalam ni ada ratusan bilik gundik, bilik persalinan baju Maharaja lain, bilik tidur lain, ruang makan lain. 

Singgah jumpa panda. rasa-rasa Fu wa dan Feng yi panda ada tak?


Bala Tentera yg dah disumpah jadi batu.



One night in Beijing. Wah gituh, macam tajuk lagu je.


My new family, yang baru aku kenal semasa di Beijing.


Sempat singgah di stadium beijing ni.


Night market. Nak makan cicak, katak, cengkerik, lipan dan sewaktu dengannya,sila datang ke sini. Waktu ni boleh senyum lagi, lepas tu terus rasa mual, seriously macam nak muntah je sebab bau yg agak luar biasa.


Sekian sahaja entry kali ni tentang trip ke Kota Beijing


12:24

Backpacking trip to Thailand

by , in
Assalamualaikum w.b.t

Mula-mula rasa berat juga nak tulis entry ni, tapi tak best pula kalau tak abadikannya. Blog ak yang lama dah terdelete, yang mana aku story morie pasal backpacking ak ke Thailand, alone. Sorang-sorang. No family, no friends and nobody, only me and ALLAH. Sure.

Nak refresh balik memang la susah, almaklum makin umur meningkat ada certain things we forgot but bout backpaking to Thailand ni insyaALLAH, akan jadi the best memory ever dalam hidup aku.

How do I start? Through picture je la ye. 

Sebelum aku decide nak backpacker,  sebulan sebelum ak dah survey dengan blogger dan backpackers yang lain. Dorang bagi banyak sangat tips2 yang berguna. Masa tu, aku pun tak tahu la hati ni nak sangat ke oversea dan nak merasai pengalaman backpackers sorang2. So,  Thailand menjadi pilihan hati. Nak juga rasa naik train 25 jam. 



Waktu ni malam, dan abah yang hantar ke Train station Batu Gajah. Dijangka sampai ke sempadan thailand waktu pagi. Sebenarnya, jantung nak meletop dah, takut punya pasal, dalam hati getus sorang2. Doa banyak2 semoga ALLAH permudahkan pengembaraan ak ni.

Aku ingat lagi dalam train, ak ternampak sekumpulan budak pengakap yang buat trip ke Phuket. Mulanya aku tak tegur pun dorang dalam train, tapi sampai je di hatyai, terserempak lagi depan kedai tak jauh dari Train Station yang kitaorang turun tu. Sembang punya sembang, rupanya sama uitm di hatiku. Kenal dengan dorang sampai lah sekarang still contact tapi thru FB je, Iqbal dan azman. 



Sampai je di hatyai, ak dengan gamble nya terus dapatkan tuk-tuk. Bermulalah pengembaraan solo ak di bumi asing. Kap kun kap. Don't worry, i'm still on earth. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan aku bila berjumpa dengan pak cik yang dulu pernah kerja di Malaysia, dia cakap nak pergi mana-mana cakap je, dia akan bawa. Flat rate. Ak pun apa lagi buka la tentatif jadual ak untuk hari itu dan esoknya. Seriously, pak cik tu baik gila. 


Ni tempat pertama yang ak pergi, pasar terapung. Memang betul la, semua peniaga dok atas air, terapung-apung kau. Kat sini, aku jumpa ramai rombongan dari Malaysia. Kiranya, tak la takut sangat pun.



Makanan yang ak makan di sana. Gerai tepi jalan tapi muslim yg jual, so kira halal. Rasa pelik tapi sedap. I forgot it's name.

Sim kad ni aku dapat harga murah, sebab pak cik driver tadi yg tolong belikan. So, dapat contact ma n pa di Malaysia.


Next destination, aku pergi ke Tang Kuan Hill. Memang best sebab dapat tengok view bandar di situ.




See that. Cantikkan.

Actually, banyak lagi tempat2 yang aku pergi yang cantik2 di area Hatyai, tapi tak berkesempatan all the things nak tulis kat sini. If ada masa insyaALLAH, ak akan story balik.




Ni aku dah sampai ke Bangkok. Tiba je kat sana, terus ak beli tiket balik ke Malaysia, mengikut jadual yg aku tetapkan sendiri. Nasib baik ada. So, from Bangkok direct to Batu Gajah, takes 25 hours. Redha je lah. Kematu punggung ak dok dalam train seharian nanti.


Ni bilik backpackers yg ak dh book, seminggu sebelum datang. Aku guna kredit kad akak aku. Heheh.... Mula2 aku dapat bilik campur laki perempuan, pastu aku teruis pergi kat counter kata' 'i'm muslim, my religion prohibit me to stay one room with guy'. Kebetulan, waktu ak masuk bilik tu, ada orang putih lelaki dalam tu. Mak ai gila sih. Time tu otak aku dah tak keruan, tapi sempat lagi dia sembang. Dia cerita, dia baru balik dari travel Malaysia, ada someone ni hadiahkan dia senaskah al-Quran, now dia nak mengkaji al-quran." makes me wonder betul. Sebelum ak pergi counter, boleh pulak dia ajak aku pergi tengok Muay Thai, ahahah....memang tak la kan aku pergi. 



After settle bilik semua, ak pergi la jalan2 round bangkok. pErgi sungai Chou Phraya.


Pergi kuil yang terkenal. Ukiran dorang memang superb buat aku nganga jap.



Malam pula aku berjalan ke Patpong Market, tak jauh dari hotel aku. Ha ni pengalaman yg best...ahahah...scary+ geli... aku pun baru tahu yang deret kedai di sini ada night club, kiri kanan tapi tengah market, harga not bad murah la juga. Entah macam mana, seriously tak da niat pun nak tengok, tiba-tiba ada pintu satu ni terbuka so aku ternampak la dorang tengah buat tarian tiang, ada 2 or 3 org perempuan. Astaghfirullahala'zim. all my body macam shaking je. Hilang mood nak jln dah. Terus Balik bilik.


Yeay makan time. Ada orang belanja. Kawan yg baru aku kenal and he from China, salah seorang pakar pasal ilmu angkasa lepas nih. aku pun tak tahu betul ke tak, tapi tengok gaya ada la sikit. sebenarnya, waktu tu duit ak tinggal bape baht je, tapi ALLAH temukan aku dengan dia, so everything makan atau pergi mana-mana dia yg belanja. Alhamdulillah rezeki jgn ditolak ya.



Gambar senget. Jaln-jalan2 cuci mata sebelum gerak balik ke Train Station.


Ni lah tempat tidur aku selama 25 jam.....Dah on the way balik ke Malaysia. Bye..bye.. Thailand....

2 Hari aku di Hatyai dan 3 hari di Bangkok mengajar aku banyak benda tentang kehidupan. Bergantung kpd ALLAH sangat2 la tinggi. Sebab waktu tu, tiada siapa can help us if anything happen. I always pray to ALLAH, please ALLAH ease my journey coz i want to see the beautiful of Your creation selain di MalaysIA.

Walaupun tengah pregnant sekarang, aku sangat2 la rindu nak backpackers balik like i did before time single dulu2. InsyaALLAH, tengah plan dengan husband nak buat backpackers , tapi masih memilih nak negara apa mengikut budget yang ada. Sorry la ye to my husband terpaksa melayan isteri yg giler backpackers ni and sorry to my baby yg bakal lahir ni, coz dapat mama yg macam ni.... Untung la time baby dah di bawa pergi jalan-jalan.

i still remember waktu aku backpacking trip to thailand, aku ada berkenalan dengan 1 family ni from Jerman. Sembang2 dengan dorang. aku tengok, laki tu bawa baby dlm baby carrier, belakang pula ada anak dia dalam umur 2 tahun lebih, isteri pula pegang tangan anak yang dalam lingkungan umur 4 tahun. Wow!!! 1 family backpackers. Dah la bawak 2 bag pack. That guy kata, mereka suka backpacker dengan family even anak masih kecil, sebabnya we r too busy with our work life and sometimes kita susah nak kenal anak kita macam mana, so thru backpacking yg ambil masa 2 minggu hingga sebulan ni boleh merapatkan ikatan kasih ibu bapa dan anak. Sebab backpacker ni it's not easy, susah senang tanggung sama-sama. 

Terus aku dapat idea....urmmm betul juga....



TErima kasih baca entry Backpacking To Thailand

16:30

Mr. Istikharah-II

by , in
sambung cerita semalam....

kenapa la ak gagah juga nak tulis pasal how i met him and till our wedding??

Sebabnya, ak ni dah bila-bila masa je nak deliver, nanti baby keluar terus tanya

"mama, how can u fall in love with papa?"

Ha!!! menambah kerja ak nak jadi story teller to baby. At least, bila ak story in this blog, ak boleh cakap " u can read in this blog dear". Simple. (macam la anak ak keluar dari perut terus boleh cakap dan membaca kan. imaginasi di luar kawalan betul ak ni)

After a few days, dia always message ak and tanya itu ini. Sihat tak? dah makan belum? So, i think ada udang di sebalik Maggie Goreng. ak jadi suspicious jap. Mom is my best fren forever. Ak tanya pendapat mak pasal dia. Mak kata, "terus terang je dengan dia, siapa kamu kat hati dia. Nanti bila kamu tak tanya, then syok sendiri, tiba-tiba dia bagi kad kahwin dia, tak ke gigit jari je."

Betul juga cakap mak.

Ak kumpulkan segala kekuatan yang ada, dan terus ajak dia pergi makan willy Sate Kajang. Habis makan dan on the way balik, ak tanya kat dia " Siapa ak kat hati ko?" (dah macam cerita drama melayu je kan)

Dia cakap " Bagi ak 3 hari"

Sepanjang 3 hari ni, ak memang langsung tak contact even message pun. Dipendekkan cerita, selepas 3 hari dia message dan kata nak jumpa waktu di event Herbalife di Times Square.

"InsyaALLAH, hujung bulan ni mak ayah ak datang merisik"

What??? Brain freeze!!!


Rombongan dari Banting dah sampai.


Alhamdulillah, selesai urusan merisik.


Dari tarikh merisik sampailah hari kami bernikah takes 8 months to do preparation. Seriously, ak macam tak percaya. Ak punya la mencanang dekat kawan-kawan, yang ak akan kahwin at the age of 30, tengok2 ak kahwin dulu.

Perancangan Allah is the best.

Sepanjang 8 bulan ni, nak kata kami bercintan cintun tak la sangat sebab sibuk buat preparation, dia sibuk nak kumpul duit dan ak pula sibuk nak kejar benda yang ak nak sangat in that year. Alhamdulillah, apa yang ak nak kejar tercapai sebelum hari wedding kami.

Terasa masa cepat sangat.

2013- Merisik, buat preparation kahwin, kenal hati budi sikit, kumpul duit, travel 3 negara.
2014-Kahwin, honeymoon 2 tempat, pregnant, insyaALLAH baby akan deliver in oct or nov,berpantang.

Sebenarnya, ak kenal dia dah 4 tahun cuma ak contact dia pun just nak compare pointer for every semester. if my pointer higher than him, i felt relieve tapi kalau sebaliknya ak akan cuak tambah2 lagi if pointer below than 3.2,confirm2 dapat warning email dari company scholarship kitaorang tu.

Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Actually, Bercinta selepas kahwin lagi manis. Semoga jodoh kami hingga ke syurga amin.

Tips jimat kahwin muda:

1- Kepada yang nak kahwin tahun depan, better booking pelamin,baju,catering and bagai this year sebelum GST naik. Macam ak,everything ak settle tahun lepas, sebab kita akan dapat harga last year. Tahun ni just tinggal kahwin je.

2- Ataupun kahwin selepas raya cina, sebab banyak barang2 ada promotion sempena Tahun Baru Cina. Macam majlis belah husband ak, buat waktu selepas raya cina so banyak sangat barang2 murah dan ada promosi.

3- List kan semua preparation yang patut dibuat. Contohnya:

  • Catering
  • Sewa pelamin dan baju pengantin
  • Photographer
  • Barang-barang hantaran
  • Kad kahwin
  • Doorgift
Then,after to do list, buat comparing. Macam ak, ada masa 8 months untuk buat persiapan, so sempat la nak buat comparing dari segi harga,kualiti,kecantikan dan sebagainya. Dan kena tahu, di antara semua yang korang dah list kan ni, mana yang give the most satisfaction untuk wedding korang. Certain people sanggup spend a lot of money to their wedding dress nak nampak like prince and princess gituh, ada setengah plak sanggup spend duit banyak untuk makanan, tak kisah pakaian cantik atau tak tapi makanan kena tip top. So, the rest of this list kalau murah and tak nampak gorgeous, it's still oke for u.

Kalau ak,sanggup spend duit untuk photographer. Sebab bagi ak kualiti dan kecantikan gambar sangat penting. Sebab itu satu-satu nya kenangan yang kita akan bawa sampai cucu cicit. Sebab tu bab pasal photographer, ak sgt2 la fussy, sampai bergaduh2...

Kalau nak terperinci lagi macam ni


  • Sewa pelamin dan baju pengantin- ada kawan ak ni nak jimat, so dia ambil pakej pertunangan,still ada pelamin,still ada baju pengantin. Ak bertuah boleh nego harga sebab kawan yang perkenalkan. So dapat harga yg berpatutan
  • Photographer- cari dalam facebook, banyak gila photographer yg tengah offer diri dan boleh bagi harga murah. Lagi bagus cari photographer yg baru nak naik dan baru cipta nama, so dia akan kasi harga murah.
  • Barang-barang hantaran- buat 5 je dulang, tak perlu sampai 7 or 9. Nampak macam beria sangat.
  • Kad kahwin- Guna kertas biasa je, tak perlu glossy paper ke or artcard ke atau mcm2 lg, nanti orang buang jugak.
  • Doorgift- ak pernah attend wedding yg grand giler, dato datin pun ramai tapi doorgift yg kawan ak bagi ni simple je gula2 diletakkan dalam bekas uncang yg simple. So, tak perlu pun doorgift yg mahai2 atau nampak gah unless korang nak org lain simpan doorgift tu sbg kenangan.
  • Catering- Minta jasa baik mak ayah untuk nego harga sebab mak ayah kita, orang area situ so boleh la tawar menawar dengan penduduk yg buat catering tu.

Majlis perkahwinan tak perlu terlampau meriah sangat dan sanggup spend a lot of money,coz yg lebih penting adalah selepas perkahwinan. 


Hanya selingan.



Jan 2014. All my family r here.



Senget.


Macam raja sehari.










15:07

Mr. Istikharah

by , in
assalamualaikum w.b.t

2 hari lepas tengok tv3 cerita mr.istikharah... tiba-tiba teringat story of my life... Love story la sangatkan!!!

Ramai kawan2 tanya aku, waktu nak kahwin dulu kau ada buat solat istikharah tak? Nampak tak muka husband kau? apa yang kau mimpi?

if we say bout istikharah, dalam otak terus fikir pasal mimpi... frankly, aku cakap waktu ak terima si dia, ak tak solat istikharah pun. Bukan ak tak percaya, sedangkan istikharah sangat dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w. tapi waktu tu ak ni macam blur sikit bab2 jodoh dan solat istikharah.

i'm not ready to face alam percintaan n perkahwinan. Tapi ak pernah berdoa, supaya sepanjang ak belajar sampai habis degree, i dont want to involve myself dalam cintan cintun. Scary kot bila dengar, kawan2 ak bercinta time belajar, That's why ak tekad tak nak bercinta or fikir pasal kahwin masa study.(Budget focus je dgn study,tak sangat pun tapi gila dengan persatuan and bagai)


10 years back, ak tekad dan berimpian waktu konvokesyen akan ada someone datang dan bagi bunga kat ak. So itulah jodoh ak. Konon2, surprise and ada orang admire kita. Inilah hasil dari pembacaan ratusan novel sampai ak terbawa-bawa dalam reality.

i create my own story. Waktu Pentauliahan atau Konvokesyen Pegawai Muda, aku harapkan akan ada someone datang dan bagi bunga. Seminggu sebelum Pentauliahan, ak message semua budak laki yg aku admire atau budak laki yg pernah suka kat ak. Sounds annoying rite??? On that day, punah harapan, tiada siapa pun yang datang. Kesimpulannya, syok sendiri!!Hehehehe...



Don't confuse. these flowers come from my eldest bro. But still happy, yeay!!! Dah habis dah jadi kadet askar.


Am I give up? No...

Next Year, is my convocation for degree. I rebuild my dream. Kali ni memang ak doa kepada ALLAH.

i pray to Allah " ya ALLAH, jika ada seorang yg datang waktu majlis konvo esok, itu pasti jodohku." seriously, ak bulatkan hati ak. Tawakal kepada ALLAH memang tinggi habis. Setinggi mana, ak pun tak tahu.

i did the same things. Bagitahu kat kawan-kawan dat day is my convo,datanglah!!

we plan but ALLAH is the best planner.

Sepanjang tengah tunggu giliran untuk naik stage, langsung tiada siapa msg ak. AGAIN. punah lagi impian ku ini. Tapi ak tak lah desperate sangat untuk mengharapkan someone untuk datang dan untuk ak boleh bercinta dengan si dia. Bcoz i've another planning for my future, plan A tak jadi, i've plan B. if tiada juga si dia datang, ak akan kumpul duit banyak-banyak, travel around the world--->alone then fikir pasal wedding at the age of 30. bcoz ak memang giler backpacking, travel dan sewaktu dengannya. i need 5-7 years untuk round the world even alone. Coz i know ALLAH always with me. wherever. whenever.

Lagi 5 or 6 persons depan ak akan naik on stage. 

Tit..tit...tit...

My phone bunyi masuk msg. I looked at someone's name.

"ko kat mana?"

"aku kat dalam dewan. ko kenapa?"

"aku kat luar dewan. aku tunggu ko"


What???? is he 'Si dia' .... ALLAH dah jawab doa aku ke? zassss ....seram sejuk....



ak speechless jap. dia datang dan bawa bunga. bagi depan ayah dan adik beradik ak. Muka ak pun senyum macam tak ikhlas, still in shocking mood.


Anyway, this pic give me a thousand meaning in my life. After we married, imbas balik what happend last year, then baru ak tahu yang dia siap ambil cuti separuh hari semata-mata nak datang my convo, disebabkan first time datang ke uitm, he park kereta dia di KFC seksyen 7 then walk to this hall(siapa student uitm shah alam tahu la how far it is). Patut la ak tengok dia sweating habis waktu jumpa dat day. Tapi macam cool je yaw!!

Adeh, macam banyak je ak bebel. Next time sambung la, what happen after my convo day. Pa pe hal pun, i can't call him Mr.Istikharah, sebab ak tak solat istikharah pun but i can call him Mr.Tawakal.




Thanx abah,k.yang dan along,k.long memeriahkan majlis konvo cek ni.


i crazily miss dis moment guys. Gang WMR!! 2 org dah kahwin, sorang coming soon, another 3....yeay!!!tak sabar nak tunggu. 















15:01

Pengalaman hamil sehingga 34 Minggu

by , in
Assalamualaikum w.b.t


Pejam celik, usia kandungan dah masuk 34 minggu, kalau kira-kira lagi beberapa minggu dan hari je nak tunggu masa yg berharga. Tak sabar nak tengok muka si dia. Seriously, sekarang ni baru aku rasa yang aku ni tengah pregnant, baru rasa perot semakin membesar, baru rasa cepat mengah dan penat, baru rasa sedikit tekanan.

Mungkin ada mommies yg alami apa yang aku alami sekarang. Iiatu Tekanan. ahhaha....

Fikir pasal macam mana la keadaan baby? sihat ke tak dia? comel ke tak? cukup tak apa yang aku makan ni cukup untuk dia tak? ceazer ke atau normal? sakit tak nanti waktu bersalin? nanti nak dekat beranak, pecah air kentumban tu macam mana? banyak ke? sampai banjir rumah tak? ade ke kemungkinan beranak dalam kereta ke? sempat tak bawak pergi hospital?

Kadang-kadang, sampaikan apa yg aku fikir ni terjangkit pada husband aku skali. Orang kata, nanti air ketuban tu melimpah banyak, husband aku siap cakap apa kata kita balut kerusi kereta kita dengan plastik. Adeh. Almaklum, ni first time kitaorang akan alami, so masing-masing agak cuak dan gabra.

So many things yang otak aku fikir. Is it negative things? atau normal seorang bakal ibu fikirkan semua ini.

Takut, resah dan gelisah memang ada.

Tambahan pula, sekarang ni sakit yg teruk juga di bahagian perut, kaki memang cepat lenguh, sakit pinggang jangan cakap, ALLAH je yang tahu dan aku pun tak boleh berapa nak drive. Duduk lama tak boleh, berdiri lama pun tak boleh.

Alhamdulillah, mungkin Allah nak bagi aku masa rehat. Maka rehat lah secukupnya bak kata mak aku.

Macam mana nak hilangkan tekanan ni semua?

1- Aku akan telefon dan sembang panjang dengan orang yg pakar iaitu my beloved mom. Always kongsi apa yang aku alami. She will advice me itu ini, sampai aku rasa relieve. Mak is my best friend. Minggu lepas aku balik kg, banyak benda yg dibekalkan contohnya, air zam-zam, air bacaan yasin n mcm2 lagi. Mak pesan banyakkan baca al-quran n dekatkan diri dengan ALLAH. Minta ALLAH permudahkan segala urusan kita semasa beranak nanti.

2- Berbincang dan kongsi perasaan dengan husband aku. Apa yg aku alami, aku akan cerita pada dia. Supaya dia faham keadaan aku. Husband ak pesan, jangan fikir bukan-bukan, rilex je... oke, aku try to be rilexx n cool yaw. Fikirkan yg indah shj. Betul orang kata, kalau kita kongsi masalah bersama, kita akan rasa kurang tekanan. Alhamdulillah dapat husband yg good listener. Almaklum sejak baca buku penulisan John Gray, dah boleh faham dengan lawan jantina kita macam mana.

3-Read, read and read. Book, Book. Book. Semenjak dua menjak ni, i get my strenght thru reading book. termasuklah self-development, parenting, pregnancy, relationship and sewaktu dengannya. Banyak juga tips2 yg best aku dapat dari pembacaan. Sebelum ni, ak sangat la malas nk membaca tapi bila Allah bagi aku masa rehat, i think this is the best time untuk start reading the books. Anything books but not novel ya, Tu zaman cintan cintun ak. Semakin banyak kita membaca atau menuntut ilmu, semakin rasa diri ni semakin jahil, rupanya byk lagi ilmu yg perlu kita tuntut n tahu.

4- Nikmati makanan. Waktu tengah pregnant ni, nafsu makan memang la membuak-buak. aku ingat lagi, waktu student, if tension belajar mesti aku akan double kan makanan, fast food restaurant is my fav. Time tak boikot McD, siap order double cheese burger gituh. So, waktu tengah alami keadaan sekarang, aku sangat enjoy dengan makanan. Apa makanan yg aku nak, confirm husband aku belikan.... Lately ni, aku suka makanan yg sweet. Aku jadi makin rilex bila nikmati makanan yg sweet mewit nih. Tapi jangan sampai kena kencing manis sudah.




Alhamdulillah, sekarang ni emosi semakin stabil. Aku ada terbaca buku pregnancy ni, dia kata just enjoy this moment... Nikmati lah saat-saat terindah. Fikirkan yg indah-indah sahaja. Gembirakan hati dan jiwa kita. Buat perkara yang kita suka. Kita ada pilihan untuk berfikir secara positif atau negatif, terserah kepada diri kita. I choose to be happy. Ada kajian menunjukkan, jika si ibu sering berfikiran negatif, keberangkalian komplikasi lebih tinggi untuk dialami. Maka pisitif lah!!!!




Just enjoy this moment ya!!!

18:11

10 Gangguan Ketika Hamil

by , in
Assalamualaikum w.b.t.

Sekadar perkongsian untuk semua bakal ibu di luar sana. Mungkin ada mommies yang risau tentang perubahan yang berlaku pada diri, jangan risau, itu sebenarnya adalah normal ketika mommies sedang hamil. Cuma bezanya, setengah mommies mengalami beberapa gangguan yg disebutkan dan ada mommies yang tidak mengalaminya, ia bergantung kepada badan kita.

10 Gangguan ketika hamil


1-Gusi Berdarah-waktu hamil, gusi mmg sangat2 sensitif dan lebih lembut. Makanya, pilih berus gigi yg lembut. Di awal pregnant, ak pun alaminya.

2-Sembelit- Otot usus akan dikendurkan oleh hormon kehamilan iaitu progestron, jadinya mommies mungkin alami masalah najis menjadi keras disebabkan masalah pencernaan yg lambat. Maka, banyakkan minum air at least 2litre dan pengambilan buahan.

3-Kekejangan.- Selalunya kejang di betis dan kaki. ini disebabkan kurangnya kalsium. Maka, mommies perlu ambil suplement kalsium ataupun ambil diet pemakanan yg kaya dgn kalsium.

4-Kerap buang air.- Kandungan yg semakin membesar akan menekan pundi kencing kita. Bagi mengelakkan bangun malam untuk ke tandas, make sure 3 atau 4 jam sebelum masuk tidur, tidak minum air yg banyak hanya sekadar haus shj.

5-Muntah- Selalunya berlaku pada awal 3 bulan kehamilan. Masalah ini jadi lebih teruk jika perot kosong, mellaui perjalanan yg jauh, terhidu bau yg tidak menyenangkan. Waktu awal kehamilan aku, seriously, aku tak boleh bau gel rambut husband aku, makanya kami berbincang dan dia setuju untuk tukar gel rambut. dan sejak tu, aku rasa aman dan bahagia.

6-Berpeluh dan ruam- Bintik-bintik merah akan timbul di kawasan yg mudah berpeluh contohnya leher,bahagian pelipat tangan dan kaki. ini berlaku disebabkan perubahan hornom. Mungkin ada setengah mommies tidak alaminya, macam aku memang sedang alaminya. Pada waktu ini, sebelohnya elakkan daripada berpeluh dan duduk di ruangan yg sejuk. Pakai baju yg longgar.

7-Berlakunya banyak cairan keputihan- yang ni dinasihatkan berjumpa terus dgn doctor, sebab ini melibatkan hormon di bahagian vagina.

8-Urat timbul- Pada hujung kehamilan, kemungkinan masalah urat timbul pada betis dan paha. Selalunya ia berlaku kepada mommies yg mempunyai berat berlebihan, makanya banyakkan rehat dlm kedaan kaki di atas bantal.

9-Sukar tidur- Selalu dikaitkan apabila kandungan semakin membesar. kemungkinan disebabkan bayi yg aktif menendang, kerap pergi tandas ataupunkandungan semakin membesar menyebabkan sakit ulu hati.

10- Sakit pinggang- Hal ini terjadi kerana faktor hormon kehamilan meningkat dan membuatkan sendi tidak stabil sehingga ke kawasan pelvik yg mengembang mengikut perkembangan bayi. Makanya, elakkan duduk di posisi yg sama pd jangka masa yg lama. waktu nak tidur, pastikan ada bantal di bawah kaki.


Semoga perkongsian ini, membuatkan mommies tidak terlalu risau dengan gangguan yg sedang dialami. Hanya laluinya dengan sabar dan tabah serta boleh mengambil tips2 yg diberikan. Semasa kehamilan, pemakanan yg seimbang dan aktiviti harian sangat dititik beratkan.


Hargailah setiap detik ketika anda hamil. Saat-saat inilah, kita lebih menghargai ibu kita kerana, baru kita tahu bagaimana ibu kita melahirkan kita. Sudahkah anda telefon ibu anda pada hari ini? I love my mom very much.