Diet Puasa Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t

Salam 1 Ramadhan

Di sini ak just nak share dengan semua tentang apa yang ak tahu drpd pembacaan,pengalaman dan ilmu yg dituntut. Jika ada silap boleh perbetulkan la ye.

Ramai yang berazam nak turunkan berat badan tapi tak tahu cara macam mana. kat sini ada beberapa tips yg boleh korang aplikasikan.

Tips:

1. Waktu puasa mesti kita rasa kurang bertenaga so kita kena makan untuk sahur dan berbuka makanan yg boleh membekalkan tenaga sepanjang hari dan sihat.

Protin: Diambil untuk build n maintain muscle supaya bila korg turun berat tak lah nampak sgt skinny. contohnya -ikan,ayam(bahagian dada),daging.

Karbohidrat: Ambil whole carbs not white carbs sebab whole carbs membantu fat loss dan longer to digest. Contohnya: beras perang,oat,whole grain bread. white carbs cthnye nasi putih,roti putih.

Fat:Ambil healthy fat contohnya olive oil,fish oil

Sayur dan Buah: Contohnya:carrot,broccoli,apple,orange.


2. Drink enough water. Every 25kg needs 1litre water. So if ur weight is 100kg then u need 4litre water. Waktu sahur,minum 1.5 litre n another 2.5litre drink waktu berbuka. PLEASE!!!PLEASE!!!JANGAN KURANG MINUM AIR nanti byk side effect to our body.


3. Jom bersenam!!!Luangkan masa korang 30 hingga 45 minit untuk exercise. Kalau dapat buat cardio or strenght training lagi bagus. Tapi sesapa yg suka men game eh bukannya game kat Tab or handset tp game cthnya skuash,badminton,tenis lagi best n fun.

4. Waktu nk berbuka, jangan hari2 pergi bazar...kalau tak, sure tergoda...so tetapkan hari bila yg anda boleh pergi sana supaya korg dapat control nafsu makan tu. Sebenarnya lagi bagus,berbuka di masjid sebab maknan yg diberi sederhana je kuantitinya kpd semua. Jimat!!!ehhehe...

5. Kalau korg serius n badly nk sihat n kurus,lagi bagus ada Food Log. InsyaALLAH,konsistensi n disiplin mesti ada.

Setakat ni,yang ni je yg ak boleh kongsi dan selebihnya boleh google ye...ehehhe...actually dh mengantuk sangat dan esok pagi nak bangun awal almaklum nk sediakn sahur... my recipe for tomorrow

400ml aloe vera
400ml tea mix
400ml shake tropical fruit
1.5 litre air kosong.

Selamat Berpuasa Semua!!!!!

SESIAPA YANG NAK TURUN/NAIK ATAU MAINTAIN BERAT ATAU MAHUKAN EXTRA INCOME DI BULAN RAMADHAN SILA PM OR WHASSAP SY 019-3749822.

2 comments:

  1. saw ur car yesterdau at tesco dmsara.. i.ada.hon kat u.tht day :)

    ReplyDelete
  2. sorry tak pasan babe...huhuhu...next time,trus je terjah kat tingkap then bley wat roadshow sesame..eheheh

    ReplyDelete