Hye Diabetic!!!

Assalamualaikum w.b.t

Happy morning dan Ceria Selalu guys dan readers!!!

Tiba-tiba hati ni terpanggil untuk tulis entry ni yg bertajuk HYE DIABETIC!!!!

Wah gituh...nampak macam nak je pada diabetic@kencing manis.

Kat sini, ak bukan nak jadi doktor pakar kencing manis or whatelse tapi just nak share what i feel and may be from my sharing can inspired uolss to become more healthy and very care about ur daily meal n lifestyle!!!!

Sepanjang ak brkecimpung dengan dunia kesihatan ni, banyak ak jumpa kes2 yang pelik tentang kesihatan tapi normally ni la dialog yg ak dapat bila ak approach people in Malaysia.

"normal la dik, mak cik ada kencing manis, darah tinggi dan kolestrol tinggi. Nak buat macam mana keturunan dik"

TING TONG!!!!!!

keturunan. okey lah sebenarnya adalah penyakit keturunan hanyalah 20-30% shja dan selebihnya adalah gaya hidup kita. Tapi kebanyakan orang hari ni menyalahkan keturunan. Dan yg bestnya siap kata obesiti pun juga penyakit keturunan.....eheheh...

Ada beberapa customer ak complain dan tanya kenapa dorang tak makan pun benda2 manis contohnya kuih muih manis, air bergas dan mknn maniss tapi masih ada kencing manis. Tapi bila ak tanya pasal pengambilan karbohidrat seharian dan kanji, dorang kata memang makan banyak, ada skali tu mak cik ni siap makan nasi 6  kali sehari. wah hebat. kanji pun sebenarnya menghasilkn gula dlm bdn kita. So still akan ada kencing manis if kita tak control pengambilannya.

Yang buat ak lagi terkezut bila semuda umur 24-26 tahun pun sudah ada kencing manis. Mostly diabetic berlau kpd org yg ada masalah berlebihan berat bdn.Baru-baru ni ak digemparkan dengan beberapa org yg semuda dengan ak ada cancer stage 4..Astaghfirullahala'zim...ni semua sebab our daily lifestyle kita macam mana. Please, kawan-kawan yg kat luar sana please care bout ur body. Only u can love ur body.

Meh ak nak cita pasal effect kencing manis di mana mostly customer ak alami.

Pertama jika kita ada kencing manis, bermaksud pengambilan mknn kita kena control gila-gila. Nikmat untuk nikmati mknn sodap2 dh berkurang.

Kedua, jika kita ada kencing manis dan sudah berkahwin ia akan effect kpd hubungan untuk bersama sma ada dgn suami mahupun isteri.

Ketiga,chances untuk mendapatkan anak sgt2 tipis. Mungkin ada rezeki alhamdulillah. Semalam, ak jumpa dengan sepasang suami isteri ni, bila ak cerita semua nih dan dorang mengaku ini memang berlaku dlm keluarga mereka dan now kakak tu dh kahwin 8 tahun but still dun't have a baby. Bila refer to doctor, only this sentence "awak kena loss weight first"... itu lah nasihat doctor.

Keempat, badan akn cepat rasa penat,letih,tak bermaya. Time ni, kita akan baru rasa maksud sihat itu apa.

Actually, banyak lagi nak di share dgn semua tapi masa tidak mengizinkan. Ini hanyalah sekadar perkongsian dan ak bukanlah doctor yg terror bab2 ni tapi benda ni semua berlaku di sekeliling ak juga. Pesanan penaja

JOM SIHAT!!!!!! KITA AKAN TAHU MAKSUD SIHAT BILA KITA SAKIT!!!SEBAB TU ORANG KATA SIHAT ITU MAHAL!!!!

Yang penting kita berusaha untuk sihat!!!Peace!!!


No comments:

Post a Comment